HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Ağustos 2024 Pazartesi Saat: 14:14

"ÜRETİCİ ÇARESİZ KALDI

Seyit Torun’un Fatsa’da Ziyaret Ettiği Fındık Üreticileri 2 Yıldır Fındık Kokarcasına Karşı Etkin Mücadele Vermeyen İktidara Tepki Gösterdi.
"ÜRETİCİ ÇARESİZ KALDI

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun Fatsa’da fındık üreticisiyle bir araya geldi. Fındığı alan da satan da mağduriyet içerisinde diyen Torun kokarca böceği istilasının 2 yıldır mağdur ettiği fındık üreticilerini ziyaret ederek ve bir basın açıklaması yaptı.

Seyit Torun, Tarım ve Orman Bakanlığını ve ilgili mercileri defalarca uyardıklarını ancak kokarca böceği ile etkin bir mücadele yürütülmediği için fındıkların çürük çıktığını belirtti. Sahilden başlayan kokarca böceği dalgasının yükseklere doğru çıktığının altını çizen Torun, üreticinin nasihate ihtiyacı yok çözüme ihtiyacı var ifadelerini kullandı.

Bakanlığa başvuran üreticilere reçete verilip geri yollandığını, topyekûn mücadeleye başlanmadığını ifade etti. Fındıkta yaşanan kayıpların telafi edilmesi gerektiğinin altını çizen Torun 11 yıldır alan bazlı desteklerde artış yapılmıyor, zararlı istilasından ve doğal afetler sebebiyle her yıl daha da zorlanan üretici kaderine terk ediliyor dedi.

TBMM’de konuyu yazılı soru önergeleri, araştırma önergeleri ve Genel Kurul konuşmalarıyla defalarca gündeme getirdiğini ifade eden Seyit Torun, stratejik bir üründen bahsediyoruz yıllık getirisi 2-2.5 Milyar dolar ancak iktidar küresel fındık kartelleri ne isterse onu yapıyor. Asıl alın teri döken fındık üreticileri artık ciddi manada üretimden çekilmeyi düşünüyor. Seyit Torun, üreticilerimiz zor durumda Tarım ve Orman Bakanlığı’na fındığa sahip çıkın çağrısında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) çürük fındıktan ortaya çıkan zararları üreticiye tazmin etsin. Bakanlığa fındığa sahip çıkmayarak, üreticiyi yalnız bırakarak, yoksulluğa mahkûm ederek fındık üreticisini göç ettirmeye mi çalışıyorsunuz? Diye soran Seyit Torun kokarca istilasına maruz kalan fındığın 50-60 lira bandında satıldığına dikkat çekti. Taban fiyatla arada kalan farkın üreticiye ödenmesini talep eden Torun kokarcayla üreticinin tek başına mücadele edemeyeceğini yineledi.  AHMET FURKAN ÇETİN




Anahtar Kelimeler : ÜRETİCİ, ÇARESİZ, KALDI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler