HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
8 Ağustos 2024 Perşembe Saat: 08:19

87 Yaşındaki Rizeli Gezgin Arıcının Sağlık Sırrı

87 yaşındaki Rizeli gezgin arıcı Ayhan Kan, sağlığını yarım asrı aşkın süredir yaptığı arıcılık ve yaylalarda yaşadığı sağlıklı yaşam tarzına borçlu olduğunu belirtti.
87 Yaşındaki Rizeli Gezgin Arıcının Sağlık Sırrı

87 yaşındaki Rizeli gezgin arıcı Ayhan Kan, sağlığını yarım asrı aşkın süredir yaptığı arıcılık ve yaylalarda yaşadığı sağlıklı yaşam tarzına borçlu olduğunu belirtti.

Rize'nin 87 yaşındaki gezgin arıcısı Ayhan Kan, sağlığını mesleğine borçlu olduğunu belirtti. Baba mesleğini yarım asırdan fazla bir süredir sürdüren Kan, arıcılığın kendisi için bir tutku olduğunu ifade etti.

Doğu Anadolu'da Arıcılığın Merkezi

Doğu Anadolu Bölgesi, yüksek rakımlı geniş meraları ve zengin çiçek florasıyla gezgin arıcıların uğrak yeri. Karadeniz Bölgesi'nden gelen birçok arıcı, yaz aylarını bu bölgede peteklerinin başında geçiriyor. Rize'nin Ardeşen ilçesinde yaşayan Ayhan Kan da bu gezgin arıcılardan biri. 

54 Yıllık Deneyim

Kan, Erzurum ve çevre illerdeki yaylalarda 54 yıldır arıcılık yapıyor. Yılın yaklaşık 6 ayını bu yaylalarda geçiriyor. Güzelova Yaylası'ndaki evinde sabahın erken saatlerinde kalkarak dağda yürüyüş yapan ve kovanlarını kontrol eden Kan, bu rutin sayesinde sağlığını koruduğunu söylüyor.

Çaykur'dan Emekli Olup Arıcılığa Geçiş

1970 yılında Çaykur'dan emekli olduktan sonra arıcılığa başlayan Ayhan Kan, bu işe Ardahan'dan aldığı 3 arı ile adım attı. Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan yaylalarında arıcılık yaparak, yarım asrı aşkın bir süredir bu mesleği sürdürüyor.

Arılara Aşk ile Bağlı

Ayhan Kan, "Ben arıya aşığım. Bu taraflara haziran ayında geliyorum. Geceleri çok soğuk oluyor, ateş yakıyorum. Peteklerimizi ayı savarlarla koruyorum. Akşamları arıları seyretmekten büyük zevk alıyorum. Hele bir de bal yaptıysa, bu zevk daha da artıyor." dedi.

Yaylalarda Yaşamın Faydaları

Yaylalarda yaşamın sağlığına çok faydalı olduğunu vurgulayan Kan, "Buralarda gezmeseydim, bu sağlığı bulamazdım. Sağlığımı arıcılığa borçluyum. Bal, polen ve arı sütü tüketmek sağlıklı kalmak için çok önemli." diye konuştu. Erzurum'da üretilen balın kalitesine dikkat çeken Kan, herkese bu yörede üretilen baldan tüketmeyi tavsiye etti.  AA




Anahtar Kelimeler : 87, Yaşındaki, Rizeli, Gezgin, Arıcının, Sağlık, Sırrı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler