- 20:59 CHP'li Adıgüzel, SGK kapsamına alınan ilaçlar hakkında konuştu!
- 20:34 Erkan Güngör: "Gazeteciliğin Onurunu Korumak İçin Yola Çıktık!"
- 20:08 Anne Adaylarına "Bilinçli Gebeler, Sağlıklı Bebekler” Eğitimi
- 19:43 Taşımacılıkta Haksız Rekabetin Önüne Geçilecek!..
- 17:35 Yener Sağra Son Yolculuğuna Uğurlandı
- 17:21 5 Kanser İlacı SGK Kapsamına Alındı
- 17:22 Orduspor 1967 A.Ş. - Kolibri Ağrı 1970 Maçının Hakemleri ve Temsilcileri Açıklandı
- 17:16 Yapalı İnşaat 1922 Konyaspor - 52 Orduspor FK Maçı Ne Zaman?
- 17:13 Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Akaryakıt Fiyatlarını Düşürüyor
- 17:13 Fatsa Belediyespor - Uşak Spor A.Ş. 9 Mart 2025 Tarihinde Karşılaşıyor!
- 17:10 Başkan Arslan Ramazan’da Fırınları Denetledi!
- 16:56 Sağlık Bakanlığı'ndan İnternet Bağımlılığına Dikkat Çeken Uyarılar
- 16:49 Seyit Torun, TSK Personelinin Özlük Hakları İçin Yasal Düzenleme Talep Etti
- 16:31 Sahur Saati: 7 Mart 2025 Cuma
- 16:52 15 Mart’ta Hizmete Açılıyor!
Fındık Fiyatı
Gümrüklerde Kaçakçılıkla Mücadeleye 6,4 Milyar Lira Ödenek

Türkiye'de gümrük sahalarında etkili düzen, güven ve denetimin sağlanması, uygunsuzluğa geçit verilmemesi amacıyla yürütülecek "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele" programı için 2025 bütçesinden 6,4 milyar lira ödenek kullandırılması planlandı.
AA muhabirinin 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden yaptığı derlemeye göre, Türkiye, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesinde, gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri alma ve kaçakçılığa geçit vermeme hedefine devam edecek.
Bu kapsamda kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması ile gümrüklü alanlarda asayişin sağlanması, giriş ve çıkışların her türlü suistimali önleyecek şekilde denetim altında tutulması planlandı.
Mevzuatın ve sistemlerin amacı dışında kullanımını engelleyecek denetim ve izleme mekanizmalarının, Milli Tarama Sistemleri (MİLTAR) gibi yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek teknolojiyi haiz sistemlerle entegrasyonunun geliştirilmesi amaçlandı.
Gümrük kaçakçılığıyla mücadelede özellikle dedektör köpek ve idarecilerinin sayısının artırılması, bunların dünya standartlarında eğitime tabi tutulması amacıyla uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliğine yönelik politikanın sürdürülmesi hedeflendi.
Uzun vadede kaçakçılıkla mücadelede kullanılan teknik sistemlerin yerli üretimine ağırlık verilmesine yönelik çalışmalar da öne çıktı.
Buna göre, MİLTAR-III Projesi kapsamında 2025-2027 döneminde yarı sabit, gezgin ve hayalet sistemlerle birlikte hibrit teknolojili tarama sistemlerinin üretimi, yapay zeka ve görüntü paylaşım ağı yazılımı, hızlandırıcı ve dedektörlerin de yerli olarak üretilmesi hedeflendi.
Söz konusu amaçlar doğrultusunda gümrük sahalarında, özellikle hızlı aramada etkili görev üstlenen, sayıları geçen yıl 245 olan dedektör köpeklerin, bu yılın sonunda 255'e yükseltilmesi, gelecek yılda aynı sayının korunması planlandı.
Kaçak eşya bazında uzmanlaşmış veri analiz ekip sayısının da yıl sonunda 33'e, 2025'te ise 36'ya çıkması öngörüldü.
Yasa dışı faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi süreçlerinin daha etkin ve hızlı şekilde yürütülmesine katkı sağlayan teknik sistem ve ekipman sayısının ise yıl sonunda 2 bin 132 olması bekleniyor. Bu sayının gelecek yıl 2 bin 150'ye ulaştırılması hedeflendi.
Bu kapsamda yapılacak denetimlere de ağırlık verilmesi amaçlanıyor. Buna göre, 2023'te 492 yıllık denetim gerçekleştirilirken, bu sayının 2024 sonunda 3 bin 700'e ulaşması tasarlanıyor. 2025'te ise yıllık 3 bin 800 denetimin yapılması öngörüldü.
Söz konusu hedeflere ulaşmak için gelecek yılın bütçesinden 6 milyar 407 milyon 209 bin 562 lira kaynak ayrıldı.
AA