HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
29 Temmuz 2024 Pazartesi Saat: 14:17

“Çiftçi üretime küstürüldü”

DEVA Partili Hasan Karal, yaptığı açıklamada Karadeniz bölgesinde yaygın olarak üretilen fındığın, ülke ekonomisi ve tarım sektörü için büyük bir katma değere sahip olduğunu söyledi.
“Çiftçi üretime küstürüldü”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, yeni sezon fındık alım fiyatının açıklanmasına kısa bir süre kaldığını belirterek, “1,5 ay öncesine kadar serbest piyasada fındık 150 liraya alıcı bulurken, yeni sezonun açıklanmasına sayılı günler kala bu rakam 110 liraya kadar geriledi. Maliyetler 1 yılda katlanmışken, hükümet yeni sezon için açıklayacağı rakamda bu fiyat oyununa gelmemeli, fındık üreticisinin emeğini zayi etmemeli.” dedi.

DEVA Partili Hasan Karal, yaptığı açıklamada Karadeniz bölgesinde yaygın olarak üretilen fındığın, ülke ekonomisi ve tarım sektörü için büyük bir katma değere sahip olduğunu söyledi. Karal, fındığın, bölgede binlerce kişinin geçim kaynağı olduğunu belirterek, Türkiye’de en fazla ihracatı yapılan tarım ürünleri arasında bulunduğunun altını çizdi. 

Fındık üreticilerinin zor koşullar altında üretim gerçekleştirdiğini, özellikle son 1 yılda artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlandığını vurgulayan Karal, “Geçen yıl açıklanan fındık alım fiyatı üreticilerde hayal kırıklığı yaşatmıştı. Birçok fındık üreticisi tepki olarak ağaçlarını kesmişti. Maliyetler aldı başını gitti. Üreticiler artan girdi fiyatlarıyla başa çıkmakta zorlanıyor. Hükümet, maliyetler yüzde 100’ün üzerinde artmış olmasına rağmen bu yıl yaş çay ve buğday üreticilerini açıkladığı alım fiyatlarıyla üretime küstürdü. Şimdi aynı oyun fındıkta oynanmaya çalışılıyor.” şeklinde konuştu.

“Fındık fiyatının ayaklar altına alınmasının ve üreticinin mağdur edilmesinin tek sorumlusu hükümettir”

Milletvekili Hasan Karal, plansız ve programsız üretimin yerli tarımı bitirdiğini kaydetti. Fındık üreticilerinin 2024 yılı alım fiyatını dört gözle beklediğini ifade eden DEVA Partili Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Üreticiler bir yanda maliyetlerle başa çıkmaya çalışırken bir yandan da pazarlama süreçlerinde yaşanan sıkıntılarla, fiyat dalgalanmalarıyla, uluslararası rekabet gibi sorunlarla mücadele ediyor. Hal şartlarda üreticiler 2024 yılı için fındık alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. 1,5 ay öncesine kadar serbest piyasada fındık 150 liraya alıcı bulurken, yeni sezonun açıklanmasına sayılı günler kala bu rakam 110 liraya kadar geriledi. Fındık fiyatının bu kadar ayaklar altına alınmasının ve fındık çiftçisinin mağdur edilmesinin tek sorumlusu, üretici yerine ihracatçı şirketleri önceleyen hükümettir. İşçilik, yakıt, gübre tüm maliyetler artarken, bu sürede ne oldu da fındığın fiyatında böyle bir düşüş yaşandı, anlamak mümkün değil. 

“Üreticilerimize oyun oynanıyor”

Belli ki yeni sezon fındık alımı fiyatı açıklanmadan önce birileri üreticilerimize oyun oynuyor. Umuyoruz ki bu fiyat oyunu, yeni sezon fındığın fiyatının belirlenmesinde göz önüne alınmaz, hükümet, çay ve buğday üreticilerimizi düşürdüğü duruma fındık üreticilerimizi de düşürmez. Maliyetler 1 yılda katlanmışken, hükümet yeni sezon için açıklayacağı rakamda bu fiyat oyununa gelmemeli, fındık üreticisinin emeğini zayi etmemelidir.” 




Anahtar Kelimeler : “Çiftçi, üretime, küstürüldü”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler