HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
27 Eylül 2024 Cuma Saat: 10:42

Adıgüzel, Yeniden Soruşturma Talep Etti

Ferrero'nun piyasa bozucu ve tekelleşmeye yol açan faaliyetlerine karşı yeniden soruşturma talep etti.
Adıgüzel, Yeniden Soruşturma Talep Etti

CHP  Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Meclis'te sunduğu önerge ile dünya fındık devlerinden Ferrero'nun piyasa bozucu ve tekelleşme içeren faaliyetleri için Rekabet Kurumu'nun yeniden soruşturma başlatması gerektiğini vurguladı. Adıgüzel, 2022 yılında Rekabet Kurumu tarafından Ferrero'ya yönelik başlatılan soruşturmanın ardından şirkete herhangi bir ceza uygulanmadığını, ancak firmanın bazı taahhütlerini ihlal ettiğini ve bunların bir kısmının kamuoyuna açıklanmadığını belirtti.

Ferrero'nun Taahhütleri Gizlendi

Adıgüzel, Rekabet Kurumu'nun daha önce fındık piyasasında Ferrero'nun tekelleşmeye neden olan faaliyetlerini yeterli delille tespit ettiğini ve bu nedenle bir soruşturma başlattığını hatırlattı. Ferrero'nun bu faaliyetlere son vereceğini 17 maddelik bir taahhütle garanti ettiğini söyleyen Adıgüzel, ancak bu maddelerden sadece ikisinin kamuoyuyla paylaşıldığını, kalan 15 maddenin ise "ticari bilgi" içerdiği gerekçesiyle gizli tutulduğunu ifade etti.

Fındık Fiyatları Tabanın Altında Kaldı

Adıgüzel, kamuoyuna açıklanan iki taahhütten birinin Ferrero'nun kabuklu fındık alımını durdurması, diğerinin ise hükümetin belirlediği taban fiyattan daha düşük bir fiyat açıklamaması olduğunu belirtti. Ancak, Ferrero'nun bu iki taahhüdünü de yerine getirmediğini öne süren Adıgüzel, firmanın iç fındık fiyatlarını açıklarken hükümetin belirlediği 130 TL'lik taban fiyatın çok altında kaldığını kaydetti.

Ferrero'nun, fındık kalitesini milimetre ölçüleri ile değerlendirdiğini ve en yüksek fiyatı dahi baz alarak devletin verdiği %50 rekolte için belirlenen taban fiyatın çok altında kaldığını söyleyen Adıgüzel, firmanın piyasa bozucu faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Yeni Soruşturma Talebi

Adıgüzel, önergesinde şu sorulara yanıt aradı:

Rekabet Kurumu'nun Ferrero'nun tespit edilen piyasa bozucu faaliyetleri ve tekelleşme eylemleri için cezai işlem uygulamaması neye dayanıyor?

Ferrero'nun kamuoyuna açıklanmayan 15 maddelik taahhütleri nelerdir?

Kamuoyuna açıklanan iki taahhüdünü yerine getirmeyen Ferrero için yeniden bir soruşturma açılması düşünülmekte midir?

CHP’li vekilin bu girişimi, Ordu ve Türkiye genelinde fındık üreticileri için büyük önem taşıyan bu sorunun yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Duygu Baş Kurucu




Anahtar Kelimeler : Adıgüzel, Yeniden, Soruşturma, Talep, Etti

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler