HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer Samsun Şoförlü Araç Kiralama
20 Aralık 2024 Cuma Saat: 13:53

ŞANLITÜRK, ORDU’NUN İHTİYAÇLARINI ORTAYA KOYDU

2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin 16’ncı maddesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM Genel Kurulunda söz alan MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Ordu’nun ihtiyaçlarını ortaya koydu.
ŞANLITÜRK, ORDU’NUN İHTİYAÇLARINI ORTAYA KOYDU

Yayla ve Şelalelerimiz de turizmin canlanması için tamamlanması gereken yol çalışmalarına dikkat çeken Milletvekili Şanlıtürk; “16. Madde Yürütme maddesidir. Ben burada konuşmamı Ordu ilimizin ihtiyaçları üzerine yapacağım. Bu vesileyle Gazi Meclisimizi ve necip Türk Milletini saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

YAYLALAR-TURİZM VE ULAŞIM

Ordu ilimiz Karadeniz Bölgesinde mavisiyle yeşiliyle, yaylaları, şelaleleri, menderesleri gibi doğal güzellikleriyle ünlü bir şehrimizdir. Kabadüz Çambaşı Yaylamız yazın yeşillikleri ile doğal güzellikleri ile kışın Türkiye’de denize en yakın kayak merkezini içinde barındıran güzel bir yaylamızdır.

Mesudiye yeşilce, Gölköy Uluvahta Yaylamız, Ulugöl’ümüz, Aybastı Perşembe Yaylamızdaki doğa harikası menderesler, Kumru’muzun, Korgan’ımızın Yaylaları ve Akkuş Kertil Yaylamız, dillere destandır.

Yine Çiseli şelalemiz, Oktamış Şelalemiz, Çağlayan, Çaybaşı İlçemizdeki ve hemen hemen her ilçemizdeki şelalelerimiz gezilmeye görülmeye değer yerlerimizdir.

İlimizde turizmin, ticaretin, sanayinin ve her sahada ekonomik gelişmenin olabilmesi için öncelikle ulaşımın sağlanması gerekmektedir. Ulaşım alanında ilimize; Ünye Çevre yolu,

Ordu Çevreyolunun 1.etabı, Ordu Giresun Havalimanı gibi birçok değerli hizmet yapılmıştır.

Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

İlimizde devam eden; Ordu Çevre Yolu'nun 2'nci etabı, Şehir Hastanesi bağlantı yolları,

Ordu-Kabadüz-Çambaşı yolu, Ordu-Gölköy yolu, Ünye-Akkuş-Niksar yolu, Ünye-İkizce-Yoğunoluk yolu, Ünye-Çaybaşı-İlküvez yolu, Fatsa-Kumru-Niksar yolu, İslamdağ-Korgan yolu, Korgan-Niksar Yolu, Fatsa-Aybastı yolu, Kabataş-Aybastı-Gölköy yolu,

Ulubey-Sarpdere yolu, Ünye-Kumru yolu, Kumru-Korgan yolu, gibi uzun yıllardır devam eden projelere ödenek aktarılarak bu yolların bir an önce bitirilmesi gerekmektedir” dedi.

Karayollarının Ordu’da devam eden 24 tane projesi bulunduğunu hatırlatarak konuşmasına devam eden Milletvekili Şanlıtürk; “2025 yılı yatırım programında ayrılacak ödeneklerle bu projelerin bitmeye yakın olanlarının tamamlanacağına inanıyorum. Fatsa Çevreyolu sadece Ordu’nun değil bölgenin problemi haline geldi. Bir an önce projesinin çizilip başlatılması gerekmektedir.

Ulaştırma Bakanımız; Samsun Sarp demiryolunun projesinin hazırlanmaya başladığını söyledi. Bu demiryolu yapıldığı takdirde bütün Karadeniz bölgesinin ekonomisi canlanacaktır. Zengezurkoridoruyla Türkistan’dan gelen otoyol ve demiryolunun Karadeniz’e bağlanması da ayrıca önem arz etmektedir” diye konuştu.

ORDU-GİRESUN HAVALİMANI

Şanlıtürk, konuşmasının devamında; “Ordu Giresun Havalimanını yıllık 1 milyonun üzerinde yolcu kullanmaktadır. Antalya, İzmir gibi iç hat seferlerinin, yine Kıbrıs ve gurbetçilerimizin yoğun yaşadığı Almanya Avusturya gibi dış hatlara da seferler koyularak havalimanımızı daha aktif kullanabiliriz. Her şeyi hazır olan CIP salonumuzun da açılması önemli bir ihtiyacı giderecektir.

Yine Ulaştırma Bakanlığımızla ilgili Ünye Gölevi, Fatsa Ilıca kavşağı, Altınordu Cumhuriyet Mahallesi, Gülyalı Turnasuyu Mahallelerine planlanan dalgakıranlar yapılarak denizin karaya zarar vermesinin önüne geçilmelidir.

SAĞLIK ALANINDA Kİ SIKINTILAR

İlimizde sağlık alanında yaşanan sıkıntılar, Ordu iline bu zamana kadar yapılan en büyük yatırım olan şehir hastanesinin 2025 yılının sonunda açılması ile birlikte inşallah giderilecektir. Ben yine emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

ENERJİ NAKİL HATLARI

İlimizde uzun süredir enerji nakil hatları yenilenmediği için sık sık elektrik kesintileri yaşanmaktadır. 19 ilçemizin tamamında özellikle kırsal mahallelerimizde en ufak bir kar yağışı ya da rüzgârda elektrikler kesilmekte, bazen bu kesintiler 3-4 günü aşmaktadır.

Trafoların yetersizliği nedeniyle voltaj düşüklüğü olmakta, buzdolabı televizyon gibi elektrikli ev aletleri yanmaktadır. İlimizde elektrik iletim hatlarının yenilenmesi ve 200’e yakın trafo ihtiyacının karşılanmasını talep ediyoruz.

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI

İlimizde doğal gaz olmayan Mesudiye, Kabataş, Çamaş, Çatalpınar ilçelerimize doğalgaz planlaması yapılmalıdır. Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizin dışında kalan ilçelerimize doğal gaz, taşıma yönetimiyle götürülmektedir.

Arka ilçelerimizde özellikle kış aylarında ulaşım ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Kumru ve Korgan ilçelerimizde günlük 6 sefer gaz götürülmektedir. Bu arka ilçelerimize boru hattıyla gaz ulaştırılmasının daha ekonomik olup olmadığı değerlendirilmelidir.

BELEDİYELERİN BİTÜM İHTİYAÇLARI

Yaz aylarında Belediyelerimiz birçok kırsal mahallemizde asfalt için alt yapı hazırlığı yaptı. Bitüm alınamadığı için asfalt dökülemediğinden yapılan hazırlıklar da heba oldu. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere ilçe belediyelerimizin bitüm ihtiyaçlarının karşılanmalıdır.

KESİNLEŞMİŞ ÖDENEKLERİN GÖNDERİLMESİ

Ayrıca bölgemizde oluşan seller nedeniyle belediyelerimizin AFAD üzerinden gönderilen kesinleşmiş ödeneklerinin gönderilmesini de bekliyoruz.

Altınordu 2. Organize, Fatsa ve Ünye Organize Sanayi sitelerimize altyapı ve istimlak için verdikleri desteklerden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

MADEN RUHSATLARI

Daha önce de birkaç kez dile getirdiğimiz gibi Ordu ilimizin yüzölçümünün %74ünden fazlasına maden ruhsatı verilmiştir. Ünye ve Kabadüz ilçelerimizde şirketlerin yeni müracaatları vardır. Bu maden ruhsatlarının gözden geçirilerek özellikle yayla, mera ve doğal güzelliklerimize zarar verecek yerlerde bu ruhsatların zarar vermesi önlenmelidir.

2/B ARAZİLERİ

Orman vasfını yitirmiş arazilerin tekrar gözden geçirilerek 2/B’lik alana atılması, 2/B üzerinden vatandaşa satılması gerekmektedir.

İlimizde bu şekilde üzerinde fındık bahçesi olan, orman vasfını yitirmiş birçok arazi bulunmaktadır. Vatandaşlarımız; bu arazilerden “alan bazlı destek ödemesi” alamamaktadır.

Tapuları olmadığı için evlerine elektrik bağlanamamaktadır. Karayolları gibi kamulaştırma alanında kaldığı zaman herhangi bir kamulaştırma ücreti alamamaktadırlar. Hatta içinde oturdukları evler de yıkılmakla karşı karşıyadır.

Orman kanunumuzun ek 16. Maddesinde orman alanı içerisinde kalmış evlerin vatandaşa satışının yapılabilmesi için evlerin arasında mesafenin 15 metre olması gerekiyor.

Bu ek 16. Madde, İç Anadolu mantığı ile yazılmıştır. Karadeniz bölgesinde köy yerleşkeleri bir küme evler şeklinde değildir. Zaman zaman evler arasındaki mesafe 1 kilometreye kadar çıkmaktadır. 

Örnek vermek gerekirse; 1960’lı yıllardan bu zamana Ordu Sivas karayolunu kullanan herkes Ulubey Refahiye mahallemizin içerisinde kalan, rakımı 1200 metrenin üzerinde olan Dokuz Dolamaç mevkiini bilir, hatırlar, muhakkak orada bir anıları olmuştur.

Rahmetli Turşucu Asım’ı, Hacı Mevlüt, Mehmet amcamız İlyas amcamızı bilirler. Adından da anlaşılacağı üzere sık, keskin virajlar ve eğimin fazla olduğu bir yerdir. Bu nedenle burada özellikle kış aylarında sık sık araçlar yolda kalır.

O bölgedeki turşu ve menemen satarak geçimini sağlayan insanlarımız yolda kalan vatandaşlarımıza evlerini hanelerini açarlar, yardımcı olurlar. Yaklaşık 150 yıldır bu bölgede yaşarlar. Ellerinde koçan dediğimiz Osmanlı tapuları mevcuttur. Arazilerinin üzerinde fındık bahçeleri vardır, evleri vardır.

Dolayısıyla bu yerler orman vasfını yitirmiştir. Tapusu olmadığı ve ek 16. Madde uygulanamadığı için 15 civarında ev yıkımla karşı karşıyadır. Bakanlık yetkililerimizle görüşmelerimiz neticesinde yıkım durdurulmuştur.

Karadeniz Bölgesinde bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ek 16. Maddede bir genelgeyle ve mecliste yapılacak orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili yeni bir düzenlemeyle ülke genelinde binlerce vatandaşımızı ilgilendiren bu sorunların giderilmesi gerekmektedir.

Mülkiyeti hazineye ait, çeşitli bakanlıklara tahsis edilen fakat uzun süredir kullanılmayan, atıl durumdaki arazilerin milli emlak eliyle geri alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

İlimizde çok sayıda 2/B’lik alan bulunmaktadır. Bu 2/B’lik alanların bir an önce değerlendirilip kullanıcısına satışının yapılması için milli emlak müdürlüğümüzün personel ihtiyacı bir an önce karşılanmalıdır.

Yapı kayıt belgesi iptal olan ve 31 Aralık 2017'den sonra yapılan yapılarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yeni bir çalışma yapılmalıdır.

KANALİZASYON ATIKLARI

Denize kıyısı olan yerleşim yerlerinde kanalizasyon atıkları deşarj ve ileri deşarj adı altında denize bırakılmaktadır.

Bırakılan bu atıklar denizi öldürmektedir. Çevreyi ve balık popülasyonunu olumsuz etkilemektedir. Denizden alınan numuneler tehlikenin giderek arttığını göstermektedir.

Belki bir 10 yıl sonra Karadeniz’de de müsilaj tehlikesini konuşuyor hale geleceğiz. Bu manada balıkçılığıyla ünlü Perşembe ilçemize de bir ileri yani biyolojik arıtma acilen yapılmalıdır.

TEŞVİK POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

İstihdamın kolaylaştırılması ve üretime destek olunması açısından teşvik politikaları gözden geçirilmelidir. Özellikle işverenlerin ihtiyacı olan mesleklerde Kurs ve İşbaşı Eğitim Programlarının piyasa şartlarına göre yeniden düzenlenmesi işverenler tarafından beklenmektedir.

Geçmişte İŞKUR tarafından desteklenen ilave istihdam teşvikleri tekrar uygulanmalıdır. Engelli istihdam zorunluluğu, yerinde ve sosyal bakımdan da gerekli bir uygulamadır.

Ancak tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde özellikle de inşaat sektöründe belli sayının üzerinde engelli istihdamı çeşitli zorluklar barındırmaktadır.

Özel sektörde eski hükümlü istihdamının engelli açığı yerine kabul edilmesi bir başka mağdur kesimin de sosyal anlamda desteklenmesini sağlayacaktır.

Gelişmişlik endeksi düşük olan 51 ilimize daha önce verilen, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde 6 puanlık indirim sağlayan bölgesel teşvikin tekrar uygulamaya konulması özel sektör açısından isabetli olacaktır.

5510 sayılı kanununla verilen ve tüm bölgeler için geçerli olan 5 puanlık sgk prim indirimi devam ettirilmelidir. Kadınlarımıza işe girişten önceki doğumlarının da borçlanabilme imkânı getirilmelidir.

BAĞ-KUR’larımızın prim ödeme gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi gerekmektedir. İlimizin 5000 kişilik kapalı spor salonu ve erkek öğrenci yurdu ihtiyacı karşılanmalıdır.

2025 yılı bütçemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bütçeye destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

Duygu Baş Kurucu





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler