- 00:59 THY, Ordu Giresun-İstanbul Seferlerini Artırıyor
- 00:56 Altınordu Belediyesi Karla Mücadeleye Hazır
- 00:55 Kütüphanelerde otomasyon sistemi kullanılacak
- 00:53 "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 17:44 CHP Korgan Olağanüstü Kongresi, Yoğun Katılımla Gerçekleşti
- 17:24 "BASKILARA KARŞI BİRLEŞEREK MÜCADELE EDECEĞİZ"
- 17:16 OBB Tekerlekli Basketbol Takımı Galip Geldi
- 17:06 Kültür Söyleşileri Devam Ediyor
- 17:01 Trafik Kazasından Sağ Kurtuldu
- 16:38 Başkan Doğan'ın hediyesi okullara ulaştırıldı
- 16:34 Jandarma ve öğrencilerden öğretmene sürpriz
- 16:28 Ordu’da Genetik Sınıflandırma Üzerine Eğitim Alıyor
- 16:29 Orduspor 1967'den Önemli Galibiyet
- 16:13 1 Aralık’ta Perşembe’de Lezzet ve Eğlence Zirveye Taşınıyor
- 15:39 CHP, 24 Kasım’da Buluşuyor
Fındık Fiyatı
Emeklilik dilekçesini bu tarihte verenlerin maaşı katlanacak!
Emeklilik Dilekçesinin Verildiği Tarihin Önemi
Emekli maaşları hesaplanırken, bir önceki yılın enflasyonu dikkate alınıyor. Bu nedenle, Haziran ve Temmuz’da başvuru yapmak ile Aralık ve Ocak’ta başvuru yapmak arasında maaş farkı oluşabiliyor. Emeklilik dilekçesinin verildiği aydan sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılıyor. Örneğin, Haziran’ın 1’inde başvuran bir sigortalı ile 30 Haziran’da başvuran sigortalı arasında fark bulunmuyor. Her ikisinin de maaş hesabı 1 Temmuz’da başlıyor. Bu yüzden dilekçe tarihinizin bir sonraki aya sarkmaması önem kazanıyor.
Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli maaşı hesaplanırken, tüm çalışma hayatı boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu ’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlar (brüt ücret) dikkate alınıyor. Bu güncelleme, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık artışın yüzde 100’ü ile milli gelirin yüzde 30’unun toplamından oluşan güncelleme katsayısı ile yapılıyor.
Dilekçe verildikten sonra, önce dilekçe verilen tarihten önceki en son yılın Aralık ayı itibarıyla ortalama kazanç bulunuyor. Dilekçe 1 Ocak-1 Temmuz tarihleri arasında verildiyse, Ocak ayındaki emekli aylığı zammı ekleniyor. 1 Temmuz-31 Aralık arasında verildiğinde ise önceki yılın sonu itibarıyla hesaplanan kazanca Ocak ve Temmuz aylarındaki emekli aylığı zamları ilave ediliyor.
Örnek Hesaplama
Örneğin, Aralık 2024’te dilekçe veren bir sigortalı için hesap, 2023 enflasyonu ve büyümesine göre yapılırken, Ocak 2025’te dilekçe veren bir sigortalı için 2024 enflasyonu ve büyümesine göre yapılacak. Yıl içinde yapılan zamlar, güncelleme katsayısından (enflasyon ve büyümenin yüzde 30’u) fazla ise Aralık’ta, düşük ise Ocak’ta başvurmak emekli maaşını artırabilir.
Kıdem Tazminatı ve Emeklilik Dilekçesi
Ayrıca çalışanlar için kıdem tazminatı tavanı Ocak’ta artacağı için bu durum da hesaba katılmalı. Emeklilik dilekçesi verirken, bu faktörleri göz önünde bulundurarak en avantajlı dönemi seçmek emekli maaşınız üzerinde olumlu etki yapabilir.
Sonuç olarak, emeklilik dilekçesini doğru tarihte vermek, maaşınızın daha yüksek olmasını sağlayabilir. Sigortalılar bu süreci dikkatle takip ederek en uygun zamanda dilekçelerini verebilirler.