HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
28 Temmuz 2024 Pazar Saat: 14:31

Hasat Zamanı Geldi Fiyat Hemen Açıklanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan fındık hasadı öncesi açıklama yaptı.
Hasat Zamanı Geldi Fiyat Hemen Açıklanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin beklentilerinide dişle getirdi.

Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadının başlamak üzere olduğunu söyleyen Bayraktar,  tüm ilgili tarafların fındık alım fiyatını merakla beklediğini belirtti.

’Heyecanla bekliyor’’

Şemsi Bayraktar, ‘’Ancak, bu yıl sıcaklık artışı, kahverengi kokarca ve mantar hastalıkları nedeniyle rekoltede belirgin bir düşüş yaşanabilir.

Fındık üreticilerinin ve paydaşların fiyat açıklamalarını büyük bir heyecanla bekliyor ‘’ dedi

‘’Düşüş var’’

‘’Bu yıl fındık rekoltesinde önemli bir düşüş öngörüyoruz’’ diyen Bayraktar, ‘’Sıcaklık artışı, kahverengi kokarca ve mantar hastalıkları nedeniyle fındık üretiminde kayıplar yaşanacak. Bu durum, fındık üretiminin 700 bin tonun altında gerçekleşmesini beklememize neden oluyor" diye konuştu.

‘’Küresel iklim değişikliği’’

 Şemsi Bayraktar, ‘’Küresel iklim değişikliğinin tarım ürünleri üzerindeki olumsuz etkiliyor.

 Kuraklık ve ani hava değişimleri, fındık üretimini ciddi şekilde etkiledi. Güneş yanığı ve istilacı türler gibi problemler fındığın verimini düşürdü" dedi.

‘’Türk fındığı önemli’’

Bayraktar, Türk fındığının dünya pazarındaki önemine de vurgu yaparken,  Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 64'ünü gerçekleştirdiğini söyledi.

Bayraktar, "Türkiye olmadan dünya çikolata sektörü büyük sorunlarla karşılaşır. Fındığın verdiği tat ve aroma başka ürünlerle sağlanamaz. Almanya ve İtalya, ülkemizin fındığını işleyip dünyaya satıyor. Bu iki ülke, fındık fiyatlarını konuşmazken, biz üreticiler olarak fiyat belirlemesi yapabilmek için ciddi bir açıklama bekliyoruz" dedi.

‘’İhraç ürünü’’

Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 80-85’inin ihraç edildiğini hatırlatan Bayraktar, ihracat ve üretim arasındaki ilişkinin paralel seyrettiğini ve Türkiye'nin ürettiği fındığı büyük oranda tükettiğini belirtti.

‘’Taban Fiyat’’

Fındık üreticilerinin artan maliyetler nedeniyle tatmin edici bir taban fiyatı beklediklerini söyleyen Bayraktar, "Son bir yılda mazot fiyatları yüzde 109, gübre fiyatları yüzde 37, tarım ilacı fiyatları ise yüzde 67 oranında arttı. İşçilik ücretleri ise 2,5 kat yükseldi. Bu artışlar, üreticilerin maliyetlerini ciddi şekilde etkiledi" dedi.

‘’TMO ve Fındık’’

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üreticilerin kârını göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Fiyat açıklamalarının gecikmesi durumunda üreticilerimiz ekonomik planlamada zorluk çekecek. Bu nedenle, Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alım fiyatını ve alım politikasını en kısa sürede açıklamalıdır” diye konuştu.

‘’Alan bazlı destek’’

Fındık üreticilerine verilen alan bazlı desteklerin 2009 yılından bu yana değişmediğini belirten Bayraktar, "Dekara verilen destek miktarı yıllardır aynı. Bu destek, üreticilerin kültürel işlemlerinde kullanmaları açısından yetersiz kalıyor. Ekonomik sıkıntılar göz önüne alındığında, destek miktarının güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

‘’Bahçeler yenilenmeli’’

Fındık bahçelerinin yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, "İklim değişikliğinin etkileri verimi düşürüyor ve hastalıklarla başa çıkmak zorlaşıyor. Eski bahçelerin sökülerek yerine yenilerinin oluşturulması ve yenileme tazminatına benzer bir destek modelinin geliştirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

EDİTÖR: MÜCAHİT GÜLER




Anahtar Kelimeler : Hasat, Zamanı, Geldi, Fiyat, Hemen, Açıklanmalı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler