HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
10 Temmuz 2024 Çarşamba Saat: 14:26

Akaryakıt alımında yeni dönem başlıyor

Şimşek, akaryakıt istasyonlarındaki satış işlemlerinde pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasına imkan sağlayan bir takip sistemi kurma kararı aldıklarını duyurdu.
Akaryakıt alımında yeni dönem başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Akaryakıt Takip Sistemi Açıklaması

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi

Şimşek, 2025 yılı başından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini belirtti. Bu sistemin devreye alınmasıyla, elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor.

Sistem Nasıl Uygulanacak?

Sistem, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilecek. Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıtların plaka bilgisi, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak güvenli şekilde gönderilecek. 1 Ocak 2025’ten itibaren araç plakalarının ödeme kaydedici cihazlara girişi elle yapılamayacak. Zorunluluk getirilen taşıtlar için sistem kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak.

Bireysel Araçlarda Gönüllü Katılım

Türkiye’de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı bulunuyor ve bu taşıtların 2,5 milyonu özel şirketlere ait taşıt tanıma sistemlerini kullanıyor. Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleşiyor. Yeni sistemin tüm ticari taşıtlarda kullanılması ile taşıt tanıma sistemi kullanmayan 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapması bekleniyor.

Bireysel araçlar ise ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabilecek.

İki Cihaz Yerleştirilecek

Sistem, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımıyla entegre bir alt yapı olarak tasarlanacak. Taşıtların yakıt depo giriş ağzına “taşıt tanıma birimi” adı verilen cihazlar, akaryakıt pompalarındaki tabancalara ise “taşıt tanıma okuyucusu” adı verilen cihazlar yerleştirilecek. Bu cihazlar aracılığıyla edinilen taşıt kimlik bilgisi, kasaya güvenli şekilde iletilecek.

Yıl Sonuna Kadar En Az Bir Pompaya Takılacak

Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına söz konusu cihazı taktırması gerektiğini belirtti. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon araca 31 Aralık’a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor. Akaryakıt istasyonlarının bu sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken desteği vermesi ve sistemin sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğunu taşıması önemli bir adım olarak vurgulandı.




Anahtar Kelimeler : Akaryakıt, alımında, yeni, dönem, başlıyor

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler