- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
ET FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ
Et ve Süt Kurumu’nun ithalata ara vermesi kırmızı ette yüzde 20’lik bir artışa sebep oldu. Gıda maliyetleri ve enflasyonla başa çıkmanın yolları şimdiden planlanırken, gıda enflasyonunun ana unsurlarından biri olan et ve süt fiyatlarının istikrarı için sektörden çağrılar yükseliyor. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, et ve süt fiyatlarının belirlenmesinde birliklerin rol alması gerektiğini vurguladı.
Kırmızı et fiyatlarındaki artış, Et ve Süt Kurumu’nun ithalatı durdurmasıyla hız kazandı. Son 20 günde neredeyse yüzde 20'lik zamlar yapıldı. Kontrolsüz fiyat artışları, tüketicilerin et tüketimini neredeyse imkansız hale getirdi.
Gıda enflasyonunun itici gücü olan ette fiyat istikrarı sağlanamıyor. Üreticilerin maliyetlerinin artması, özellikle et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde daha fazla fiyat artışına yol açıyor.
Yüksek yem maliyetleri, hayvancılıkla uğraşanların kar marjını giderek azaltıyor. Birçok üretici zorluklara rağmen üretime devam ederken, bazı büyük üreticilerin piyasadan çekilmesi endişe yaratıyor.
TÜDKİYEB: ET VE SÜT FİYATLARINI ÜRETİCİLER BELİRLEMELİ TÜDKİYEB
Genel Başkanı Nihat Çelik, et ve süt fiyatlarının yetiştirici ve üretici birlikler tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, üreticilerin her türlü zorluğa rağmen üretmeye devam ettiğini belirtti. Üreticilerin ürettikleri ürünlerin fiyatlarını belirleyemediğini savunarak, "Bizim talebimiz ette de sütte de fiyatların yetiştirici ve üretici birlikleri tarafından belirlenmesidir. Yetiştirici birlikleri pazarda fiyat belirleme konusunda etkin olarak rol almalıdır. Bu sağlandığı takdirde üretici hak ettiği değeri kazanır ve kazandıkça üretmeye daha bir istekle devam eder." dedi.
FİYATLARDA İSTİKRAR İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR!
Üretimin artmasıyla birlikte tüketicinin de bu durumdan faydalanacağını belirten Çelik, hayvancılıkta üretimin artırılmasının et ve süt fiyatlarında istikrar sağlayacağını vurguladı.
Kırmızı et sorununun çözüm adresinin küçükbaş hayvancılık olduğunu belirten Çelik, "2024'ü küçükbaş hayvancılığın atılım yılı yapabilmek için çalışmalara ağırlık verilmelidir." şeklinde konuştu.
FAO ET FİYAT ENDEKSİ GERİLEDİ
Türkiye'de et fiyatları yükselmeye devam ederken, küresel piyasalarda et fiyatlarında düşüş gözlemleniyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) et fiyat endeksi, kasım ayında önceki aya göre hafif bir düşüşle ortalama 111,8 puan olarak gerçekleşti. Ekim ayına kıyasla kümes hayvanı ve büyükbaş hayvan eti fiyatlarında hafif bir düşüş yaşandı. Endeks değeri, bir önceki yılın değerinin %2,4 altında gerçekleşti. Uluslararası kümes hayvanı eti fiyatlarındaki düşüş, kuş gribi salgınlarına rağmen başta Brezilya olmak üzere artan arzın yansımasıydı. Diğer yandan, Brezilya ve Okyanusya'dan gelen yüksek seviyedeki ihracat talebi, dünya büyükbaş hayvan eti fiyatlarını aşağı çekti. Küçükbaş eti fiyatları ise genellikle döviz kurlarının etkisiyle hafifçe yükseldi.