HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
12 Temmuz 2024 Cuma Saat: 17:27

ADALET YOKSA EYLEM VAR !

CHP Ordu İl Başkanlığı fındık hasat sezonunun yaklaşması ve fındık işçi yevmiyesinin açıklanmasının ardından açıklamalarda bulundular.
ADALET YOKSA EYLEM VAR !

CHP Ordu İl Başkanlığı fındık hasat sezonunun yaklaşması ve fındık işçi yevmiyesinin açıklanmasının ardından İl başkanları, STK ve siyasi parti temsilcileri eşliğinde, Altınordu Ceren Özdemir Meydanı’nda fındık ile ilgili açıklamalarda bulundular.

"Fındık, Türkiye için 

stratejik bir üründür"

 Cumhuriyet Halk Partisi Ordu İl Başkanı Bülent Akpınar,  “Fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu belirterek, Fındık sektörü, dışarıdan ithalat yapmadan 2 milyar dolar döviz girdisi sağlarken şimdi manipülasyonlara maruz kalıyor," dedi. Nisan ayında açıklanan rekoltelerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Akpınar, gerçek rekoltenin Temmuz ayında ortaya çıkacağını ve mevcut durumda fındığın %30'unun boş olduğunu belirtti.

Ayrıca, devletin tarımı ve üreticiyi desteklemesi gerektiğinin altını çizen Akpınar, fındık üreticilerinin yaş ortalamasının yüksek olduğunu ve gençlerin tarımdan uzaklaştığını vurguladı. Tüm sivil toplum kuruluşlarına seslenen Akpınar, fındık fiyatlarının 170 TL'nin altına düşmemesi gerektiğini ifade etti.

Akpınar,  Üreticinin emeği ve geleceği tekelcilere peşkeş çekilemez,  diyerek, fındık sektöründeki manipülasyonların sona ermesi gerektiğini belirtti.

"Uyarıyoruz"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık rekoltesiyle ilgili manipülasyonlara dikkat çekerek, "Nisan ayında rekolte oyunu yapanları uyarmak istiyorum, fazla rekolte göstererek fındık fiyatlarını düşürmeye çalışıldığını vurguladı.

Adıgüzel, Türkiye'deki stok miktarının 35 bin ton gösterildiğini, ancak Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı'nın bunu 70 bin tona çıkardığını belirtti. Ayrıca, Çin’e 75 bin ton fındık gösterildiğini, ancak Çin'in dışarıya fındık satmadığını ifade etti.Rekolte manipülasyonunu sürdürenleri uyararak, Ferrero'yu da eleştiren Adıgüzel, "Eğer üreticinin emeğini çalmaya devam ederseniz, bunun bedelini ağır bir şekilde ödetiriz," dedi. 

Fiskobirlik Başkanının aynı zamanda AK Parti'nin Sakarya milletvekili olduğunu ve iki tarafı birden temsil ettiğini vurguladı.

Hükmete seslenen Adıgüzel, dönüm başına verilen 170 TL desteğin acilen en az 2 bin TL'ye yükseltilmesini talep etti. Bu desteğin fındık üreten Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun bölgelerine dağıtılması gerektiğinin altını çizdi. Adıgüzel, fındık üreticilerinin geleceği için daha fazla destek beklediklerini vurguladı.

“Üretici Alın Terinin 

Karşılığını Almalı”

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Her yıl aynı sorunları yaşadıklarını ve fındık üreticisinin göz ardı edildiğini vurguladı.

Torun, “Her yıl bu günlerde bir fiyat tartışmasına giriyoruz. Beklentilerimiz maalesef karşılanmıyor ve hüsranla sonuçlanıyor. İktidar, fındık üreticisini yok sayıyor,” dedi. Fındıkla ilgili mutlaka bir yasa çıkarılması gerektiğini belirten Torun, “Tarafların yükümlülüklerini ortaya koyan bir irade göstermeliyiz. Yeter artık!” ifadelerini kullandı.

Torun, son on yıldır doğrudan gelir desteğinin aynı kaldığını ve her yıl manipülatif rekolte açıklamaları yapıldığını belirtti. “Kaybeden üretici, kazanan karteller,” diyen Torun, fındık sektörünün potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu ve daha fazla gelir elde edilmesi gerektiğini vurguladı.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar’ı da eleştiren Torun, Bayraktar’ın Sakarya Milletvekili olduğunu ve üreticiyi savunmak yerine alay ettiğini ifade etti. “Fındığı yok saymak bu ülkeye ihanettir. Karadeniz halkına, fındık üreticisine ihanettir,” dedi.

Torun, “İstenilen fiyat verilmediği takdirde meydanlar bizim, gereken her türlü eylemi ortaya koyacağız!” diyerek son sözlerini noktaladı. 




Anahtar Kelimeler : ADALET, YOKSA, EYLEM, VAR, !

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler