HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
11 Ağustos 2024 Pazar Saat: 13:52

Fındık Üreticilerine Ek Destek ve Afet Kapsamında Ödeme Talep Etti

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu'nun İkizce ilçesi Kaynartaş mahallesinden fındık üreticilerinin yanından seslendi.
Fındık Üreticilerine Ek Destek ve Afet Kapsamında Ödeme Talep Etti

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu'nun İkizce ilçesi Kaynartaş mahallesinden fındık üreticilerinin yanından seslendi. Adıgüzel Ordu ve Giresun'a ilave destekleme ve kokarcanın verdiği ürün zararı için afet kapsamında ayrıca ek ödeme istedi.

Açıklama şu şekilde.


Açıklanan 130 TL taban fiyat bu bölgede maliyeti ancak karşılıyor hatta üretici kendi toplamazsa zarar ediyor. 


Bir çok üretici diyor ki; babadan dededen kalan yerimdeki fındığı sırf ziyan olmasın diye topluyorum. 

Böyle devam ederse pek çok kişi fındık üretimini bırakacak. 


Bazı bölgelerde, özellikle batı illerinde maliyet çok daha düşük ve verim çok daha yüksek. Oralarda bu taban fiyat cazip olabilir. Ancak Ordu, Giresun ile Samsun, Trabzon'un fındık üretilen bölgelerinde maliyetler coğrafi koşullar nedeniyle daha yüksek ve verim de daha düşük. Dolayısıyla buralardaki üreticiye muhakkak ilave destekleme vermek lazımdır. Yoksa bu bölgenin üreticisi diğer bölgelere çalışıyor. Büyük bir adaletsizlik var 


Farklı fındık fiyatı uygulamada zorluk yaratabilir, ancak TMO veya Fiskobirlik eliyle alım yaparken kilo başına ilave destekleme farkı verilebilir.


Bu konuda Meclis'e bir önerge verdim. Çünkü ancak bu destekle ile bu bölgelerdeki üreticiyi kurtarabiliriz. Böyle bir destek bu bölgenin hakkıdır. Bu bölge fındığın anavatanıdır verilen fiyst bu bölgedemalşyeti kurtarmamaktadır. Birçok insan büyükşehirlere göç etmişken burada insanlar dağın başında  bahçesini vatanı bekler gibi bekliyor. Ek bir kararnamede verilecek destek ile bu bölge üreticisi diğer bölgeler ile eşit kazanç koşullarına getirilmelidir


Diğer bir konu da TMO'nun 45 güne ödeme planıdır. Geçen sene 30 gündü ki o bile fazlaydı. Zaten insanlarda para yok. İşçi bahçeden çıkar çıkmaz ücretini istiyor. Para bulamayan üretici de gidip tüccara fındığını vermek zorunda kalıyor. Üreticiyi tüccarın kucağına atıyorsunuz.


Ayrıca bu yıl önceden uyardığımız gibi kahverengi kokarca zararlısı, Fatsa ilçesi merkez olmak üzere Ünye, Perşembe ve sahilden 300 metre yüksekliğe kadar olan tüm bölgede ciddi rekolte kaybına ve çürümeye neden oldu. Tarım Bakanını önceden uyardım, bu zararlıyı gel yerinde gör dedim, gelmedi. Ben de kokarcayı aldım Ankara'ya kendisine götürdüm.

Maalesef üretici bu kokarca zararlısı ile mücadelede de yalnız bırakıldı. İlave masraf yaptı. Bakanlık bu zararın da farkı için afet kapsamında üreticiye ek ödeme yapmalıdır. 


TMO'nun ödeme takvimini daha erkene çekmesini ve Doğu Karadeniz'deki ana fındık coprafyasında hem maliyet yüksekliği hem kokarca zararı için, alım yapılan kilo bazında en az 50 TL gibi bir ek ödemenin  üreticiye yapılması kararını acilen bekliyoruz.

MEHMET EMİN DANIŞ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler