- 00:59 THY, Ordu Giresun-İstanbul Seferlerini Artırıyor
- 00:56 Altınordu Belediyesi Karla Mücadeleye Hazır
- 00:55 Kütüphanelerde otomasyon sistemi kullanılacak
- 00:53 "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 17:44 CHP Korgan Olağanüstü Kongresi, Yoğun Katılımla Gerçekleşti
- 17:24 "BASKILARA KARŞI BİRLEŞEREK MÜCADELE EDECEĞİZ"
- 17:16 OBB Tekerlekli Basketbol Takımı Galip Geldi
- 17:06 Kültür Söyleşileri Devam Ediyor
- 17:01 Trafik Kazasından Sağ Kurtuldu
- 16:38 Başkan Doğan'ın hediyesi okullara ulaştırıldı
- 16:34 Jandarma ve öğrencilerden öğretmene sürpriz
- 16:28 Ordu’da Genetik Sınıflandırma Üzerine Eğitim Alıyor
- 16:29 Orduspor 1967'den Önemli Galibiyet
- 16:13 1 Aralık’ta Perşembe’de Lezzet ve Eğlence Zirveye Taşınıyor
- 15:39 CHP, 24 Kasım’da Buluşuyor
Fındık Fiyatı
“Fındık fiyatını 170 lira istedi
İYİ Parti Giresun İl Başkanı İnan Taşgöz, altın değerindeki Türk fındığının, pula çevirmesine müsaade etmeyeceklerini bildirdi. Taşgöz yapığı yazılı açıklamada, hükümetin, fındığı bir yük olarak görerek, yapısal sorunları göz ardı ettiğini savundu.
Fındık fiyatının 170 lira olarak acilen açıklanması gerektiğinin altını çizen Taşgöz, “Bunun daha altındaki bir rakam, fındık üreticisini mağdur etmekten başka bir anlama gelmeyecektir” dedi.
İYİ Parti İl Başkanı İnan Taşgöz, " Fındık Eylem Planıyla" yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti;
“Fındık her sene yalnızca hasat zamanı gündeme gelmekte, ardından unutulmaktadır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’ini karşılamaktadır. Ancak ülkemiz, bu altın değerindeki üründen yeterince faydalanamamaktadır. Sorunları çözmek için yılda bir kez gündeme almak yeterli değildir, Kapsamlı bir "fındık eylem planıyla" yapısal sorunlara kalıcı çözümler üretilmelidir. Fındık piyasasını düzenleyecek, regüle edecek güçlü bir müdahale kurumu yoktur, TMO bu konuda hem mütehassıs değildir hem de finansal açıdan yetersizdir.
Fiskobirlik yeniden güçlü bir oyuncu olarak piyasada yer almalıdır. Fındık üreticisinin depolama imkânı yoktur. Erkenden ürününü satmak zorunda olduğu için Düşük fiyattan elinden çıkarmak zorunda kalmaktadır. Acilen fındık için lisanslı depolar kurulması sağlanmalıdır. Üretici örgütlü değildir. Rekabet Kurumu da piyasanın, Tek bir yabancı şirketin eline geçmesine engel olmamaktadır. 10-15 yıl önce “ uluslararası fındık fiyatı Türkiye’de planlanmalı” derken, Bugün yurtiçi fiyatı dahi yabancı bir firma belirlemektedir. Bir yandan üreticinin örgütlenmesi sağlanmalı, Diğer yandan yabancı bir şirketin, Piyasada nihai tek alıcı olmasının önüne geçilmelidir. Verimlilik problemi sürmektedir. Devletin burada daha etkin bir destekte bulunması şarttır. Fındık natürel olarak satılmaktadır. Hâlbuki işlenerek, çok daha yüksek katma değer yaratılabilir. Fındığın işleneceği özel sektör -yatırımlarına çok ciddi teşvikler verilmeli, Karadeniz Bölgesi'nde bu yatırımlar desteklenmelidir.”
Bir kilogram fındığın 130 liraya mal olduğuna dikkat çeken Taşgöz, “1 kilogram fındığın; Budama, gübre, ilaç, patoz, bahçe temizliği, fındık toplama işçiliği gibi masraflarıyla En az 130 lira gibi bir maliyeti vardır. Ayrıca rekolte; kahverengi kokarca gibi zararlı haşerelerden, Doğal afetlerden, bakım maliyetleri gibi sebepler yüzünden günden güne düşmektedir. Tüm bu nedenlerle; İYİ Parti olarak bizim fındık için tespit ettiğimiz fiyat 170 TL’dir. Bunun daha altındaki bir rakam, Fındık üreticisini mağdur etmekten başka bir anlama gelmeyecektir. Altın değerindeki Türk fındığını, pula çevirmenize müsaade etmeyeceğiz!
Tüm üreticilerimizin sonuna kadar yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
HABER MERKEZİ