HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
HABER ARAMA


Ordu Nöbetçi Eczaneleri
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
2 Ekim 2024 Çarşamba Saat: 12:40

Yüzbinlerce Kişi Tehdit Altında

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Ordu Şubesi, fındık üreticilerini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı.
Yüzbinlerce Kişi Tehdit Altında

 Zararlı böceğin fındık üretimi üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çeken dernek, bu tehdide karşı topyekûn bir mücadele çağrısında bulundu.

“VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR”

ASKON Ordu Şubesi Başkanı Uğur Yıldız, kahverengi kokarcanın özellikle fındık kabuğu ve içi üzerinde beslenerek ciddi verim kayıplarına yol açtığını belirtti. Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye’nin dünya fındık üretiminin %75-80’ini karşıladığı ve bu üretimin beşte birinin yalnızca Ordu’dan geldiği vurgulandı. Bu bağlamda kahverengi kokarcayla mücadelenin ülke ekonomisi ve üreticilerin sürdürülebilirliği açısından büyük bir öneme sahip olduğu ifade edildi.

“YETKİLİLER BİRAN ÖNCE HAREKETE GEÇMELİ”

Açıklamada, kokarcanın yarattığı zararların hafifletilmesi için TARSİM’in (Tarım Sigortaları Havuzu) kahverengi kokarca zararını sigorta kapsamına almasının artık kaçınılmaz olduğu belirtildi. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğine vurgu yapan ASKON, bu adımın fındık üreticilerini bir nebze rahatlatabileceğini ifade etti.

ÜRETİCİLER ÇÖZÜM BULUNMAZSA GÖÇ EDEBİLİR

Uğur Yıldız, kokarca zararı ile mücadelede başarısız olunması halinde, özellikle Ordu gibi fındık üretimine dayalı şehirlerde büyük bir göç riski yaşanabileceğine dikkat çekti. Yıldız, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte kokarca felaketiyle başa çıkamayan ve tek geçim kaynağı fındık üretimi olan üreticilerin geçim sıkıntısı nedeniyle göç etmek zorunda kalabileceğini vurguladı. Bu durumun yüzbinlerce kişiyi etkileyebileceği belirtildi.  

DUYGU BAŞ KURUCU




Anahtar Kelimeler : Yüzbinlerce, Kişi, Tehdit, Altında

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler