- 16:04 Diyarbakır anneleri evlatlarının yolunu gözlüyor
- 16:01 12 bin polis alımı başladı
- 15:58 Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlayacak
- 15:41 71 Yaşındaki Akın, Yüksek Lisans Hedefliyor
- 15:36 Sosyal Hizmet Merkezi'nden Eğitim Faaliyetleri
- 15:34 EV KULLANILMAZ HALE GELDİ
- 15:35 5 yıl sonra bir ilk!
- 15:18 Lokantadan hırsızlık yapan şüpheli tutuklandı
- 15:18 Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı
- 15:06 UCM: Netanyahu için tutuklama emri çıkardı
- 15:01 2024’ün kelimesi “manifest” oldu
- 14:53 En sinirli ülkeler listesi açıklandı!
- 14:42 Fatsa Belediyesi Hizmet ve Projeleriyle Şehri Geliştiriyor
- 14:33 Büyükşehir ve Dünya Bankası İş Birliğiyle Tarıma Destek
- 14:33 Ordulu Kerim Aydemir’e “En İyi Yönetmen” Ödülü
Fındık Fiyatı
Yaylaların Korunması İçin Mücadele
Perşembe Yaylasını olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarındaki maden arama sondajının su kaynaklarına, meraya zarar vereceğini gerekçesiyle Ordu Çevre Derneği ve Korgan, Aybastı halkıyla birlikte Ordu İdare Mahkemesine açılan davada YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı verilmişti. Valiliğin ve şirketin itirazı da Bölge İdare Mahkemesince reddedilmişti.
Yaylaların yaşam alanlarını olduklarını belirtilen açıklamayı Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu adına Sözcü Yüksel Dere okudu. Basın açıklamasına parti, sendika, dernek temsilcileri de destek verdi.
Açıklamayı okuyan Sözcü Yüksel Dere, “Ülkemiz sömürge madenciliği alanı haline getirildi. İşletmenin biçimi, yeri önemsizleşti. Amaç yerin altındaki madenleri çıkarıp kar etmek olunca yerin üstünden yaşamını sürdüren canlılar tehdit altında kaldı. HES, RES, GES gibi enerji işletmeleri nedeniyle yaşanan sorunlar ilimizin yüzde 74‘ü maden alanı ilan edilince katlanılmaz hale geldi. Maden işletmeciliğinin olumsuz etkilerinin neler olduğunu Kabadüz’deki bakır, çinko maden işletmesiyle Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırma işletmelerinin suyumuza, toprağımıza verdiği zararların sonuçlarında gördük, yaşadık.” dedi.
Haklıyız, mücadelemiz devam ediyor
Mücadelelerinde kararlı olduklarını vurgulayan Dere, “Perşembe Yaylasını olumsuz etkileyecek olan Korgan yaylalarında maden arama sondajlarıyla yeni tehlikeyle karşı karşıya kaldık. Özellikle Fatsa’da ve diğer ilçelerimizdeki mücadele deneyimlerinden dersler çıkararak Korgan yaylalarında yapılan sondajları halkın özverili mücadelesi sayesinde durdurduk. Ancak tehlike geçmedi.
Perşembe Yaylamızı tehdit eden Korgan yaylalarındaki maden arama sondajı için Valilik başkanlığında toplanan Mera Kurulu şirket aleyhine karar verirken nedense iki ay 11 gün sonra ikinci toplantıyla sondaj yapılmasında sakınca görmeyerek olumlu karar verdi.
Yaylasına; suyuna, toprağına sahip çıkan Korgan, Aybastı, Kabataş halkıyla Ordu Çevre Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği Giresun Ordu Temsilciliği ve Ordu Sağlıklı Yaşam ve Eğitim Derneği olarak Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu kurduk. Platformun çağrısıyla üç kez kurumlardan görüş ve izin almayan şirketin yasadışı çalışmalarını durdurduk. Ordu İdare Mahkemesine açtığımız davada YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı çıktı. Valilik ve şirket YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararına itiraz etti ancak Bölge İdare Mahkemesi YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararının doğru bularak itirazı reddetti.” dedi.
Yaylalarımıza sahip çıkacağız
Hem hukuksal hem de fiili mücadeleyi önemsediklerini belirten Sözcü Yüksel Dere, “Mahkeme kararı olmasına rağmen şirket karardan bir gün sonra Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü şirketin başvurusu sonucu “sondajın ÇED kapsamı dışında” olduğu yönünde bir yazı verdi. Kurumların görüşleri mahkeme kararı üzerinde değildir. Bu nedenle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün yazısının geçerliliği yoktur.
Şirket, yasa dışı çalışmalarını durdurduğumuz için bizler hakkında suç duyurusunda bulunsa da bunun bir anlamı yok. Halk, Anayasa’dan aldığı yetkiyle yaylalarını koruma hakkını kullandı.
Yaylalarımıza sahip çıkacağız. Menderesleriyle ünlü, dünyada eşi olmayan Perşembe Yaylası için Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü kültürel miras için çalışma başlattı. Çünkü bin yıllık geçmişi olan Danişment Beyliğin kurulduğu, şehit mezarlarının olduğu bir yer. 916 yıldır yağlı güreş yapılan bir yayla. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ise SİT doğal tabiat varlıkları listesi için çalışma başlattı. UNESCO doğa mirası listesine dahil edilmesi için takibe alındı.
Bu gerçekler bilindiği halde Bakanlığın ihaleye çıkardığı ruhsatı satın alan şirketin yaylalarımızı talan etmesini, yağmalamaya başlamasını önledik. Mücadelemiz bitmedi. Ruhsat iptal edilene kadar mücadelemiz sürecek.” dedi.
Hem hukuksal hem de fiili mücadele
İlimizin her tarafından sondaj çalışmalarının görülmeye başlandığına dikkat çeken Sözcü Yüksel Dere, “Korgan yaylalarındaki yasa dışı sondaj çalışması şimdilik durduruldu ancak Bakanlığın ihale ettiği ruhsatları alan başka şirketler de yasa dışı çalışmalardan geri durmuyor. Mesudiye ilçemizde de izinsiz, belgesiz maden arama sondaj çalışması halkın direnişiyle karşılaştı ve sondaja başlayamadılar.
Buradan bir kez daha vurguluyoruz ki, kurumlar ne derse desin, mahkeme kararı üzerinde değiller. Ayrıca hangi şartlar altında olursa olsun yaylalarımıza dokunulmasına izin vermeyeceğiz. Hukuksal mücadele yanında toprağımıza, suyumuza; yaylamıza, meralarımıza fiili mücadelemizle de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mutlaka yaylalarımızı koruyacağız, kazanacağız.” dedi.
Duygu Baş Kurucu