HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
21 Nisan 2024 Pazar Saat: 10:38

"Hesabını devlet olarak soracağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Kömür Üreticileri Derneği’nin (KÖMÜRDER) Ankara’da bir otelde düzenlediği Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu programına katıldı.
"Hesabını devlet olarak soracağız"

Bakan Bayraktar, bakanlık olarak madenlere yönelik yaptıkları denetimleri artırdıklarını kaydederek “Bu yıl, 15 Nisan itibariyle 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetimi gerçekleştirildi. Çalışanlarını öncelemeyen hiçbir işletmeyi bizim desteklememiz söz konusu olamaz. İnanıyorum ki, Türkiye ekonomisi, yeraltı zenginliklerini en kısa sürede ekonomisine katarak yoluna çok daha güçlü bir şekilde devam edecek.” dedi.

Mutlak Bağımsızlık

Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada, ithal edilen enerjinin ciddi bir cari açık problemini ortaya koyduğunu belirterek “Ülkemizi enerjide ve madende mutlaka bağımsız kılmamız gerekiyor. 2017 yılında hayata geçirdiğimiz Milli Enerji ve Maden Politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Yerli kömürden altına, nadir toprak elementlerinden bor madenine kadar her alanda yatırımı, üretimi, istihdam ve ihracatı sürekli artırmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye, çok daha güçlü, daha müreffeh ve çok daha büyük bir ülke haline gelecek.” dedi.

Ekonomide Olmalı

Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 36’sını, birincil enerji arzının ise yüzde 26’sını kömürden sağladığını söyleyen Bayraktar, 2022 yılında 39 milyon ton, 2023’te ise 41 milyon ton kömür ithalatı yapıldığını aktardı. Dünyanın birçok gelişmiş ekonomisinin çok yoğun bir şekilde kömürü kullandığına dikkat çeken Bayraktar, “‘Kömürden çıkıyoruz’ diyen Avrupa ülkelerinin tüketimlerinin nasıl arttığını görüyoruz. Biz diyoruz ki kömürün belli bir süre daha ekonomide mutlaka olmaya devam etmesi lazım. Tabii ki üretiminde ve kullanımında en güvenli ve çevre dostu yöntemleri takip ederek.” diye konuştu.

İhracat Artıyor

Bayraktar, 2022 yılında 6,5 milyar dolarlık maden ihracatıyla cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını hatırlatarak “Geçtiğimiz yıl bir miktar düşüş olsa da bu yıl maden ihracatımız yeniden artış trendine girdi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 civarında bir büyüme sağladık. Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek. GSYH’deki madenciliğin payı 2002’de binde 6 seviyesindeydi. Geride bıraktığımız 21 yılda bu oranı yüzde 1,4 seviyesine ulaştırdık. Hedefimiz bu payı ilk olarak 2028 yılında yüzde 2’ye ilerleyen dönemde ise yüzde 5’e çıkarmak.” değerlendirmesini yaptı.

Çalışma Şartları

Bayraktar, son 22 yılda maden emekçilerinin çalışma koşullarında önemli iyileştirmeler yaptıklarını belirterek “Maaşları asgari ücretin en az 2 katı olacak şekilde düzenledik. Haftada 45 saat olan çalışma süresini 37,5 saat ile sınırladık. İşletmelere istihdam ettikleri personel için sigorta poliçesi yaptırma zorunluğu getirdik. İmkanlarımız elverdiği ölçüde yeni düzenlemeler yaparak alın teriyle ekmeğini kazanan işçilerimizin çalışma şartlarını daha da iyileştirecek adımları atacağız.” dedi.

Üretimi Arttıracak

İş sağlığı ve güvenliğinin çok önemli ve hassas bir konu olduğuna değinen Bayraktar, “Alın teri ile rızkını helal yoldan kazanan madencilerimizin haklarını korumak, onların en güvenli şartlarda çalışmalarını sağlamayı en temel görevlerimizden bir tanesi olarak görüyoruz. Madencilerimize verdiğimiz değerin, üretimi, istihdamı artıracağını biliyoruz. İş sağlığı ve güvenliğinden hiçbir şekilde taviz vermeden yeraltı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Denetimler Arttı

Bakan Bayraktar, madenlere yönelik yapılan denetimleri arttırdıklarına vurgu yaparak “MAPEG, 2023’te maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim yaptı. İncelemeler sonucunda 1 milyar 260 milyon liralık idari para cezası uygulandı. Tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi kararı verdi. Bu yıl ise 15 Nisan itibariyle 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetimi gerçekleştirildi.” dedi.

Önce İnsan

İş sağlığı ve güvenliği konusunda en önemli görevin maden işletmecilerine düştüğünü söyleyen Bayraktar, “Bu alandan kesinlikle taviz vermeden, tek bir çalışanımızı riske etmeden işletmelerinizi çalıştırmanız gerekiyor. ‘Önce insan, sonra çevre, daha sonra katma değeli madencilik.’ diyoruz. Dolayısıyla çalışanlarını öncelemeyen hiçbir işletmeyi bizim desteklememiz söz konusu olamaz.” diye konuştu.

Hesabını Soracağız

13 Şubat’ta Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin konuşan Bayraktar, “İlk dakikadan itibaren devletimiz bütün imkanlarıyla oradaydı, hala da orada. Bizler de aralıksız 20 günümüzü orada geçirdik. Bayram öncesi bir kardeşimizin cansız bedenine ulaştık. Toprak altında kalan 8 kardeşimizi aramak için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra bu yaşanan üzücü olayda ihmali, kusuru olan varsa bunun da hesabını devlet olarak soracağız.” dedi.

İlk Günkü İnançla 

Bakan Bayraktar şöyle devam etti: 13 Şubat’taki hadise bizim motivasyonumuza, enerjimize darbe vurmuş gibi gözükse de hala ilk günkü inanç ve motivasyon içerisinde inanıyorum ki, Türkiye ekonomisi, yeraltı zenginliklerini en kısa sürede ekonomisine katarak yoluna çok daha güçlü bir şekilde devam edecek.

BHA




Anahtar Kelimeler : "Hesabını, devlet, olarak, soracağız"

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler