HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
7 Eylül 2024 Cumartesi Saat: 15:37

Bakan Kacır; “Doğru Adımlarla İlerliyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, son 22 yılda hayata geçirdikleri; yatırım, üretim, istihdam ve kalkınma hamleleriyle daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti.
Bakan Kacır; “Doğru Adımlarla İlerliyoruz”

Samsun’da Model Fabrika Açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, model fabrikalarla sanayicileri ve emekçileri, yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturduklarını belirterek, “İlkini 2018 yılında Ankara’da faaliyete aldığımız Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerimizin, yani model fabrikalarımızın sayısını kısa dönem içinde 10’a çıkardık. Bugüne kadar model fabrikalarımızda 508 öğren-dönüş programı düzenledik. 170 yalın proje uygulama çalışması gerçekleştirdik ve 3 bine yakın firmamıza eğitim verdik. Verdiğimiz bu desteklerle, eğitimlerle firmalarımızı sanayinin dijitalleşme yolculuğuna hazırladık. Böylece sanayicilerimizin verimliliklerinde yüzde 76’ya varan artış, üretim sürelerinde ortalama yüzde 34 düşüş ve üretimlerinde yüzde 140’ı bulan artış elde ettiklerini memnuniyetle ifade etmek isterim. Kurulum çalışmaları devam eden 5 yeni model fabrikayla bu örnek tesislerin sayısını 15’e çıkaracağız ve sanayimizin dijital çağa adaptasyonunu güçlü bir şekilde gerçekleştireceğiz” dedi.

Bağımsızlığın, büyümenin, kalkınmanın yapı taşlarından sanayi ve teknolojide her geçen gün yükselen bir ivmeyle yollarına devam ettiklerini belirten Kacır konuşmasında şunları söyledi:

DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Son 22 yılda sanayi sektöründe çalışan sayımızı 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine çıkardık. Organize sanayi bölgelerimizin (OSB) sayısını 191’den 360’a yükselttik. Kurduğumuz 45 endüstri bölgesini Türkiye’nin üretim üsleri hâline getirdik. Eş zamanlı olarak ülkemizin küresel üretim üssü rolünü güçlendirecek, katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretim altyapımızı bir üst lige taşıyacak dijital dönüşüm atılımlarını hayata geçiriyoruz.

YÜKSEK TEKNOLOJİ: Yüksek teknoloji yatırımları için Ar-Ge’den seri üretime uçtan uca bütüncül bir destek mekanizması sunan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın dijital dönüşüm çağrısıyla dijital dönüşüm alanında öncü ve yenilikçi 36 projeyi uçtan uca destekliyoruz.

Yakın zamanda ilan ettiğimiz Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı’yla da iklim teknolojilerinden malzeme teknolojilerine, biyoteknolojiden bilgi ve iletişim teknolojilerine paradigma değişimlerinin yaşandığı birçok alanda yeni yatırımlara öncülük ediyoruz. 13 Eylül’e kadar başvuruların açık olduğu çağrıya Samsunlu sanayicilerimizi de davet ediyorum.

DİJİTAL AVRUPA PROGRAMI: Dijital Dönüşüm Destek programıyla işletmelerimizin maliyet etkin, rekabetçi bir üretim altyapıları oluşturmaları adına ihtiyaç duydukları projeleri teşviklerimizle hızlandırıyoruz.

Program doğrultusunda işletmelerin dijital dönüşümde, kısa, orta uzun vadede ihtiyaçlarını adresleyecek yol haritaları sunmalarını bekliyoruz. Sunulan yol haritaları ile uyumlu yatırımları öncelikli yatırımlar uygulamasıyla destekliyoruz.

Sadece millî destek mekanizmalarıyla değil, uluslararası programlardan da azami düzeyde istifade etmek için planlı ve kararlı bir şekilde girişimlerimizi sürdürüyoruz. 8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Program kapsamında süper bilgisayarlardan yapay zekâ test merkezlerine ve deney tesislerine KOBİ’lerimizin, sanayicilerimizin dijital dönüşüm yolculuklarında ihtiyaç duydukları kritik önemi haiz altyapılara erişimlerini sağladık.

Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından, ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden biri olacak 5 konsorsiyum “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri” (ADİM/EDIH) ağına dâhil ediyoruz.

İŞGÜCÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ: TEKNOFEST’ler, DENEYAP Teknoloji Atölyelerimiz, Sektör Kampüs’te programımız ve yeni devreye aldığımız Millî Teknoloji Atölyelerimizin arka planında hep gençlerimizin ve beşerî sermayemizin gelişimi yatmakta. Gençlerimizin geleceğin yetkinlikleriyle donatılması önceliğimizdir. Bir diğer önceliğimiz de mevcut işgücümüzün dönüşümüdür.

YALIN ÜRETİM: Model fabrikalarımızla sanayicimizi ve emekçilerimizi yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturuyoruz.  İlkini 2018 yılında Ankara’da faaliyete aldığımız Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezlerimizin, yani model fabrikalarımızın sayısını kısa dönem içinde 10’a çıkardık. Bugüne kadar model fabrikalarımızda 508 öğren-dönüş programı düzenledik.  170 yalın proje uygulama çalışması gerçekleştirdik ve 3 bine yakın firmamıza eğitim verdik.

DİJİTALLEŞME YOLCULUĞU: Verdiğimiz bu desteklerle, eğitimlerle firmalarımızı sanayinin dijitalleşme yolculuğuna hazırladık. Böylece sanayicilerimizin verimliliklerinde yüzde 76’ya varan artış, üretim sürelerinde ortalama yüzde 34 düşüş ve üretimlerinde yüzde 140’ı bulan artış elde ettiklerini memnuniyetle gözlemledik.

Kurulum çalışmaları devam eden 5 yeni model fabrikayla bu örnek tesislerin sayısını 15’e çıkaracağız ve sanayimizin dijital çağa adaptasyonunu güçlü bir şekilde gerçekleştireceğiz.

GÜÇ KATACAK YATIRIM: Samsun Model Fabrikamız ile sanayide dijital dönüşüm ve verimlilik potansiyelimizi çok daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum. Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde bin metrekare alanda kurduğumuz bu tesisi yenilikçi makine ve ekipmanlarla donattık.

Samsun’un güçlü imalat sanayisine güç katacak ve rekabet gücünü artıracak model fabrikamız, yalın üretim eğitimlerine katılmak isteyen tüm KOBİ ve işletmelerimize açık olacak. Şimdiden 10 farklı eğitim ve etkinlikle 800’den fazla kişiye ulaşan fabrikamız Samsun başta olmak üzere bölgedeki sanayicilerimize hizmet etmeye başladı.

BAŞAT AKTÖR: Gelecekte binlerce firmanın verimlilik artışını ve dijitalleşmelerini sağlama hedefiyle kurduğumuz bu fabrikanın Samsun ve bölge sanayisinin dijital dönüşüm yolculuğunda başat aktörlerden biri olacağına hiç şüphem yok.

Yerel Kalkınma Hamlemiz ile üreten, katma değer sağlayan, daha da büyüyen güçlü şehirler için başlattığımız seferberlikten Samsun’umuz da en kuvvetli biçimde payını alacak.

SAMSUN YATIRIMLARI: Son 22 yıldır şehrimizi planlı sanayi alanlarıyla, yatırım teşvikleriyle, bölgesel kalkınma projelerimizle donatıyor, Samsun’u ihya edecek tüm programları süratle devreye alıyoruz. Şehrimizde planlı kalkınmanın, sürekli ve sürdürülebilir üretimin simgesi OSB’lerimizin sayısını 22 yılda 3’ten 9’a çıkardık.

Samsun’umuzu sağladığımız teşvik mekanizmalarıyla, desteklerle kalkındırmaya, refah seviyesini artırmaya devam ediyoruz. Son 22 yılda şehrimizde gerçekleştirilecek yeni ya da ilave bin 272 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 121 milyar lira sabit yatırımın ve 34 binin üzerinde nitelikli istihdamın önünü açtık.

KALICI ESERLER: Malumunuz 2 yıl evvel TEKNOFEST’i Samsun’da gerçekleştirdik. Millî Mücadele’nin ilk adımının atıldığı bu topraklarda teknolojinin bayrağını da gururla dalgalandırdık. TEKNOFEST Karadeniz’in ardından Bilim Samsun, Bilim Vezirköprü, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü ve Samsun Keşif Kampüsü gibi kalıcı eserleri şehrimize kazandırdık.

Hayata geçirdiğimiz bu merkezlerle 7’den 77’ye 150 binden fazla vatandaşımızı bilim ve teknolojiyle buluşturduk. Karadeniz bölgesinin en büyük bilim merkezi ve planetaryumunun Samsun’umuzda hizmete alınması için çalışmalarımızda son düzlüğe girdik.

ORTA VADELİ PROGRAM: Dün açıkladığımız OVP ile önümüzdeki 3 yıllık rotamızı ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurumlarımızla eş güdüm içinde, yüksek katma değerli üretimi önceleyen bir sanayi politikası ile yapısal dönüşümü hızlandıracağız.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin uzun vadeli hedefleriyle teşvik mekanizmalarımızı daha güçlü hizalayan yeni teşvik modelimizle yatırımcılara selektif ve program bazlı olarak cazip destekler sunacağız.

OSB YÖNETMELİĞİ: Yeni teşvik modelimizin önemli bir sütunu konumundaki ve yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerelde Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında 81 ilimizin potansiyelini ve yetkinliklerini harekete geçirecek yatırım başlıklarını tespit ettik. Yine dün yürürlüğe aldığımız OSB Yönetmeliği’yle de OSB sistemimizde reform niteliğinde adımlar attık.

OSB’lerimizde kamulaştırma, altyapı ve tahsis süreçlerine hız kazandıracak düzenlemeleri gerçekleştirdik. Sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yakın iş birliği içerisinde hareket etmeye devam ederek bu toprakları yeni yatırımlarla bereketlendirmeye devam edeceğiz.

HABER MERKEZİ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler