HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
18 Temmuz 2024 Perşembe Saat: 11:41

"Fındıkta Yapısal Reformlar Gerekiyor!"

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, parti grup toplantısında fındık üreticilerinin sesi oldu.
"Fındıkta Yapısal Reformlar Gerekiyor!"

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, parti grup toplantısında fındık üreticilerinin sesi oldu. Dervişoğlu, hükümetin fındığı bir yük olarak gördüğünü ve sektördeki yapısal sorunları göz ardı ettiğini dile getirdi.

Dervişoğlu açıklamasını şöyle devam ettirdi; "Hükümet, fındığı bir yük olarak görmekte ve yapısal sorunları göz ardı etmektedir. Fındık her sene yalnızca hasat zamanı gündeme gelmekte, ardından unutulmaktadır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’ini karşılamaktadır. Ancak ülkemiz, bu altın değerindeki üründen yeterince faydalanamamaktadır. Sorunları çözmek için yılda bir kez gündeme almak yeterli değildir.

Kapsamlı bir "fındık eylem planıyla" yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilmelidir. Fındık piyasasını düzenleyecek, regüle edecek güçlü bir müdahale kurumu yoktur, TMO bu konuda hem mütehassıs değildir hem de finansal açıdan yetersizdir. Fiskobirlik yeniden güçlü bir oyuncu olarak piyasada yer almalıdır. Fındık üreticisinin depolama imkânı yoktur. Erkenden ürününü satmak zorunda olduğu için düşük fiyattan elinden çıkarmak zorunda kalmaktadır.

Acilen fındık için lisanslı depolar kurulması sağlanmalıdır. Üretici örgütlü değildir. Rekabet Kurumu da piyasanın, Tek bir yabancı şirketin eline geçmesine engel olmamaktadır. n10-15 yıl önce “uluslararası fındık fiyatı Türkiye’de planlanmalı” derken, bugün yurtiçi fiyatı dahi yabancı bir firma belirlemektedir. Bir yandan üreticinin örgütlenmesi sağlanmalı, diğer yandan yabancı bir şirketin, piyasada nihai tek alıcı olmasının önüne geçilmelidir.

Verimlilik problemi sürmektedir. Devletin burada daha etkin bir destekte bulunması şarttır. Fındık natürel olarak satılmaktadır. Hâlbuki işlenerek, çok daha yüksek katma değer yaratılabilir. Fındığın işleneceği özel sektör yatırımlarına çok ciddi teşvikler verilmeli, Karadeniz Bölgesi'nde bu yatırımlar desteklenmelidir.

Gelelim fındık fiyat önerimize… 1 kilogram fındığın; Budama, gübre, ilaç, patoz, bahçe temizliği, fındık toplama işçiliği gibi masraflarıyla en az 130 lira gibi bir maliyeti vardır. Ayrıca rekolte; kahverengi kokarca gibi zararlı haşerelerden, doğal afetlerden, bakım maliyetleri gibi sebepler yüzünden günden güne düşmektedir. Tüm bu nedenlerle; İYİ Parti olarak bizim fındık için tespit ettiğimiz fiyat 170 TL’dir. Bunun daha altındaki bir rakam, fındık üreticisini mağdur etmekten başka bir anlama gelmeyecektir” dedi.

Muzaffer Şensoy




Anahtar Kelimeler : Fındıkta, Yapısal, Reformlar, Gerekiyor!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler