- 17:22 Akkuş Belediyespor Fenerbahçe’yi Devirdi
- 17:17 Ordu'da Okullar Tatil Edildi
- 16:45 Mezarı başında anıldı
- 16:40 Kabri başında anıldı
- 16:34 Fatsa Belediyespor Uzatmalarda Yıkıldı
- 16:30 52 Orduspor FK Zirveye Ortak Oldu
- 16:08 Kar Yağışına Karşı Etkin Mücadele
- 14:41 KUYUMCU DÜKKANI KURŞUNLANDI
- 14:37 462 Bin Sürücüye İşlem
- 14:34 9 terörist etkisiz hale getirildi
- 14:31 ”TEŞEKKÜR EDERİZ HİLMİ AMCA”
- 14:28 Öğrencilere Siber Güvenlik Bilinci Aşılandı
- 14:24 OSKİ Yetkilileri Aybastı Belediyesi'nde Altyapı Çalışmalarını Görüştü
- 13:07 Ünye'de Öğretmenler Günü Kutlaması
- 13:01 MAÇLAR ERTELENDİ
Fındık Fiyatı
Kene Vakalarında Artış
Kene Vakalarında Artış: Doç. Dr. Faruk Karakeçili’nin Açıklamaları
Vaka Sayılarında Artış
Bugüne kadar 21 şüpheli vakanın hastaneye başvurduğunu belirten Karakeçili, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının genellikle havaların ısınması ve kenelerin aktifleşmesi ile birlikte nisan-mayıs aylarında hızla artmaya başladığını ifade etti. Bu yıl da özellikle nisan ayında çok sayıda kene vakası görüldüğünü ekledi.
Vaka Artışının Nedenleri ve Durumu
Mayıs ayında havaların biraz daha soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle vaka artış hızında bir miktar azalma olduğunu belirten Karakeçili, “Şu ana kadar hastanemizde şüphe üzerine takip ettiğimiz hasta sayısı 21’dir. Bunlardan 5’inin sonucu kesinleşmedi, birkaç negatif hastamız var, ancak 10’un üzerinde kesin tanı koyduğumuz pozitif hastamız var,” dedi.
Haziran ve Temmuz Aylarında Artış Beklentisi
Karakeçili, vakaların haziran ve temmuz aylarında pik yaptığı döneme dikkat çekerek, “Muhtemelen bu dönemlerde çok ciddi artış göreceğiz. Bu yıl 21 hastadan maalesef 2 ölüm vakamız meydana geldi. Çok hızlı ilerleyen ve tüm müdahalelere rağmen yanıt vermeyen hastalarımız da oldu,” ifadelerini kullandı.
KKKA Belirtileri
KKKA bulgularının grip hastalığına benzediğini belirten Karakeçili, “Hastalarımız, özellikle belirtileri çoğunlukla bir griple karıştırabiliyorlar. Şiddetli baş ağrısı, ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, ilerleyen ağır vakalarda burun ve ciltte kanamalar görebiliyorlar. Bu tarz basit şikayetlerde bile, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve hayvanlarla temas halinde olan insanların sağlık kurumuna başvurmaları gerekiyor,” dedi.
Alınması Gereken Tedbirler
Karakeçili, vatandaşların KKKA’ya karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı ve şunları ekledi: “Korunma önerimiz, özellikle böcek kovucu ilaçların kullanılmasıdır. Pantolon paçalarına ve elbiselere sıkılabilir. O bölgede yaşıyorsa mutlaka pantolon paçalarının çorap içine sokulması çok iyi bir önlem oluyor. Kene üzerimize geldiğinde özellikle açık renk kıyafet giyilmesinde fayda var. Sandalet değil de kapalı ayakkabılar giyilmesi genel tedbirler arasında.”
Bu açıklamalar, kene vakalarına karşı alınması gereken önlemler ve KKKA hastalığının belirtileri hakkında bilinçlenme açısından önemli bilgiler sunuyor.