HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
29 Eylül 2024 Pazar Saat: 22:46

CINGIRT KAYALIKLARI DENİZE Mİ AÇILACAK?

Fatsa’nın tarihi turizm destinasyonlarından biri olan Cıngırt Kayalıkları
CINGIRT KAYALIKLARI DENİZE Mİ AÇILACAK?

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmalarıyla dikkat çekiyor. Prof. Erol, bu alanda Pontus Kralığı dönemine ait basamaklı dehlizlerin açılması için önemli çalışmalar yürüteceklerini belirtti.

Cıngırt Kayalıkları, 200 metre yüksekliği ile denizle iç içe bir konumda bulunuyor. Bu stratejik yerleşim, hem deniz hem de vadiyi kontrol edebilme özelliği ile öne çıkıyor. Prof. Erol, gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda alanın topografik haritasını çıkardıklarını ve keşfedilecek yerleri belirlediklerini ifade etti.

Araştırmalar sırasında karşılarına çıkan bir kaya sunağı, bu bölgedeki ana tanrıça tapınımının güçlü olduğunu gösteriyor. Erol, kaya sunağının, döneminin ruhsal ve kültürel önemini yansıttığını vurguladı. Cıngırt Kayalıkları’nın çevresinin sarp kayalıklarla çevrili olması, bu bölgenin doğal bir tahkimat oluşturduğunu gösteriyor.

Pontus Krallığı'nın tarihi hakkında da bilgiler veren Prof. Erol, bölgenin Büyük İskender’in ölümünden sonra kurulan krallıklardan biri olduğunu ve son kralı Mitradates VI’nın burada hüküm sürdüğünü belirtti. Özellikle basamaklı dehlizlerin dikkatlerini çektiğini vurgulayan Erol, buranın kaleye giden bir tünel işlevi gördüğünü ifade etti. Deniz seviyesine kadar indiklerini ancak daha derine inmenin mümkün olmadığını ekleyerek, yerel yönetimin desteğiyle bu yapının açılmasını önerdi. Bu çalışmaların, hem arkeolojik hem de turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu sözlerine ekledi.





Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler