- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
Ordu’ya 280 Milyon TL Kayıp Getirecek
CHP İl Başkanı Bülent Akpınar, basın toplantısında bu kararın şehir ekonomisi üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri vurguladı.
Başkan Akpınar, yaptığı açıklamada havalimanının kapalı kalacağı dönemin, okulların açıldığı, yurtdışında yaşayan vatandaşların dönüş yaptığı ve turizm sezonunun devam ettiği bir döneme denk geldiği belirtilerek, bu durumun ulaşımın yanı sıra şehir ekonomisini de olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
"Sadece ulaşımı değil şehrimizin ekonomisini de baltalayacak"
"Ordu-Giresun Havalimanı’na ilişkin öyle bir karar alındı ki böylesini düşman yapmaz dedik artık. Ordu-Giresun Havalimanı pist çalışmaları sebebiyle 15 Eylül itibariyle 50 gün boyunca kapalı kalacak ve eğer planlanan zamanda iş bitirilirse 5 kasımda yeniden hizmete girecek. Havalimanı iyileştirilsin, bakımları yapılsın bu işlerin yapılmasında hemfikiriz ancak bu iş için öyle bir zaman seçildi ki daha kötüsü olamazdı. Halihazırda günlük uçuş sayıları sınırlıyken, okulların açıldığı, yurtdışında yaşayan hemşerilerimizin dönüş yaptığı ve turizm sezonunun devam ettiği bir dönemde 50 günlük kapanma süreci sadece ulaşımı değil şehrimizin ekonomisini de baltalayacak.
Nasıl mı? Rakamlarla açıklayalım: 15 Eylül- 5 Kasım 2024 tarihleri arasında taşınabilecek toplam yolcu sayısı yaklaşık 150 bin kişi olarak hesaplanmıştır.
Bir yolcunun şehirde yaptığı ortalama harcama 1.500 TL olarak hesaplandığında yaklaşık 225 Milyon lira kayıp olacağı hesaplanmaktadır.
Yaklaşık 1.200 ton kargonun taşınamaması, ortalama ton başına 750 TL taşımacılık bedeli üzerinden hesaplandığında 900 bin
lira kayba neden olacaktır.
Toplam ekonomik kaybın yaklaşık 231 Milyon liraya ulaşacağı öngörülmektedir.
Fiyat algılarımızı kaybettiğimiz için 231 Milyon liralık kaybın Ordu’dan neler götüreceği ilk anda anlaşılmayabilir. Biz kabaca
bir araştırma yaptık ve bu parayla Ordumuza neler yapılabilir tespit ettik:
Bu tutarla 1 modern devlet hastanesi yapılabilir. Yaklaşık 11 yeni okul inşa edilebilir. 20 km uzunluğunda duble yol yapılabilir. 460 sosyal konut inşa edilebilir. Yaklaşık 230.000 küçükbaş hayvan veya 30.000 büyükbaş
hayvan satın alınabilir ve çiftçilere destek sağlanabilir. 20-25 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali kurulabilir. 3 büyük kültür merkezi veya müze yapılabilir. 4 tane ileri teknoloji ve araştırma merkezi kurulabilir.
Neden tam gün çalışılmıyor?
Ayrıca turizmin darbe alması şehrimize yaklaşık 50 Milyon liraya mal olacak ve toplam kayıp 280 milyon liranın üzerine çıkacak.
50 gün sürecek işlerin yarım gün çalışma esasıyla bitirileceğini öğrendik. Bir diğer deyişle bu sürede tam gün çalışılacak olsa iş 25 günde bitiyor. Neden tam gün çalışılmıyor? Bunu da anlamak mümkün değil.
Saydığımız işlerin Ordu için ne kadar kıymetli olduğu açık. Yine plansızlık, yine ben yaptım oldu anlayışı halkımızı
mağdur edecek. Buradan sesleniyoruz, doğru bir planlama ve takvimle başlayın bu işe, insanlarımız zaten ulaşım sorunlarından ve ekonomik darboğazdan bıktı, usandı. Hayatları zorlaştırmak için mi görevdesiniz? Bir siyasi iktidarın bütün icraatları mağduriyete yol açar mı? Ne yazık ki 22 yıldır öyle oluyor..." DUYGU BAŞ KURUCU