- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN DAHA FAZLA YARARLANILACAK
Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan’ın yaptığı “Güneş Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zeka İle Tespit Edilmesi” başlıklı projenin TÜBİTAK 1001 (1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı) kapsamında desteklenmeye değer görüldüğü bildirildi.
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan tarafından Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun ve Bingöl Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan'ın araştırma desteğiyle hazırladığı “Güneş Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zeka İle Tespit Edilmesi” başlıklı projenin uygulamaya geçmesi durumunda yılda asgari 300 milyon lira direkt, 100 milyon lira ise dolaylı tasarruf sağlanabileceği ve güneş enerjisinden daha fazla yararlanılacağı açıklandı.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Ferdi Doğan, proje ile panel üretimi kaynaklı ithalat oranını azaltmayı ve bu alanda üretim yapan firmaların maliyetini düşürmeyi hedeflediklerini belirtti. Açıklamaya göre, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin yapay zeka desteği ile enerji üretimini artırmayı amaçlayan proje kapsamında güneş enerji üretimine olumsuz etki ederek, üretim miktarını azaltan panel hücrelerindeki hasarlardan kaynaklı olumsuzlukların ortadan kaldırılması hedefleniyor. Elektrik enerjisi üretimine katkıda bulunacak olan proje, güneş enerji panel üretimi için ithal edilen ürün miktarı ve maliyetlerinin azaltılması noktasında ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
Projede Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Olgun ve Bingöl Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Çalışan araştırmacı olarak yer alırken, proje kapsamında doktora öğrencisi Miktat Aktaş ile bir lisans öğrencisinin yetiştirileceği bildirildi.
HABER: Mehmet Emin Danış