HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
15 Ağustos 2024 Perşembe Saat: 13:02

"Kokarca İstilasına Duyarsız Kaldınız!"

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu sahil kesimindeki fındıkların kokarca istilası nedeniyle çürüdüğünü belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yazılı soru önergesi sundu.
"Kokarca İstilasına Duyarsız Kaldınız!"

Torun, kokarca böceği istilasının yarattığı ekonomik kayıplara ve bu kayıpların telafisine ilişkin sorular yöneltti.

Rekolte Hesabında Kokarca Böceği Kaynaklı Kayıplar Dikkate Alındı Mı?

Torun, kokarca böceği ile topyekûn bir mücadele edilmesi gerektiğini defalarca dile getirmelerine rağmen yetkililerin bu uyarıları dikkate almadığını vurguladı. Fındık rekoltesinde büyük bir düşüş yaşandığını ve üreticilerin büyük zararlara uğradığını belirten Torun, "Rekolte hesaplarında kokarca istilasının hesaba katılmadığı anlaşılıyor," dedi. Yetkililerden daha fazla destek ve hızlı aksiyon beklediklerini ifade etti.

Kokarca Böceği Kaynaklı Zararlar Nasıl Telafi Edilecek?

Fındık üreticilerinin kokarca böceğinden kaynaklanan zararlara dair herhangi bir bilgilendirme olmadığını belirten Torun, zararların karşılanması için ayrılan bütçenin olup olmadığını sordu. Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin yeterince dikkate alınmadığını ve bu durumun üretimde dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğini vurguladı.

Eylem Planı Eksikliği ve İlgisizlik

Torun, iki yıldır kokarca böceği sorununun çözümü için yeterli bir eylem planı hazırlanmadığını belirtti. Üreticilerin karşılaştığı sorunun ciddiye alınmadığını ve somut adımlar atılmadığını ifade ederek, bilimsel gerçekler ışığında acil bir eylem planı oluşturulmasını talep etti.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun’un Soruları:

1. Tarım Orman Müdürlükleri’nin koordinasyonunda gerçekleştirilen rekolte çalışmalarında kokarca böceği istilasının yol açacağı kayıplar hesaplanmış mıdır? Hesaplandıysa zararlı istilası sebebiyle çürüğe ayrılacağı öngörülen fındık miktarını açıklar mısınız?

2. Çok sayıda fındık üreticisi ürünlerinde gerçekleşen çürüme sebebiyle fındığını satamamıştır. Zararlı istilasının yol açtığı zararlar sebebiyle satılamayan fındığın miktarını ve söz konusu bozulmuş ürünün piyasa değerini açıklar mısınız?

3. Kokarca böceği istilasını fırsata çevirmeye çalışarak fındık alım fiyatının çok aşağısına alım yapmaya çalışan tüccarlara karşı herhangi bir önlem alınması düşünülmekte midir?

4. Kokarca böceği kaynaklı çürüme ve bozulmalar sebebiyle ürünü elinde kalan fındık üreticilerimizin zararlarının telafi edilmesi düşünülmekte midir? Üreticilerimizin zararlarının karşılanması için bir bütçe ayrılmış mıdır?

5. Yıl boyu kokarca böceği istilasına yönelik farklı kesimlerden yapılan uyarılar neden dikkate alınmamıştır? Bakanlığınızın zararlı istilasına karşı topyekûn mücadeleye başlamamış olmasının sebeplerini açıklar mısınız?

6. Kokarca böceği sorununun tamamen ortadan kaldırılması için herhangi bir eylem planı hayata geçirilmesi düşünülmekte midir? Düşünülmekteyse hangi tarihte harekete geçilecektir?

Mehmet Emin Danış




Anahtar Kelimeler : Kokarca, İstilasına, Duyarsız, Kaldınız!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler