HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
28 Ağustos 2024 Çarşamba Saat: 14:33

"KOKARCA MÜCADELESİ HER YERDE AYNI ANDA YAPILMALI”

Emek Partisi Ordu İl Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, “Israrla yineliyoruz, kokarcaya karşı mücadele üreticilere havale edilemez. Devlet, planlı biçimde tüm masrafları karşılayarak seferberlik ilan etmeli.” dedi.
"KOKARCA MÜCADELESİ HER YERDE AYNI ANDA YAPILMALI”

Emek Partisi Ordu İl Tarım Komisyonu Başkanı Bahri Dinç, parti olarak iki yıldır kokarcaya karşı devlet planlamasıyla seferberlik ilan edilmesi ve masrafların devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladıklarını söyleyerek, “İki yıldır devletin sorumluluğunu vurguluyor, seferberlik ilan edilmesinin zorunluluğunu belirtiyoruz. Ancak zararın bu kadar artmasına rağmen iktidar hala kokarcayla mücadeleyi üretici köylülerin çabalarına bırakıyor. Bu sorumsuzluk fındık ve diğer tarım ürünlerinin yok olmasına neden oluyor.” dedi. 

Hala sorumluluktan kaçıyorlar

Tarım ve Orman Bakanlığının kokarcaya karşı yapılan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamayı da eleştiren Dinç, “Bakanlık bu zamana yaptığı, bugünden sonra yapacakları hakkında yaptığı açıklamada yine topu üreticilere atıyor. Israrla söylüyoruz, mücadele her yerde aynı anda ve tüm masrafları devlet karşılayarak ve üreticileri de mücadeleye katacak şekilde planlama yapılmalı. Bu zamana kadar yapılanlardan ders çıkarmıyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığının bu zamana kadar yaptığı mücadeleden olumlu sonuç alınmadı. Çünkü mücadele parça parça ve lokal biçimde yapılıyor. Uçan bir zararlıya karşı parça parça yapılan mücadelenin etkisi olmaz. Aynı anda her yerde bir hafta, bir ay yapılacak mücadeleden sonuç alınır. Parça parça iki yıl da mücadele edilse olumlu sonuç alınamaz. Son iki yılki mücadele bunun kanıtı oldu. Bakanlık deneme yanılma yöntemi kullanıyor. Bir mücadele yöntemi olmadı, başka bir yöntem uyguluyor. Mücadele için bilim insanlarının, Ziraat Mühendisleri Odası gibi alanında uzmanların katılıyla çözümler üretilmelidir.” dedi.

Fındık fiyatı güncellenmeli

Fındık fiyatının bilinçli olarak aşağı çekildiğini söyleyen Dinç, “Fındık fiyatı tarım ve gıda şirketlerini memnun etti ancak yetinmiyorlar kokarca bahanesiyle fındığı daha ucuza almanın hesabı yapılıyor. Fındık fiyatı güncellenerek TMO alım sınırını kaldırmalıdır. Fındık rekoltesi açıklananın çok altında oldu. Kokarca zararı da hesaba katıldığında fındık fiyatı hemen 180 TL’ye çıkarılmalı, her ay yeniden güncellenmelidir. Ayrıca kokarcadan zarar gören fındıkları 50 randıman üzerinden devlet almalı ve sağlığa zararlı olabileceği de dikkate alınarak piyasaya sürülmesi engellenmelidir.” dedi.

Umut Demir




Anahtar Kelimeler : "KOKARCA, MÜCADELESİ, HER, YERDE, AYNI, ANDA, YAPILMALI”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler