- 16:22 Kasımpaşa'nın genç yeteneği Yasin Özcan, Premier Lig'e adım attı
- 16:26 Giresun Konservatuvarı'ndan Harika Performans
- 16:15 Kadın Girişimciler Adana’da Yeni İş Fırsatları İçin Buluştu
- 16:03 Mersin'de Polis Memuru Ailesini Katletti
- 15:33 Muhammet Yılmaz, Giresun’da Defnedildi
- 15:15 Yeni İmam Hatiplerden Müftü Baycan’a Ziyaret
- 15:11 Giresun Belediyesi'nden Yardım Desteği
- 15:02 EĞİTİMDE HAYIRSEVERLİK ÖRNEĞİ
- 14:43 Randevu Bekleyen Hasta Sayısı Düşüşte
- 14:23 Obezite Tanımında Yeni Bir Yaklaşım Zamanı
- 13:28 Menajer Soruşturmasında Tanık
- 13:21 HPV Aşısı ile Kanser Riskini Azaltın
- 13:14 Toplu ulaşıma %35 zam
- 13:01 İçme suyu altyapısı yenilendi
- 12:41 Büyükşehir’den kış desteği
Fındık Fiyatı
HPV Aşısı ile Kanser Riskini Azaltın
Dr. Karakaya, HPV aşısının, kadınları rahim ağzı kanserine yol açabilecek yüksek riskli HPV türlerine karşı koruyabileceğini ifade etti. Ayrıca, 21 yaşından itibaren düzenli Pap smear testi yaptırılmasının, kanser öncesi lezyonların erken dönemde tespit edilmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Rahim ağzı kanserinin, kadınlar arasında en yaygın görülen jinekolojik kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dr. Karakaya, erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu söyledi. HPV enfeksiyonunun, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve bu kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti. Düzenli jinekolojik muayeneler ve tarama testleri (Pap smear ve HPV testi) ile rahim ağzı kanserinin erken evrede tespit edilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
HPV Aşısı ile Rahim Ağzı Kanseri Önlenebilir
HPV aşılarının rahim ağzı kanserine karşı korunmada çok önemli bir yöntem olduğunu vurgulayan Dr. Karakaya, özellikle genç kızların ve kadınların aşılanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Aşı ile yüksek riskli HPV türlerine karşı korunmanın sağlanabileceğini belirten Dr. Karakaya, düzenli Pap smear testlerinin kanser öncesi lezyonların erken tespit edilmesini sağlayarak tedavi şansını artırdığını ifade etti.
Belirtiler ve Risk Faktörleri
Rahim ağzı kanserinin erken evrede genellikle belirti vermediğini belirten Dr. Karakaya, ilerleyen evrelerde görülebilecek bazı belirtileri ise şu şekilde sıraladı:
- Anormal vajinal kanama,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama,
- Vajinal akıntıda değişiklik,
- Alt karın bölgesinde ağrı.
Risk faktörleri arasında erken yaşta cinsel ilişkiye başlama, çok sayıda cinsel partner, sigara kullanımı ve bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi unsurlar yer aldığını belirtti.
Doktor Kontrolleri Aksatılmamalı
Dr. Karakaya, kadınları düzenli tarama testlerini ihmal etmemeleri konusunda uyararak, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Rahim ağzı kanserinin düzenli kontroller ve koruyucu önlemlerle büyük oranda önlenebileceğini belirten Dr. Karakaya, her kadının sağlığına bilinçli yaklaşarak doktor kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyledi. HABER MERKEZİ