- 17:19 Üç gün trafiğe kapatılacak
- 17:13 Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Gazilere Teşekkür Etti
- 17:09 İki partiye kapıları kapattı
- 16:58 Bir araçta uyuşturucu ve tüfek ele geçirildi
- 16:48 İstinat duvarına çarpan tırın sürücüsü yaralandı
- 16:45 Yapı Ruhsatlarında Büyük Düşüş
- 16:44 Silah kaçakçılığı operasyonunda 1 zanlı yakalandı
- 16:44 Türk çayı ihracatı 19,8 milyon doları aştı
- 16:41 MEB, aileler için "veli rehberlik" kitaplarını yayımladı
- 16:40 A Milli Erkek Basketbol Takımı, yarın Macaristan'ı konuk edecek
- 16:39 Refakatçi hemşirenin ölümüne ilişkin soruşturma tamamlandı
- 16:35 Teğmenlerin Disipline Sevkine İlişkin Açıklama
- 16:36 Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Üretilecek
- 16:19 Bakan Yumaklı Ordu’ya Geliyor
- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
Fındık Fiyatı
'Ek Zam Olmadan Rahat Bir Nefes Alamayız!'
Zengin, TÜİK'in Eylül ayına ilişkin enflasyon verilerine göre, mal ve hizmet fiyatlarının ortalama %2,97 arttığını ve yıllık enflasyonun %49,38 olarak belirlendiğini açıkladı. Temmuz ayından bugüne kadar resmi enflasyonun %8,93 olduğunu belirten Zengin, memurlara yapılan %10’luk zammın geriye yalnızca 1 puan bıraktığını ifade etti.
2024 yılının sona ermesine 3 ay kala kamu çalışanlarının maaşlarının bu yıl da eriyeceğini ve alım güçlerinin düşeceğini belirten Zengin, Eylül enflasyonunun beklentilerin üstünde gerçekleştiğini, bunun da fiyat artışlarının en büyük sorunlardan biri olmaya devam edeceğini gösterdiğini söyledi.
Türk Sağlık-Sen’in Ar-Ge Merkezi olarak mutfak masraflarında yaşanan gerçek enflasyonu ölçmek amacıyla, belirli dönemlerde zincir marketlerden aynı marka ve miktarlarda ürünler alarak değerlendirme yaptıklarını belirten Zengin, hazırladıkları alışveriş sepetinin 2022 yılının Mart ayından bugüne %296,3 oranında artış gösterdiğini, bunun da son 1,5 yılda market harcamalarının aylık ortalama %15 dolayında zamlandığını gösterdiğini ifade etti.
Zengin, TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile market kasalarında görülen enflasyonun örtüşmediğini, bu durumun kamu çalışanlarının alım gücünü ciddi şekilde azalttığını ve günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Resmi enflasyon hedeflerine bağlı olarak yapılan maaş zamlarının memurların reel enflasyon karşısında güçsüz duruma düşmesine neden olduğunu belirtti.
Bu sebeple, dönem sonunda yapılacak enflasyon farkı ödemesinin kamu çalışanlarının maaşlarındaki reel erimeyi kapatamayacağına dikkat çeken Zengin, Türk Sağlık-Sen olarak kamu çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ek zam ve refah payı taleplerini bir kez daha yineledi.
Zengin, “Kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunması ve iyileştirilmesi için hükümetten ek zam talep ediyoruz. Ekonomik zorlukların yoğun olarak hissedildiği bu dönemde, mutfak harcamalarına aylık ortalama kümülatif %15 zam geldiği göz önünde bulundurulduğunda, hem gelir dağılımında adaletin sağlanması hem de memurlarımızın refah seviyesinin korunması adına gerçek enflasyona ek olarak refah payının da maaşlara yansıtılmasını istiyoruz. Kamu çalışanlarının verimli bir biçimde hizmet üretmesi ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları için bu taleplerin karşılanması elzemdir” dedi.
Son olarak, yaşanan yüksek enflasyon ortamında kamu çalışanlarının maaşlarının hızla eridiğini ve mutfak enflasyonu ile resmi enflasyon arasındaki makasın giderek açıldığını belirten Zengin, bu durumun yalnızca memurları değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkilediğini ifade ederek, hükümetin taleplere olumlu yanıt vermesini ve kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
ZÜLAL AKYÜZ