- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
Liselilerden fabrikaların atık suyunu değerlendirme projesi
Kocaeli ENKA Teknik Lisesi öğrencileri, tekstil fabrikalarındaki atık suları nano-partikülle kullanılabilir hale getirme projesiyle Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) ödüle layık görüldü.
Öğrenciler, geri dönüşüm projeleriyle TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması'nda üçüncü oldu.
Pazı, lahana ve kereviz atıklarından nano-partikül elde eden, bazı tekstil fabrikalarının atık suyundan numuneler alan öğrenciler, nano-partikülle atık suda bulunan boyayı ayrıştırdı.
Suyun yeniden tekstil sektöründe kullanılabilir hale gelmesini sağlayan öğrenciler, ödül aldıkları projelerini Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde Adana Havalimanı'nda düzenlenen, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST'te tanıtıyor.
Takım kaptanı Zeynep Doster, AA muhabirine, projeleriyle tarımsal atıkları kullanarak ekonomiye kazandırdıklarını belirtti.
Çalışmalarıyla tekstil sektöründeki atık suların da yeniden kullanılabilirliğini sağladıklarını anlatan Doster, şöyle konuştu:
"Biz gıda atıklarını değerlendirerek nano-partikül elde ettik. Burada asıl amacımız, atık sularda metilen mavisi dediğimiz boyayı ortamdan uzaklaştırmaktı. Metilen mavisi de kumaş boyadıktan sonra ortaya çıkan atık sudaki boyadır. O boyayı geliştirdiğimiz maddeyle ortamdan uzaklaştırmış oluyoruz. Gıda atıkları olarak pazı, lahana ve kereviz kullandık. Atık suyu temizlediğimizde doğaya yarar sağlamış hem de temizlediğimiz suyu tekrar tekstilde kullanılabilecek hale getirmiş olduk ayrıca bu gıda maddelerini ekonomiye tekrar kazandırmış olduk."
Öğrencilerden Zeynep Bakırkaya da projeleriyle TEKNOFEST'te Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması'nda üçüncülük elde ettikleri için mutlu olduğunu söyledi.
AA