- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
‘YOKLUĞU ALGIYLA YÖNETİYORLAR’
DEVA Partisi Ordu İl Başkanı Ercan Öktenay, girdi maliyetlerindeki artış önlenmeden ve üretici enflasyonu kontrol altına alınmadan sorunun çözülemeyeceğine işaret etti. DEVA Partisi Ordu İl Başkanı’na göre elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve gübre fiyatlarında da KDV indirimi yapılırsa bir nebze olsun rahatlama sağlanır.
Yaptığı yazılı basın açıklamasında “yokluğu algıyla yönetmek isteyenler dün itibariyle temel gıda maddelerindeki katma değer vergisi (KDV) oranlarında yüzde 7’lik indirimle güya müjde verdi” diye sözlerine başlayan Öktenay, “oysa burada dikkate alınması gereken girdi maliyetlerindeki artıştır. Yani siz elektrik ve doğalgazda, akaryakıt ve gübrede uygulanan yüzde 18’lik DV oranlarını indirdiniz mi? Hayır. TÜİK, aralık üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,22, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,92, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,14 artış gösterdi. Önce göstergeleri iyi okumak gerekiyor. Bu rakamlara bakıldığında gıda fiyatlarında yüzde 7’lik bir indirim beklenmemelidir” dedi.
Maliyetler yüksekse
üretim olmaz
Genel Başkan Ali Babacan ve DEVA Partisi ekonomi kurmaylarının sorunun çözümüne ilişkin hem Tarım Eylem Planı hem de Ekonomi ve Finans Eylem Planı’ndaki tespitlerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Öktenay, “burada esas mesele üretimin artmasıdır. Çiftçilerimiz tarlalara gübre atamadılar. Birçok kişi ekimden vazgeçti. Asıl olan girdi fiyatlarının ucuzlamasıdır. Anlık indirim olsa bile arzı artırmazsanız olmaz. Enflasyonun kontrol altına alınmasında da esas mesele üretimin artırılmasıdır. Çiftçimiz kasım ve aralık aylarında gübre atamadı. Arıcılarımız şeker temin edemedikleri ve etseler bile piyasa fiyatlarından şeker alıp arıyı beslemedikleri için pek çok arıcımızın zor durumda kaldığını veya iş yapamaz hale geldiğini gözlemlemekteyiz. Tohumdan tutun da gübresine, ilacına kadar her şeyi ithal ediyoruz. Yani, dolara bağlıyız. Esnaf ve sanayicimiz de aylardır feryat ediyor. Dolayısıyla elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve gübre gibi kalemlerde KDV oranlarını da yüzde 18’den yüzde 1’e indirin ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin. Aksi takdirde yapılan bu indiriminin tek açıklaması var. O da yokluğu algıyla yönetmektir. HABER MERKEZİ