- 00:59 THY, Ordu Giresun-İstanbul Seferlerini Artırıyor
- 00:56 Altınordu Belediyesi Karla Mücadeleye Hazır
- 00:55 Kütüphanelerde otomasyon sistemi kullanılacak
- 00:53 "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 17:44 CHP Korgan Olağanüstü Kongresi, Yoğun Katılımla Gerçekleşti
- 17:24 "BASKILARA KARŞI BİRLEŞEREK MÜCADELE EDECEĞİZ"
- 17:16 OBB Tekerlekli Basketbol Takımı Galip Geldi
- 17:06 Kültür Söyleşileri Devam Ediyor
- 17:01 Trafik Kazasından Sağ Kurtuldu
- 16:38 Başkan Doğan'ın hediyesi okullara ulaştırıldı
- 16:34 Jandarma ve öğrencilerden öğretmene sürpriz
- 16:28 Ordu’da Genetik Sınıflandırma Üzerine Eğitim Alıyor
- 16:29 Orduspor 1967'den Önemli Galibiyet
- 16:13 1 Aralık’ta Perşembe’de Lezzet ve Eğlence Zirveye Taşınıyor
- 15:39 CHP, 24 Kasım’da Buluşuyor
Fındık Fiyatı
VAR OLUŞ MÜCADELESİ
Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen, 24 Temmuz’un ’Basın Bayramı’ değil, “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olduğunu söyledi.
Bir dönem “basın bayramı” olarak kutlanan 24 Temmuz 1908’de 2’nci Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte Türk basınından sansürün ilk kez kaldırılmasının, yıllardır “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” olduğunu hatırlatan Erdoğan Erişen, mesleğin ve bilgi alma hakkının karşı karşıya olduğu sıkıntıların medya örgütlerinin özveri, uzlaşı ve anlayış birliği içerisinde dayanışmalarıyla mümkün olabileceğini ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine uygun şekilde özgürlükçü ve demokratik bir ülke inşasında her zaman ciddi sıkıntılar olsa da “özgür basın” amacıyla yola çıkıldığını işaret eden Bilgin, 1908’de 2. Meşrutiyet’in ilanıyla 2. Abdülhamid döneminde uygulanan resmi sansür mekanizmasına son verilmesi anısına 1946 yılında çok partili hayata geçiş sürecinde “Basın Bayramı” kutlaması kararı alındığını hatırlattı. Ancak sonrasında Türkiye’nin demokrasiyle yaşadığı imtihanlar nedeniyle 24 Temmuz 1971’den itibaren bugünü “Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü” kabul ettiklerini kaydeden Bilgin, son yıllarda da haberleri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklu yargılanan gazeteciler sorunu başta olmak üzere medya sektöründeki gelişmelere karşı mücadeleye devam edildiğini vurguladı.
Erişen, “erişim engellemesi” başlığı altında Türkiye’nin her geçen gün siyasi tartışmalar hafızasını yitirmekte olan bir ülkeye dönüşmekte olduğunu da belirterek, bu durumu açık ve ağır bir sansür olarak gördüğünü söyledi ve “basın ve ifade özgürlüğü aleyhine en önemli sorunlardan birisi olarak ‘erişim engellemesi kararı’ olarak hayata geçirilmeye devam eden ciddi bir sansür mekanizması gündemde. 24 Temmuz’un yıldönümünde artık sansürsüz bir Türkiye’den söz etmek mümkün değildir. Tam tersine erişilemeyen haberler ülkesine dönüştüğümüzü görüyoruz” dedi.
Ülkemiz için tapu senedi
Erdoğan Erişen, ayrıca 24 Temmuz’un Türkiye Cumhuriyeti’nin var oluşunda Lozan Antlaşması’nın 1923’te imzalanma yıldönümü olması nedeniyle de özel bir gün olduğunu belirterek, “24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Anlaşmasıyla toprağıyla ve milletiyle bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası camiada onurlu yerini almıştır. Lozan şanlı ulusal kurtuluş mücadelesinde diplomatik bir zafer tacı niteliğine sahiptir. Lozan Antlaşması’nın iç siyasi hesaplar nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını uluslararası camiada tartışmaya açacak her türlü hamleden kaçınılmalıdır. Bu zaferi gölgeleyecek açıklamalardan vazgeçilmesi, uzak durulması bu 24 Temmuz’daki dileğimizdir” dedi.