HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Nisan 2024 Cuma Saat: 12:09

İsias Otel’i Davasında Gerginlik…

Adıyaman’da, 6 Şubat depreminde 35’i Kıbrıslı kafileden toplam 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel ile ilgili davanın ikinci duruşması başladı. KKTC Başbakanı Ünal Üstel; "Bu dava artık KKTC'nin davasıdır."
İsias Otel’i Davasında Gerginlik…

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde Adıyaman'daki İsias Otel'de KKTC Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 35 kişinin de yer aldığı toplam 72 kişinin hayatını kaybettiği davada Gazi Üniversitesi'nin hazırladığı rapor sonucunda İsias Otel sahibi Ahmet Bozkurt’un oğlu olan Efe Bozkurt ile Halil Bağcı'nın tahliye edildiğini duyurulmuştu.

 

Sabah saatlerinde İsias Otel davası Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'da bulunan İsias Otel'de KKTC'den voleybol turnuvası için gelen aralarında sporcu, öğretmen, antrenör ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği üyelerinin de bulunduğu 72 kişi, hayatını kaybetti.

 

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında 5 kişi tutuklandı, 11 kişi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, yapının 1991 yılında apartman olarak inşa edildiği, daha sonra ruhsatsız ve kaçak kat eklendiği, binanın inşaatında dere kumu kullanıldığına ilişkin bilgiler yer alırken, tutuklu sanıklar Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt, Erdem Yıldız, Halil Bağcı ve Mehmet Fatih Bozkurt ile tutuksuz sanıklar hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

4 Nisan günü ise, mahkeme heyeti, yapılan tutukluluk incelemesinde otelin sahibi Ahmet Bozkurt'un oğlu Efe Bozkurt ile otelin fenni mesulü inşaat mühendisi Halil Bağcı'nın, yurt dışı yasağı ile adli kontrol şartlarıyla tahliyesine karar verdi.

 

Davanın ikinci duruşması ise, bugün 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Depremde hayatını kaybeden Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden hayatını kaybeden 35 kişinin aileleri ellerinde pankart ve dövizlerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel’in de yer aldığı grup, Adıyaman Adliyesi önüne geldi. Depremde hayatını kaybedenlerin resimleri adliye önünde sergilenirken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel açıklamalarda bulundu.

 

“DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Adıyaman Adliyesi'ne gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, İsias Otel davasının artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin davası olduğunu söyledi.

 

Mahkeme öncesi açıklama yapan Üstel, adalet arayışlarının devam ettiğini söyledi. Dava sonuçlanana kadar devlet olarak takipçisi olacaklarını ifade eden Üstel, şöyle dedi: “Bu depremde bizde çocuklarımızı kaybettik, yavrularımızı kaybettik. O günden bugüne kadar adalet arayışımız devam ediyor. Bizim Türkiye Cumhuriyetindeki adaletine güveniyoruz. Birinci duruşma bundan bir süre önce başladı ve sonuçlandı. Bugün ikinci duruşma için biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bütün kesimlerimizle buradayız. Hükümet olarak buradayız, bakan arkadaşlarımızla buradayız, muhalefet başkanıyla, milletvekilleriyle ve yavrularımızın anneleriyle, yakınlarıyla, halkımızla bugün Adıyaman’dayız. Ve ikinci duruşma olacak ve salona gireceğiz çünkü bu çocuklar artık bizim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin davasıdır. Onların acıları hepimizin acılarıdır. Biz çocuklarımızı unutmadık, unutturmayacağız ve adalet sonuçlana kadar biz bu işin devlet olarak takipçisi olacağız. Biliyorsunuz gecen duruşmamızda yargıçlar uzman kişilerin bir görüşüne başvurdu. Ve Gazi Üniversitesi’nin raporu çıktı mahkememize intikal etti. Biz bunun dışında 3 tane ayrı üniversitemizden ve onların oluşturduğu Türkiye Cumhuriyeti çapındaki bu işlerin sorumlusu olan uzman kişilerin görüşlerine müracaat ettik. Onların hazırladığı 3 tane rapor mahkememize verildi. Biz Gazi Üniversitesi'nin raporuna bizim hukukçu arkadaşlarımız incelediği zaman gördük ki; orada tam neticelendirilmemiş bir rapor ortada duruyor. Ankara’da devletin tutuğu hukukçular ve Türkiye Cumhuriyetinin Barolar Birliğinin hukukçuları ve özel avukatlarımızla bunlar incelendikten sonra bugün ki mahkemeden bizim hukukçularımızın talep edeceği yeni bir üçüncü rapor ve bu rapor ışığında adaletin tecelli etmesini bekleyeceğiz. Biz bir kez daha diyoruz bu dava artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin davasıdır. Çocuklarımız bizim çocuklarımız, ailelerin acıları bizim acılarımız o yüzden yine bugün biz ülke olarak, devlet olarak, Adıyaman’dayız.”

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de davayı takip etmek üzere Adıyaman'a geldi.

 

Mahkemede Ahmet Bozkurt: “Ben kusursuzum, hiçbir eksiğim yok. 93 yılında inşaata başladığım zaman piyasada olmamasına rağmen her türlü demir kullandım. Aleyhime olan tespitleri reddediyorum. KTÜ ve Gazi Üniversitesi raporlarına itiraz ediyorum. Erdem Yıldız: Birleşen dosyadan iki yaralı daha tespit edildi. Ana savunmamı birleşen dosya için de aynı şekilde ifade ediyorum. Gazi Üniversitesi raporuna itiraz ediyorum" dedi.

 

Tutuklu sanık Erdem Yıldız: "Ben sadece 2001’den sonra yapılan inşaattan sorumluyum. Sonrasında yapılan değişikliklerden sorumlu değilim. Sahte delil üretilmiş. Her yerde proje müellifi olarak anlıyorum. Bir mimar olarak nasıl benim adım yazılıyor. Sahte evrak düzenlenmiştir” dedi.

 

Halil Bağcı, “Gazi üniversitesi raporunda aleyhime olan kısımlara katılmıyorum. Birleştirilmiş dosya için tüm savunma avukatları önceki savunmalarını aynen tekrar ettiklerini beyan ettiler” şeklinde konuştu.

 

Abdurrahman Aybas, ölen oğlu İsmail Aybas için sanıklardan şikâyetçi olarak davaya katılmak istediğini belirtti. Eşi Fatma Ayvaz da şikâyetçi oldu. 

 

Turhan Hartap, “Adalet Mülkün temelidir” dedi ve adalet istediğini ifade etti.

 

İsias otelde hayatını kaybedenlerin yakınlarına teker teker şikâyetçi olup olmadıkları soruldu. Şikâyetçi oldukları ve davayı takip etmek istediklerini belirttiler. Tüm müştekiler, adaletin yerini bulsun ve sanıkların olası kasta yargılanıp en ağır cezayı almasını istediler.

 

TANIK BEYANLARI

 

Tanık Murat Kuştepe, Binanın yan tarafında çalıştığını ve 2017 den beri otopark işlettiğini dış cephe ve mobilya değişimi dışında bir tadilata şahit olmadığını söyledi.

 

Otelin bodrumu olup olmadığını bilmediğini söyleyen Tanık Murat Kuştepe, “Yan binanın altında bir otopark vardı ve otelin otoparkın olarak tahsis edilmişti ancak giriş çıkışta sorun yaşandığı için kullanılmıyordu. Daha çok benim düzayak olan otoparkım kullanılıyordu” dedi.

 

Av. Yiğit Gökçehan katılanlar avukatı, dosyaya sunulan üç uzmanlık raporunu hazırlayan uzmanlardan iki uzmanın dinlenmesini istedi.

 

Savunma avukatları müşteki tarafının hazırlattıkları bilirkişi raporunun mahkeme tarafından talep edilmediği, kişilerin uzmanlığının belgelenmediği sebeplerle dinlenmesine gerek olmadığı yönünde itirazda bulundular.

 

Av. Gökçehan, “Bizim bilirkişi raporlarını hazırlayan uzmanların dinlenmesi talebimiz karşılık bulamadığından, buradaki uzmanların dinlenmesi mahkeme için adaletsiz bir yaklaşım olacaktır. Reddediyoruz dediler. Karar vermek üzere mahkeme heyeti bir kaç dakikalık ara verdi ve salona geri döndüklerinde hazırlanan ve dosyaya sunulan rapordaki uzmanların dinlenmesine karar verdiler.

 

Bu karar üzerine savunma avukatları mahkemeyi terk etmek üzere ayağa kalkınca mahkeme başkanı gerekçesini dosyaya raporların zaten yazılı olarak sunulduğunu ve uzmanların beşer dakika dinleneceğini belirtti. “Bir sonraki celsede sizin de uzmanlarınızı dinleyeceğiz. Sizin için de aynı usul geçerli” dedi.

 

Mahkeme Başkanı CMYK'ya atıfta bulundu ve hükmün açık olduğunu belirtti. Gerginleşen ortam nedeniyle mahkeme salonunda emniyet güçlerince tedbir alınırken mahkemeye beş dakika ara verildi.

 

Her ne kadar sanık müdafileri duruşma salonu dışında hazır olan uzmanların dinlenmesi taleplerinin reddedilmesi nedeniyle, reddedilmesini isteseler de katılanlar vekillerinin taleplerinin duruşma tarihinden önce gönderdikleri talep hakkında mahkememizce herhangi bir değerlendirme yapılmadan, CMK’nin 178’inci maddesi uyarınca dinlemeleri talep edilen uzmanlara duruşmada dinlemelerini oy birliğiyle karar verildi. Ara karar bu şekilde. Mahkemeye bu şekilde beş dakika ara verildi.

 

11.25'te başlamak üzere ara verildi.

 

Kaynak : PHA





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler