HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
28 Temmuz 2024 Pazar Saat: 12:52

EMEP, “Hasada sayılı günler kaldı, fiyat 180 TL olmalı.”

Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, hasada sayılı günler kaldığına dikkat çekerek, fındık fiyatının bir an önce üreticileri de memnun edecek şekilde açıklanmalı, dedi.
EMEP, “Hasada sayılı günler kaldı, fiyat 180 TL olmalı.”

      Her yıl olduğu gibi bu yıl da üreticiler adına konuşanların birliktelik sağlayamadığını belirten Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, “Fındık politikası yalnızca taban fiyatın ne kadar olacağını kapsamıyor. Fındık kurultayları, sempozyumları, çalıştayları yapılarak her yönüyle ele alınmalı ancak üreticiler lehine düşünenler, konuşanlar birlikteliği sağlama konusunda özverili davranmıyorlar. Ayrı ayrı eylem ve etkinlik önemli ancak en önemlisi birlikte eylem ve etkinlik yapmaktır. Üreticilerin sesi o zaman daha güçlü çıkacaktır. Geç kalınmış değil, bir an önce üreticilerin birliği sağlanarak ortak ses çıkarılmalı.    Fındık fiyatının ne kadar olacağı konusunda da çelişkili açıklamalar oldu. Oysa üreticileri düşünenler bir araya gelip maliyet hesabını da birlikte yapabilmeliydi. Maliyet hesabı yapmayan partiler, odalar, dernekler, sendikalar da var. Yapanlar da farklı yöntemler kullanarak birbiriyle çelişseler de genel anlamda birbirine yakın fiyat açıklaması yaptılar. Maliyet hesabının il bazında değil, tüm fındık üretim (rekolte) üzerinden yapılması gerekir ki Emek Partisi olarak bu biçimde yaptık. Yine iddia ediyoruz ki, tartışırız bilimsel yöntemlerle yaptığımız maliyet hesabı üzerinde fındık fiyatı ilk alım için 180 TL olmalıdır. Her ay da enflasyona göre güncellenmelidir.” dedi.

Sesimizi yükseltelim

Hasat zamanına günler kaldığına dikkat çeken Dinç, “Hasat için bir iki hafta sonra bahçelere gireceğiz. Bahçeye girdikten sonra herkesin işi başından aşkın olacak ve mücadele aksayacaktır. Bu nedenle sayılı günlerimiz var. Basın açıklaması, sokak etkinlikleri gibi yöntemlerle sesimizi yükseltmeliyiz. Fiyat açıklamasını bilerek geciktirmek istiyorlar. İktidar, tarım ve gıda şirketlerinin isteği doğrultusunda fiyatı yaklaşık 125 TL olarak açıklamayı planlıyor. İstediğimiz gibi bir fiyatın bir an önce açıklaması için talebimizi yineliyoruz. Maliyeti 123,73 TL olan fındığın taban fiyatı 180 TL olmalı, her ay enflasyona göre güncellenmeli ve TMO alımda sınır getirmemeli. Üretici tarım ve gıda şirketlerinin belirleyeceği fiyata teslim edilmemelidir.” dedi.

Fındık işçisi ve üreticisi rakip değil

Kamuoyunda tartışılan fındık işçileri ücretine de değinen Dinç, “Fındık işçileri de üretici de emeğinin karşılığını almalıdır. Bu nedenle ortak hareket etmelidir. Ücretleri belirleme yöntemi değişmelidir. Fındık fiyatını üretici değil, alıcı olan tarım ve gıda şirketleri belirliyor. İşçinin ücretini fındık üretici belirliyor. Ya da belirlemek istiyor. Bu yöntem tarım ve gıda şirketlerinin işine yarıyor. Yöntem değişmeden fındık üreticisi de işçisi de mağdur olamaya devam edecek. Fındık üreticisi, ürününün fiyatını kendisi belirlediği zaman işçi ücretleri tartışılmayacak. İşçi de üretici de emeğinin ve ürününün karşılığını alabilecekler.” dedi.

MUHABİR: UMUT DEMİR




Anahtar Kelimeler : EMEP, “Hasada, sayılı, günler, kaldı, fiyat, 180, TL, olmalı.”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler