HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
15 Şubat 2024 Perşembe Saat: 11:58

ORDU'NUN SU HAZİNESİNE DSİ DOKUNUŞU

Türkiye'nin zengin doğal kaynaklarından biri olan su, tarım ve ormancılık sektörlerindeki başarıyı destekleyerek milletimizin refah seviyesini yükseltmeye devam ediyor.
ORDU'NUN SU HAZİNESİNE DSİ DOKUNUŞU

Türkiye'nin zengin doğal kaynaklarından biri olan su, tarım ve ormancılık sektörlerindeki başarıyı destekleyerek milletimizin refah seviyesini yükseltmeye devam ediyor.

Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, kurumsal altyapısı, deneyimli personeli ve güçlü makine parkıyla ülkemizin dört bir yanında önemli su yapılarını inşa ederek vatandaşlara hizmet sunma sorumluluğunu üstleniyor.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan “su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulan; içmesuyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor. 

“Su Vatandır”  hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de muhtemel taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ''Su Vatandır'' anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir. ’dedi.


Su “Olmazsa Olmaz” Olarak Nitelendirilen Temel Bir İhtiyaçtır

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Ordu’da bugüne kadar 4 adet içme suyu tesisi (Ordu ve Ünye İçmesuyu Arıtma Tesisleri ve İsale Hatları) tamamladık. Bu tesisler ile 561.223 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 38,77 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz” dedi.

Ordu İlimize 3 Baraj ve 1 Gölet Kazandırdık

Karadeniz’in önemli illerinden biri olan Ordu’muza son 21 yılda 11.713.249.155 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, 3 baraj ve 1 gölet inşa ettiklerini açıkladı. 

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, “Bu barajların en önemlisi Topçam Barajı’dır. Barajın temelden yüksekliği 122 metredir. 133 milyon m³  su biriktirme hacmine sahiptir. Ayrıca enerji maksatlı olan Topçam Barajı ile yıllık 198 kWh enerji üretilmektedir. Diğer barajımız Ordu Üniversite Barajı, 35,50 metre yüksekliğinde olup, 208.000 m³ su biriktirme hacmine sahiptir. 2017 yılında hizmete alınmıştır. Bir diğer barajımız İlküvez Barajı’dır. Barajın temelden yüksekliği 41,85 metredir. 1,09 milyon m³  su biriktirme hacmine sahiptir.


İnşaatı Devam Eden 4 Baraj

Diğer taraftan Ordulu vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Ordu’nun su kaynaklarını değerlendirmek için şu anda 4 adet barajın (Çağlayan Barajı, Gölköy Kırtaş Barajı, Korgan Barajı ve Kumru Barajı) yapım çalışmalarının devam etmekte olduğunu belirtti. 6 adet barajın ise proje ve planlama çalışmaları devam etmektedir (Akkuş Karameşeçal Barajı, Çamaş Barajı, Çatalpınar Barajı, Mesudiye Barajı, Aybastı Baydarlı Barajı ve Şahsene Barajı).


Ordu’da Taşkın Riskini Azaltıyoruz 

Ordu ilinde taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 78 adet taşkın koruma tesisi ile Ordu Şehir Merkezi ile 77 yerleşim yeri ve 4.760 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 11 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Ordu’nun Suyu Ülkemizin Enerjisine Enerji Katıyor 

Ordu’da son 21 yılda 15 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 1,53 milyar kWh enerji üretimi sağlanmaktadır.

Çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Akif BALTA; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Ordululardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Duygu Baş Kurucu




Anahtar Kelimeler : ORDUNUN, SU, HAZİNESİNE, DSİ, DOKUNUŞU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler