HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
26 Ağustos 2024 Pazartesi Saat: 16:01

EMANETE FINDIK BIRAKMA

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Üreticimiz panik yapmasın. Daha önce özellikle ihracatçılar tarafından açıklanmış olan rekolte yok." dedi.
EMANETE FINDIK BIRAKMA

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık piyasasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Toprak Mahsulleri Ofisi ilk fiyat açıkladığı zamanda uyarılarını yaptığını belirterek, üreticinin panik yapmamasını istedi.

Karan, "Tarım Bakanlığı ve Ziraat Odaları marifeti ile yapılan rekolte tahmin çalışmasından sonraki süreçte de mevcut koşullar sebebiyle hem bir taraftan kuraklık hem de zararlı ve hastalıkların verdiği tahribat sebebiyle fındıkta bir kayıp yaşanmaya devam ediyor. Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan rekolte tahminin bile altında bir rekolte gerçekleşecek. Biz her gün sahadan bilgi alıyoruz. Görüyoruz ki bir kayıp var. Üreticimizi daha önce de uyarmıştık. Panik yapmayın dedik. Malımı nereye satacağım diye bir dert yok ortada Toprak Mahsulleri gibi güvenilir bir devlet kurumu var” şeklinde konuştu

EMANETE FINDIK BIRAKMA

Başkan Karan, “Panik yapmadan, özellikle de emanete fındık bırakmadan, şu an en büyük tehlikelerden biri bu. Taahhütleri sebebiyle yaptıkları satışlardan, yani sezon öncesinde satış sözleşmesi yapıyorlar. Şimdi o taahhütleri yerine getirme dönemleri başladı. Biz elimizde götürüp de herhangi bir finansmana ihtiyaç duymadan, fındığı teslim edersek ihtiyaçlarını karşılayacak ürünü ele geçirmiş olacak. Böyle bir durumda serbest piyasada ki alıcılar fındığa neden para versinler istedikleri fındığı bedava ellerine geçirmişlerse. Bunun için dikkat etmemiz gereken en önemli meselelerden bir tanesi üreticinin kesinlikle emanete fındık bırakmaması. Biz bu yönde uyarılarımızı yapıyoruz. Üreticimiz de borçlu olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bir miktar ürün satmak zorunda” ifadelerine yer verdi.

FERRERO HENÜZ FİYATINI AÇIKLAMADI

Başkan Karan, “Geçen seneye göre fındık fiyatından daha fazla artmış olan işçi ücretleri var. Elinde işletme sermayesi yoksa tüccardan almak zorunda kalıyor. Üreticimiz mal satarken ihtiyacı kadar satsın. İhtiyacı üstündeki malı elinde bulundursun. Acele etmesin, piyasa daha şekillenmedi. Piyasada en büyük alıcı durumunda olan Ferrero henüz fiyatını açıklamadı. Piyasada açıklanan fiyatlar herkesin kaça alırsam alayım fiyatı. Fiyatları aşağı çekerek almaya çalışıyorlar. Mevcut olan durumu fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Profesyonel bir ticarete konu olan bir ürün fındık. Milyar dolarlık, yurtdışına ihraç ettiğimiz ve iç piyasada pazarı olan bir ürün. Alıcılarda bu işi kendi lehlerine bir piyasa oluşturmak için yapıyorlar. Üreticiyi panik yaptırarak bir an önce ürün satmaya ve ihtiyaçları olan ürünü de ellerine geçirmeye çalışıyorlar. Her sene oynanan bir oyun” dedi.

Bahar Balcı




Anahtar Kelimeler : EMANETE, FINDIK, BIRAKMA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler