HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
19 Temmuz 2024 Cuma Saat: 09:23

YANLIŞ SATIŞ POLİTİKALARI FINDIĞI ÇÜRÜTTÜ

Amerika’da üreticiler bir kilo fındığı 0,88 dolara mal ediyor. Ortalama 2,88 dolara satarken, kilo başına 2 dolar kar ediyorlar.
YANLIŞ SATIŞ POLİTİKALARI FINDIĞI ÇÜRÜTTÜ

 2022-2023 sezonunda 150 bin ton kabuklu fındığın yanlış satış politikaları nedeniyle çürüdüğü öne sürülüyor. Bu fındığında yağlıya ayrılacağı kaydediliyor.

 Bu konuda yapılan açıklamada Türkiye’nin fiyat odaklı  politikası Amerikalı, İtalyalı, Şilili gibi üreticileri zengin ettiği vurgulanıyor.

2022-2023 sezonunda 150 bin ton kabuklu fındığın yanlış satış politikaları nedeniyle çürüdüğü öne sürülüyor. Bu fındığında yağlıya ayrılacağı kaydediliyor.

Bu konuda yapılan açıklamada Türkiye’nin fiyat odaklı  politikası Amerikalı, İtalyalı, Şilili gibi üreticileri zengin ettiği vurgulanıyor.

FERREO KAMPANYA YAPTI

Fındıkta dünyada en büyük alıcı konumunda olan Ferrao Şili’de sezonda 3,77 dolar kiloda ile alım kampanyasını başlattı. Şili’de fındık hasatı Mart ayı sonunda başlıyor ve yaklaşık bir ay sürüyor. Şili’de bu yıl rekoltenin 75 bin ton olduğu açıklanırken randımanın 45 civarında geldiği ve üreticinin kiloda 3.5 dolar geçtiği gözlemlendi. Edinilen bilgiye göre Ferreo üretilen bu 75 bin ton fındığın tamamını aldı.

ŞİLİDE FINDIK ÜRETİM PLANLAMASI

Şili hükümeti 75 bin hektar fındık için arazi ayırdı ve bunun 35 bin hektarında artık üretim yaparak 75 bin ton kabuklu fındık hasatı gerçekleştirdi. Hedef 2030 yılında 75 bin hektar arazinin tamamında üretim yapmak, 130 bin ton fındık elde etmek. Şili’de bir kilo fındığın maliyeti 1-1,4 dolar arasında fiyat ise 50 randuman için 3,77 dolar. 45 randıman fındıkta 3,5 dolara denk geliyor. Üreticiler makinalı ve endüstriyel tarım yapıyor. Kilogram başına net 2 dolar gelir elde ediyorlar.

AMERİKADA FINDIK

Amerika’da üreticiler bir kilo fındığı 0,88 dolara mal ediyor. Ortalama 2,88 dolara satıyor. Kilo başına 2 dolar kar ediyorlar. Makinalı tarım yapıyor.

KARADENİZ ÜRETİCİSİ

Karadeniz köylüsü zarar ediyor. Bölge makinalı tarıma elverişli değil bu yüzden geçimini sağlayamıyor. Türkiye’de üretim maliyetinin düşmesi için politika gerektiğine işaret ediliyor. Ünye dahil Samsun ve Batı Karadeniz endüstriyel tarım yaparak üretim maliyetlerini düşürüyor. Üretici daha çok gelir elde ediyor. Bizim Ordu ve Giresun üreticimiz ise coğrafi şartlar yüzünden makinalı tarım yapamıyor. Üretim maliyeti yükseliyor. Buda fındık üretiminden zarar ettiriyor.

TMO POLİTİKASI

İhracaatçılar ve fındık işi ile uğraşan iş insanları Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ nun fındıkta politikasını başarılı bulurken satışta ise sınıfta kaldığını belirtiyorlar.

TMO’nun iki sezondur depolarında duran fındığın çürüdüğüne dikkat çekilirken bu fındıktan sadece yağ olabileceği söyleniyor. Bununda hazineye zararının 500 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Açıklamada, TMO’nun elinde 90-130 bin ton fındık kaldığı kaydedilirken uygulanan yanlış satış politikası yüzünden fındığın çürüdüğü bununda hazineye zarar verdiği öne sürüldü.

TMO fındık satış fiyatlarını geçen sene ve bu sene piyasa fiyatlarından %15 daha yüksek söyleyerek stokçuların kar etmesini sağlarken devlet hazinesini 500 milyon dolara varan zarara soktuğu iddia ediliyor.

YENİ SEZON YAKLAŞIYOR

Fındıkta yeni sezona sayılı günler kala üreticideki belirsizlik sürüyor. Bilindiği üzere geçmiş yılda hükümet tarafından yapılan açıklamada gelecek yıllar fındık taban fiyatının açıklanmayacağı ve her yıl 3 dolardan alınacağı durulmuştu. Ancak, enflasyon ile birlikte artan maliyetler artık bu fiyatı yetersiz kılarken, fındık üreticisi hükümetten bu konuda gelecek müjdeli haberi bekliyor.

İhracatçılar TMO’nun alış fiyatını açıklarken satış fiyatını da açıklayarak sektörde istikrarın sağlanmasını istiyor.

          HABER: CAN ACAR




Anahtar Kelimeler : YANLIŞ, SATIŞ, POLİTİKLARA, FINDIĞI, ÇÜRÜTTÜ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler