HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
27 Eylül 2024 Cuma Saat: 14:08

Türkiye'nin internet hızı: Veriler ne söylüyor?

Dünyanın en yüksek mobil hızının ancak yüzde 11,6'sına ve en hızlı sabit hızının ancak yüzde 14,4'üne sahibiz.
Türkiye'nin internet hızı: Veriler ne söylüyor?

İçinde olduğumuz ay, operatörler için sosyal medyada internet fiyatlarına yönelik büyük eleştiriler vardı. Tüketiciler Birliği bu konuyu Orta Vadeli Plan (OVP) ile de birleştirmiş ve yüzde 182'lere varan operatör zamları konusunda şöyle demişti.

"T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 5 Eylül 2024te açıklanan Orta Vadeli Program (2024-2027) belgesinde de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,50, 2025 yılı için yüzde 17,50 olarak öngörülmektedir."

İnternet konusunda fiyat olduğu kadar kalite (yani hız ve süreklilik) de önemli bir bileşen. Her ayın ortasında olduğu gibi, yine bir önceki aya ait internet hızlarına dair rakamları yayınlıyoruz. Amacımız herkesin durumu daha iyi fark etmesini ve hakkı olan interneti talep etmesini sağlamak.

ustos ayında da internet hızlarımız duraklamaya devam ediyor. Dünyanın en yüksek mobil hızının ancak yüzde 11,6'sına ve en hızlı sabit hızının ancak yüzde 14,4'üne sahibiz. Durum o kadar kötü ki sadece en yüksek hızın küçük bir bölümüne sahip değil aynı zamanda hem mobilde hem de sabitte dünya ortalamasının bile hayli altındayız.

399 Mbps hızla Birleşik Arap Emirlikler'inin birinci olduğu mobilde, 58. sıradayız. 298 Mbps hızla yine Birleşik Arap Emirlikleri'nin birinci olduğu sabit internette ise 106. sıradayız.

Dünyada internet hızlarının en çok ölçüldüğü SpeedTest Global Index Ağustos 2024 verilerini geçen hafta yayınladı ve biz ardarda 8 aydır bunu raporluyoruz. İnternet hızımız G20 ülkeleri düzeyine gelene kadar da raporlayacağız.

Türkiye SpeedTest indeksinde 2024 ustos ayında mobilde 58. ve sabitte 106. sırada

Daha önce de raporladığımız üzere, SpeedTest sayfasında, her ayın ortalarında bir önceki ayın raporu yayınlanıyor. Bu Index, hem Mobil telefon üzerinden internet hızı hem de sabit (yani ADSL ya da fiber) internet hızını veriyor. Mobil tarafta bu ay 108 ülke sıralanmış. Sabit tarafta ise 159 ülke var. Liste, ülkelerden bu sunucuda hızlarını test edenlerin durumunu veriyor.

Şimdi şöyle bir bakalım Global Internet hız indeksinde, Türkiye'nin durumu nedir?

Mobilde dünya ortalamasının yüzde 17, en yüksek hızın yüzde 88 altında bir hıza sahibiz

Bu raporda gördüğünüz gibi:

  1. Mobilde 46,37 Mbps ile dünya 58’incisiyiz.
  2. Mobilde önceki aylara nazaran yüzde 12'lik artış var ama aynı dönemde Dünya ortalaması yüzde 19 artmış. Yani artışı bile yakalayamamışız.
  3. Dünya ortalamalarına göre duruma bakarsak, mobilde dünya ortalamasının bile yüzde 16,9 altındayız.
  4. Dünyanın en hızlı bağlantılara göre ise; Birleşik Arap Emirlikleri mobilde 339 Mbps ile dünya birincisi. Biz bunun ancak yüzde 12'si kadar hıza sahibiz.

Buna görsel olarak da bakalım; gördüğünüz gibi yeşil çubuk ile işaretlenen Türkiye, ortalamanın altında ve en hızlının çok çok altında. Ay ay bakarsak da hızımız olduğu yerde kalakalmış.

 

Sabitte dünya ortalamasının yüzde 54,8, en yüksek hızın yüzde 85 altında hıza sahibiz

Sabit internet hızına baktığımızda ise,

  1. Sabitte 42,90 Mbps ile dünya 106’ncısıyız.
  2. Önceki aylara göre hızımız aşağı yukarı değişmemiş ama dünyanın sabit hızı yüzde 4,5 artmış.
  3. Dünya ortalamalarına göre duruma bakarsak, Sabitte yüzde 55 aşağıdayız.
  4. Dünyanın en hızlı bağlantılara göre bakarsak; sabit internette 298 Mbps ile Birleşik Arap Emirlikleri dünya birincisi. Biz onun ancak yüzde 14'ü kadar hıza sahibiz.

Buna görsel olarak da bakalım; Gördüğünüz gibi yeşil çubuk ile işaretlenen Türkiye, ortalamanın yarısından aşağıda, en hızlının ancak 15’te biri kadar sabit internet hızına sahip.

Hem mobil hem sabit hızlarda görebileceğiniz üzere dünya her ay ortalama hızını adım adım arttırırken, Türkiye yerinde duruyor ve hatta öne geçenler nedeniyle geriliyor.

İstanbul Ankara'da Durum

Bu ortalama hızlara bir de şehirler tarafından bakalım;

Mobil hızlarda sıralanan 161 dünya şehri arasında İstanbul 85. sırada yer almış, Ankara ise 82. olmuş. İki şehir de mobil hızda dünyanın en hızlısının yüzde 14 altında olsalar da dünya ortalamasını az (yüzde 2,4 düzeyinde) aşıyorlar.

Sabit tarafa baktığımızda ise, listelenen 202 dünya şehri arasında İstanbul 117. ve Ankara 129. sırada. Sabit hızları dünya ortalamasının İstanbul'da yüzde 48 ve Ankara'da yüzde 50 daha yavaş. Dünya ortalamasından ise İstanbul yüzde 18'i kadar ve Ankara yüzde 16'sı kadar hıza sahip.

T24




Anahtar Kelimeler : Türkiye'nin, internet, hızı:, Veriler, ne, söylüyor?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler