- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
Bir rekolte tahmini de Giresun Ziraat Odası'ndan!
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Nurittin Karan, Türkiye’nin 2024 yılı tahmini fındık rekoltesini 649 bin 90 ton, Giresun’un tahmini fındık rekoltesini ise 72 bin 200 ton olarak belirlediklerini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı tahmini fındık rekoltesini 738 bin 931 ton olarak açıklarken Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise 811 bin 950 ton rekolte açıklamıştı. Giresun Ziraat Odası da kendi çalışmasını yaparak tahmini fındık rekoltesini 649 bin 90 ton olarak belirlediklerini açıkladı. GZO Başkanı Karan, “Fındık baronlarının bir rekoltesi varsa, fındığın asıl sahibi üreticinin de tahmini bir rekoltesi vardır” ifadelerini kullandı.
GZO Başkanı Karan, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun başta olmak üzere fındık üretimi yapılan belli başlı illerde üretici merkezli rekolte tespit çalışmaları yaptıklarını belirtti. Karan, “En doğru ve reel rekolte tahmini, üreticinin kendi yaptığı tahmindir. Atalarımızın ve dedelerimizin dediği gibi, ‘Rekolte fındık çuvala girdiği zaman belli olur’. Tarım danışmanlarımız tarafından yapılan çotanak sayımına ve üreticilerimizle yaptığımız birebir görüşme sonuçlarına göre Türkiye’nin 2024 yılı rekoltesi 650 bin tonu, Giresun’un tahmini fındık rekoltesi ise 72 bin tonu geçmez” dedi.
Hastalıklar ve zararlılar rekolteyi düşürüyor
Karan, fındık rekoltesinde yaşanan düşüşün son yıllarda üründe görülen hastalıklar ve zararlı böceklerden kaynaklandığına dikkat çekti. Karan, “Son yıllarda fındıkta görülen külleme hastalığı ve son 2-3 yıldır fındıkta en büyük tehlike haline gelen Kahverengi Kokarca, fındıkta ürün ve kalite kaybına neden olmaktadır. Külleme hastalığı ve Kahverengi Kokarca zararlısı, fındık üretimini düşürmekte ve rekolte kaybına yol açmaktadır. Ayrıca, fındık bahçelerinin yaşlanmış olması ve yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üreticilerin bahçelerine gübre ve ilaç atamaması da rekolte kaybının diğer nedenleri arasındadır” dedi.
Karan, sezon sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mı, İhracatçılar Birliği'nin mi, yoksa Giresun Ziraat Odası'nın mı tahmini fındık rekoltesinin doğru çıkacağını yaşayıp göreceklerini belirterek, sözlerini noktaladı.
YEŞİL GİRESUN