HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
22 Haziran 2024 Cumartesi Saat: 13:18

Ev sahiplerini üzecek ‘yüzde 20 vergi’ iddiası!

Yeni vergi paketinde yer alan bir maddeye göre, ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay peşin ödemek zorunda kalabilir.
Ev sahiplerini üzecek ‘yüzde 20 vergi’ iddiası!

 İddialara göre, kiracılar kirasını bankaya yatırdıktan sonra, bu miktarın yüzde 20’si vergi olarak kesilip kalan kısım ev sahibine aktarılacak. Bu uygulamanın devlete 40 milyar liralık kira vergisi tahsilatı sağlayacağı hesaplanıyor.

Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?

  • Aylık Vergi Kesintisi: Kiracılar her ay kiralarını bankaya yatıracak. Banka, hesaba düşen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak kesip Maliye’ye gönderecek. Kalan tutar ise ev sahibinin hesabına aktarılacak. Örneğin, evini 10 bin liraya kiraya veren bir ev sahibi, aylık 8 bin lira kira geliri elde edecek.
  • Otomatik Vergi Tahsilatı: Mevcut yasaya göre ev sahipleri yıllık kira gelirlerini beyan ederek vergi ödüyorlardı. Ancak yeni sistemle bu vergi her ay otomatik olarak kesilecek.
  • Vergi Oranı ve Kesinti: Bu yeni sistemle, kira gelirlerinden yapılan vergi kesintisi (stopaj) oranı yüzde 20 olacak. Ev sahipleri daha sonra giderlerini beyan edip ödedikleri vergiden iade talep edebilecekler.

Mevcut Durum ve Yeni Düzenleme

  • Mevcut Sistem: Şu anda ev sahipleri, bir yıl boyunca elde ettikleri kira gelirlerinin vergisini, bir sonraki yıl beyanname vererek ödüyorlar. Vergi oranları yüzde 15’ten başlayarak artıyor ve her yıl yeniden değerleme oranında artan istisna tutarı toplam gelirden düşülüyor.
  • Yeni Sistem: Yeni düzenleme ile kira gelirleri tıpkı çalışanların maaşlarından yapılan vergi kesintisi gibi her ay kesintiye uğrayacak. Bu kesinti, tüm kira ödemeleri bankalar üzerinden yapılacak şekilde uygulanacak.

Etkiler ve Beklentiler

  • Vergi Yükü Artışı: Normalde yüzde 15’ten başlayan kira vergisi, bu düzenlemeyle yüzde 20’ye çıkacak. Ev sahipleri, yıllık kira gelirlerinin yaklaşık iki aylık kısmını devlete vergi olarak ödeyecekler.
  • Devlete Sağlanacak Gelir: Kirada stopaj uygulamasına geçilmesiyle, devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil edeceği öngörülüyor. Bu, 200 milyar lira olması beklenen kira gelirinden ev sahiplerine kalacak tutarın 160 milyar lira olacağı anlamına geliyor.

Yeni vergi düzenlemesi, ev sahiplerinin mali yükünü artıracak gibi görünüyor. Ancak uygulamanın kesin detayları ve ev sahiplerinin vergi iadesi konusundaki hakları, yasal düzenlemelerin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla netleşecek.




Anahtar Kelimeler : Ev, sahiplerini, üzecek, ‘yüzde, 20, vergi’, iddiası!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler