HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
21 Eylül 2024 Cumartesi Saat: 15:17

Adıgüzel’den Usulsüz Çakıl Tepkisi

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ünyedeki Curi ve Akçay derelerinde yaptığı incelemeler sonucunda önemli açıklamalarda bulundu.
Adıgüzel’den Usulsüz Çakıl Tepkisi

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ünye'deki Curi ve Akçay derelerinde yaptığı incelemeler sonucunda önemli açıklamalarda bulundu.

Adıgüzel, bölgedeki derelerin siyanür ve sülfürik asit çetelerinin maden faaliyetleri ve usulsüz çakıl çıkarma çalışmaları nedeniyle büyük zarar gördüğünü belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ordu coğrafyasında siyanür ve sülfürik asit çetelerinin maden çalışmaları nedeniyle toprak zulüm görüyor. Ordu coğrafyasında su da zulüm görüyor. Maalesef Ordu'nun derelerine ihanet ediliyor.

 Bu ırmakların kaynak noktası olan İlküvez'de vahşi atık çöp tesisi var. Oradan kirlenmeye başlıyor ama bununla kalmıyor ırmağın denize döküldüğü yerde yani Ünye'deki dere yataklarından usulsüz ve izinsiz çakıl alan bazı firmalar ve belediyeler nedeniyle zulüm görüyor. Doğuda Melet yatağında aynı şeyler oluyor, batı tarafında Akçay'da da aynı sorunlar var.

 Buralardan çakıl almaya hiçbir özel firmanın hakkı yok. Kanuna göre dere yataklarındaki çakıl milli servet. 

Bu çakıl herkesin, halkın ve devletin. O nedenle sadece kamu kurumlarının tadilat ve tamirat için bedelsiz kullanım hakkı var. Devlet kurumu dahi olsa buradan çakılı alıp satmaya hakkı yok. Buna rağmen şu an üzerinde bulunduğumuz Curi ırmağının çakılı Ünbel denilen Ünye Belediyesi'ne ait bir iştirak firması tarafından alınıp işleniyor ve satılıyor.

 Hiçbir mevzuata ve kanuna dayalı olmadığı için bu satıştan elde edilen paranın da nereye gittiği belli değil.

 Bu çakılı çıkarıp alan firmalar aynı zamanda diğer firmalarla haksız rekabet yarattığı için usulsüzlük yapmış oluyor. Diğer firmalar dağ başlarından zor yerlerde taş ocaklarından çakıl elde etmeye uğraşırken sen buradan çok daha uygun maliyetli hatta bedavaya çakıl almış oluyorsun.

İhale mevzuatına da aykırı. Kamu kurumları için ihaleye giriyorsun, fiyatı taş ocaklarından alacak şekilde hesaplayıp veriyorsun sonra gelip çakılı buradan topluyorsun.Bu durum Melet dere yatağından alınıp şehir hastanesinde kullanılan çakılda da aynı, Curi ırmağında da aynı Akçay'da da aynı.

 Neden bu bölgede hep işler usulsüz?

Ünye belediyesini uyarıyorum. İkizce Belediye Başkanını ve önceki Belediye Başkanını uyarıyorum. Burada çevirdiğiniz tüm akçeli işlerden haberim var. Buraya bu çakılları toplayıp yığan iş makinaları Ünbel'in ve çalışan özel firmanın.

Valiyi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünü ve Devlet Su İşlerini de uyarıyorum. Bu usulsüz işlere amirlerden verilen onaylar da bir şey ifade etmez. Çünkü kamu görevlilerinin usulsüz emre uymama zorunluluğu vardır. Kanunsuz emre uymak da suçtur. En alttaki memurdan en üstteki daire başkanı ve belediye başkanına kadar... Ordu'nun derelerine sahip çıkmaya, bu derelere ihanet edenleri tüm kamuoyu önünde ifşa etmeye devam edeceğiz."

DUYGU BAŞ KURUCU

 




Anahtar Kelimeler : Adıgüzel’den, Usulsüz, Çakıl, Tepkisi

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler