HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
16 Ağustos 2024 Cuma Saat: 09:37

Maymun Çiçeği Pandemisi mi geliyor?

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'ye küresel alarm ilan ettiren maymun çiçeği virüsünün yeni bir pandemiye yol açabileceği uyarısında bulundu.
Maymun Çiçeği Pandemisi mi geliyor?

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) küresel acil durum ilan etmesine sebep olan maymun çiçeğinin yeni bir pandemiye yol açabileceğini söyledi. Ceyhan, "Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de yok diyemeyiz" dedi.

TGRT Haber'e konuşan Ceyhan, Maymun Çiçeği virüsünün iki çeşidi olduğunu vurguladı. DSÖ'yü de kırmızı alarma geçiren maymun çiçeği virüsünün TİP1 çeşidinin dünyaya yayıldığını ifade eden Ceyhan, virüsün Türkiye'de de görülme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de 2024'te vaka görülmediğine ve ek önleme ihtiyaç duyulmadığına dair açıklamasına değinerek "Bu demek değil virüs Türkiye'de yok. Henüz tespit edilmedi. Türkiye'de mutlaka maymun çiçeği virüsü vardır ya da yolcularda mevcuttu. Çünkü her gün Afrika'ya uçaklar inip kalkıyor. Temasla bulaşan bir virüs olduğundan henüz tespit edilmemiştir. Ayrıca şöyle bir sorun var. Kaşıntı ve kabartı olan belirtiler diğer su çiçeği ya da sivrisinek ısırmasıyla karıştırılıyor. Bu yüzden belirtileri gösterenler ilk etapta uzmana başvurmuyor" dedi.

'BİR AN ÖNCE EKİPLER KURULMALI'

Türkiye'de bunun için aktif bir çalışmanın olmadığına ve bunun eksiklik olduğunu da vurgulayan Ceyhan, bir an önce hızla ekiplerin kurulması gerektiğini belirtti. Şimdi olmazsa bile çok yakın zamanda pandemi olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Ceyhan, vatandaşları temas ve toplu yerler konusunda uyardı.

ABD'nin ilk kez Körfez Savaşları sırasında virüsü alıp aşı ürettiğinin de altını çizen Ceyhan, dünyada virüsün aşısının ABD'de mevcut olduğunu vurguladı. Ceyhan, maymun çiçeği virüsünün önlenmesi çok zor bir hastalık olduğunu belirtti. Virüsün belirtilerine dair de şu ifadeleri kullandı:

'ÖLÜM ORANI YÜKSEK'

"Klinik tablosu şu çiçek hastalığıyla aynı. Belli bir vücut bölgesinde lokalize olmuş tablosu ama çiçek hastalığını unuttuğu için insanlar görmediği için çoğu bilmiyoruz. Su çiçeği diyelim yani su çiçeğindeki gibi böyle içi sıvı dolu baloncuklar oluşur vücutta. Özellikle vücudun temas eden bölgelerinden başlayarak vücuda yayılıyor. Ölüm oranı oldukça yüksek %4 kadar ölüm oranı var. Yani öbüründe 90 binden fazla vakaya 156 ölüm, işte o birinci dalgayı da kattığı için içine düşük çıkıyor. Yoksa sadece bu ikinci dalgaya baktığınızda daha yüksek. Bu bulaşma şekli temas yoluyla tabii. Covid de bir solunum yoluyla bulaşma olduğu için o çok hızlı yayılan bir pandemiydi ama burada da pandemi söz konusu. Çünkü pandemi demek zaten kasalar arası salgın demek."

'RİSKLİ BÖLGELERDEN GELENLER KONTROL EDİLMELİ'

Ceyhan, "En azından riskli bölgeden ülkemize gelen yolcular kontrol edilmeli" dedi. Bireysel önlemlerin önemini vurgulayan Ceyhan, temastan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Tgrthaber




Anahtar Kelimeler : Maymun, Çiçeği, Pandemisi, mi, geliyor?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler