- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
Denizlerdeki Isınma Katil Yosunun Yayılma Riskini Artırıyor
Caulerpa cinsi deniz yosunlarının dünyada 70’ten fazla türü bulunurken, bunlardan biri olan Caulerpa taxifolia, deniz ekosistemine verdiği zarar nedeniyle katil yosun olarak adlandırılıyor. Hint Pasifik kökenli bu istilacı tür, deniz çayırı ve alglerin üzerini kaplayarak rahat bir şekilde yayılabiliyor. Prof. Dr. Ergün Taşkın, katil yosunun gemicilik faaliyetleri sonucu Türkiye kıyılarına girdiğini ve 0-40 metre arasında gözlemlendiğini belirtti.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın:
- “Deniz suyu sıcaklığının ve denizlerdeki tuzluluğun artması nedeniyle artık Akdeniz ve ülkemiz kıyılarında tropikleşme başladı. Bu nedenle bu yabancı türler ve özellikle katil yosun kıyılarımızda çok daha rahat bir adaptasyona ve yayılış sürecine girmiş durumda.”
- “(Katil yosunla mücadele) Bizim yapabileceğimiz öncelikle balast kontrolü. Bir diğeri de özellikle Süveyş Kanalı çevresindeki diğer ülkelerle ortak bir mücadele üzerinde çalışmak ve yoğunlaşmak.”
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz ekosistemine zarar veren katil yosunun tuzluluk, kirlilik ve iklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın devamı halinde Türkiye’nin tüm kıyılarında görülebileceği uyarısında bulundu.
Balık Yumurtaları Risk Altında
Katil yosunun Türkiye’de ilk olarak 2007’de İskenderun Körfezi’nde tespit edildiğini ve batıya doğru yayıldığını aktaran Taşkın, bu yosunun İzmir, Antalya ve Marmara Denizi kıyılarında da görüldüğünü ifade etti. Deniz çayırlarının balıkların yumurtlama alanı olduğunu belirten Taşkın, katil yosunun bu alanları kaplaması durumunda balık yumurtalarının risk altında olduğunu söyledi.
İklim Değişikliği ve Katil Yosun
Katil yosunun yayılmasındaki en önemli nedenler arasında iklim değişikliği yer alıyor. Deniz suyu sıcaklığının, tuzluluğun ve kirliliğin artması, bu istilacı türün yayılmasını kolaylaştırıyor. Taşkın, Gemlik Körfezi’nde son 5 yıl içinde yüzey suyu sıcaklığında 5 dereceye yakın bir artış tespit ettiklerini ve bunun deniz ekosistemi açısından ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi.
Mücadele Yöntemleri ve Ekonomik Değerlendirme
Taşkın, katil yosunla mücadele için balast kontrolü yapılması gerektiğini ve Süveyş Kanalı çevresindeki ülkelerle ortak bir mücadele stratejisi geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, halkın akvaryum canlılarının suyunu doğal su kaynaklarına bırakmaması konusunda uyardı. Taşkın, alglerin kozmetik ve eczacılık gibi çeşitli sektörlerde kullanıldığını ve katil yosunun da ekonomik açıdan değerlendirilebileceğini ekledi.