HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
23 Haziran 2024 Pazar Saat: 14:05

EMEP, “Fındık fiyatı maliyete ve enflasyona göre belirlenir”

Emek Partisi Ulubey İlçe Başkanı Hasan Eren, yeni sezon fındık fiyatı için yapılan açıklamaların eksik olduğunu belirterek, “Maliyet hesabı yapmadan fiyat dillendirmek üreticiye zarar verir.” dedi.
EMEP, “Fındık fiyatı maliyete ve enflasyona göre belirlenir”

Emek Partisi Ordu Ulubey İlçe Başkanı Hasan Eren, fındık sezonu başlarken üreticinin taleplerinin doğru yansıtılmasının önemli olduğunu belirterek, “Sezon yaklaştı. Rekoltede algı operasyonu yapılıyor. Geçen haftaki rüzgardan fındıklar döküldü. Maliyet hesabı yapılmadı. Bu zamana kadar yapılan masraflar belli. Ot biçme, bahçe temizliği, fındık toplama işçiliği, patoz gideri için farklı ücretler söyleniyor, netleşmedi. Tüm giderler belli olmadan fındık fiyatı konusunda açıklama yapmak üreticilere zarar verir. Fındık fiyatı, maliyet belli olduktan sonra tartışılır. Emek Partisi Ordu İl Örgütü Tarım Komisyonu maliyet hesabı yapıyor. Bu konuda ayrıntılı bilgi verilecek. Üreticileri ürününe ve emeğine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Oluşturulmak istenen algıya fırsat verilmemeli. TMO’nun oyunu da boşa çıkarılmalı.” dedi.

Çözüm yolunun biri de kooperatifleşme

Üreticilerin birlikte hareket etmelerinin şart olduğunu vurgulayan Eren, “Üreticiler emekleri ve ürünlerine sahip çıkmak için birlik olmalı ki başarılı olunsun. Sendika, dernek, oda gibi örgütlenmeler dışında kooperatifler de üretici örgütleridir. Öncelikle köy kooperatiflerinin kurulması için çalışmalar yapılmalı. Çıkarılan yasalar nedeniyle Fiskobirlik’e üretici kooperatifi olma özelliği kaybettirildi. Köy kooperatifleri kurulmalı ki, üreticiler tarım ve gıda tekellerinin tek taraflı belirlemelerine karşı mücadele edebilsinler. Köy kooperatifleri aracılığıyla ürünler birlikte satılarak değerlendirilme şansı olacak. Üretici kendi ürününün fiyatını belirleyebilecek. Fabrikalarda üretilen ürünlerin fiyatını fabrika sahipleri, tarım ve gıda şirketleri üretici köylüden aldığı ürünü işledikten sonra satarken fiyatı kendileri belirlerken nedense üretici köylüye ürünün değerini belirleme hakkı tanınmıyor. Bu gerçeklik, kapitalizm koşullarında üretici köylünün mağduriyetinin ne kadar büyük olduğunun da göstermektedir.” dedi.

Ortak ses ortak mücadele

Fındık üreticilerinin çay ve buğday üreticilerinin yaşadıklarını unutmadan hareket edilmesinin önemine dikkat çeken Eren, “Çay ve buğday üreticileri mağdur edildi. Onların sesine de ses katmalıyız. Ayrıca onların yaşadıklarından ders çıkararak ortak ses, ortak mücadele platformunu kurmalıyız. Birbiriyle çelişen açıklamalar, dağınıklık tarım ve gıda tekellerinin işine yarar. Üretici köylüleri düşünmeyen iktidar tarım ve gıda şirketlerinin çıkarına taban fiyat açıklar. Tüm partilere, derneklere, odalara, sendikalara çağrımız, ortak ses ve ortak mücadeleyi başarmak için önceliğimiz üretici köylülerin emeğine ve ürününe sahip çıkmak olmalıdır.” dedi.





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler