HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
16 Ağustos 2024 Cuma Saat: 12:28

“Fındık Üreticisi Zorluklarla Karşı Karşıya”

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Karataş, hükümet tarafından açıklanan yeni sezon fındık fiyatlarını ve bu yıl karşılaşılan zorlukları değerlendirdi.
“Fındık Üreticisi Zorluklarla  Karşı Karşıya”

Karataş, fındık üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek, açıklanan 130 TL’lik fiyatın üreticinin emek ve giderlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. 

Ayrıca, TMO tarafından bu yıl ilk kez uygulanan 45 günlük ödeme süresinin de üreticiler için yetersiz olduğunu vurguladı.

Karataş, fındık üreticilerinin bu yıl kokarca böceği sorunu nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını ifade etti. Kokarca böceğinin bölgede özellikle Fatsa havzasında etkili olması sonucu, ürün miktarı ve kalitesinde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Bu zararlı ile mücadelede geliştirilen çözümlerin yetersiz olduğunu ve üreticilerin pazara inen fındıklarının kalitesinin büyük ölçüde düştüğünü ekledi. Üreticilerin, kokarca zararlısının neden olduğu hasar nedeniyle alım fiyatlarının çok altında bir gelirle karşı karşıya kaldığını söyleyen Karataş, bu durumun üreticilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu ve ciddi bir zarara yol açtığını belirtti. 

Aynı zamanda, tüccar ve fındık manavlarının da bu durumdan etkilendiğini, ürün kalitesindeki düşüşün ihracat kriterlerini karşılamadığını ve bu nedenle ürünlerini satmakta zorlandıklarını ifade etti.

Karataş, fındık fiyatında bir revizyon yapılması ve kokarca zararlısı konusunda daha etkili çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Geliştirilecek çözümlerin, zarardaki üreticilere yeni maliyetler çıkarmadan desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kokarca istilasına uğrayan bölgenin geçici afet bölgesi olarak değerlendirilmesi ve üreticinin kamu borçlarında erteleme yapılması gibi önlemler alınmasını önerdi.

Karataş, yetkililerden ivedilikle bir eylem planı oluşturularak üreticiye ve ürüne sahip çıkılmasını talep etti.

MEHMET EMİN DANIŞ





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler