- 20:36 BAKAN İL İLÇE GEZDİ
- 20:23 UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK
- 20:21 ORDUDA OPERASYON
- 20:18 TORUN’DAN ‘SİBER GÜVENLİK’ TEPKİSİ!
- 20:15 ÜFE AYLIK BAZDA AZALDI
- 20:07 Serenay Sarıkaya'nın İfadesine Ulaşıldı
- 19:53 Amerikalı Zenginlerin Ordu'ya Yönelmesi Gündem Oldu...
- 19:54 52 Km Koşusu İçin Geri Sayım Başladı
- 19:52 Moğolistan Cumhurbaşkanı, Resmi Törenle Karşılandı
- 19:43 Taha Akgül, Güreşin Geleceği İçin Zaman İstedi
- 19:32 Bulancak'ta Silahlı Kavga: 1 Ölü
- 19:35 Teğmenler Savunma Yapıyor: İhraç Sebepleri ve Avukat Açıklamaları
- 19:18 Bakan Göktaş, Ordu'da Çeşitli Etkinliklere Katıldı
- 18:59 Emrah Kaşık Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
- 18:56 MEB, Özel Okullarda Ders Kitapları İçin Ücret Talep Edilemeyecek
Fındık Fiyatı
Teğmenler Savunma Yapıyor: İhraç Sebepleri ve Avukat Açıklamaları
Kara Harp Okulu'nda düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı mezuniyet törenine ilişkin soruşturma başlatıldı. Tören sırasında "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları atan ve "subaylık yemini" okuyan yaklaşık 400 teğmene yönelik başlatılan soruşturma, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) disiplin kuralları ve emirler doğrultusunda yapılmadığı iddiaları üzerine odaklanıyor.
Teğmenlerin avukatı Serdar Öztürk, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, müvekkillerinin suç işlemediğini ve herhangi bir endişelerinin bulunmadığını belirtti. Ayrıca, Öztürk, teğmenlere yönelik idari tahkikat ve disiplin soruşturmasının usulüne uygun yürütülmediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
Avukat, "Soruşturma aşamalarında usulsüzlük yapılmışsa, hukuka aykırı işlemler varsa, bunun arkasında başka hukuki sahipler ararız" diye konuştu. Öztürk, teğmenlerin "emre aykırı hareket ettikleri" iddialarının doğru olmadığını da vurguladı. Törende verilen emre aykırı bir davranış olmadığını savundu.
Törenin Ardından Gelişen Olaylar
30 Ağustos Zafer Bayramı'nda, Kara Harp Okulu'nda mezuniyet töreninde askerlik yemini sonrası mezunlar, resmi törenin ardından "subaylık yemini"ni kendi aralarında okumuştu. Bu durum sosyal medyada geniş yankı uyandırırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da törende yer alması dikkat çekti.
Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) göre, subay yemini ilk kez 29 Ocak 1999'da yayımlanan Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi'ne eklenmiş, ancak 29 Mart 2023'te yönergeden çıkarılmıştı. Yeminin içeriği, "laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne" bağlılık vurgusu yapıyordu.
Teğmenlerin İhracının Gerekçesi
MSB kaynakları, teğmenlerin soruşturulma gerekçesinin, okunan metnin içeriği veya atılan sloganlar değil, "emre uyulmaması" olduğunu belirtti. Soruşturma, disiplinsizlik ve bunun motivasyonuna odaklanıyor. Ayrıca, öğrencilerin yedi kez "subaylık yemini" okumak için başvuruda bulunduğu ancak bu başvuruların reddedildiği ifade edildi.
Siyasetçilerin Tepkileri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayla ilgili olarak, "Bu mesele birkaç kendini bilmezin ortaya koyduğu karmaşaydı" dedi ve ilgili kişilerin cezalarını alacağını belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ise sosyal medya üzerinden, "Atatürk'e bağlılık sunmak ne zamandan beri suç sayılıyor?" şeklinde tepki gösterdi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli , teğmenlerin Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edilmesini desteklerken, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, teğmenlerin ihracının Cumhuriyet'in ortadan kaldırılma planının parçası olduğunu savundu. Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan ise askeri vesayetin kaldırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Haber Merkezi