HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
27 Eylül 2024 Cuma Saat: 11:40

Fındık Üreticisi Mağdur, Bakanlık İlgisiz

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın kokarca böceği istilasıyla ilgili sorularına yetersiz yanıtlar verdiğini dile getirdi.
Fındık Üreticisi Mağdur, Bakanlık İlgisiz

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya 15 Ağustos'ta verdiği soru önerisigesinde, fındık üreticisinin kabusu haline gelen kokarca böceği istilasının, fındık rekoltesine ve verimliliğine zararlar ile onarımlarının nasıl giderileceğine ilişkin soruları yöneltmişti. 23 Eylül'de Bakanlık, önerigeye yanıt verirken kokarca böceğine karşı mücadelenin devam ettiği bilgileri paylaşmış, ancak Torun'un ifadesine göre ayrıntılı yanıt vermesi yerine “kokarca masalları” anlatmıştır.

Torun, "Zaten zararlı istilaya karşı etkin bir mücadele verilmedi. Bu yıl için artık iş ayrıldı. Kokarcadan zarar görenlerin sakatlıklarını giderme dışında mümkün bir şey kalmadı" dedi. Bakan Yumaklı'nın hikayelerini eleştiren Torun, "Mücadele yürütüldüğü iddia edilen kokarböceğini engelleyemedi bile. Böcekler sahil kesimlerinden 400 kotaya kadar fındığı mahvetti" kullandı.

Torun, fındık rekoltesi hesaplanırken kokarca böceği zararının dikkate alınıp alınmadığını, çürüyen fındığın miktarını ve piyasa değerini, kokarca yüzünden zarar veren üreticiye destek verilip verilmeyeceğini sorduklarını ancak bu soruları yanıtsız kaldığını belirtti.

"Bakanlık kendi çalıp kendi oynuyor" diyen Torun, "Fındık hasadı bitti, üretici kan ağlıyor. Bakan ise bizde hayali bir mücadele hikayesi anlatıyor. Eğer tek hikaye gerçek olsaydı, fındıkta bu denli bir zarar oluşmazdı. Bakan bu sonra ancak biyolojik mücadele için doğaya salınan samuray arılarıyla kılıç-kalkan çalar! Tarım ve Orman Bakanlığı bu masalları bıraksın, üreticinin haline baksın" ifadeleriyle tepki gösterdi.

ZÜLAL AKYÜZ




Anahtar Kelimeler : Fındık, Üreticisi, Mağdur, Bakanlık, İlgisiz

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler