- 17:57 2024 Nasıl Geçti?" Fotoğraf Yarışması Başladı
- 17:41 Son Başvuru Bugün
- 17:33 Tekstil Fabrikasında Yangın
- 17:23 Özgür Özel; "Akpolat'ın Tutuklanması Savaş İlanıdır!"
- 17:42 Yaşam Mücadelesini Kaybetti
- 17:13 Hayvan Hakları Masaya Yatırıldı
- 17:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Güçlü Bir Türkiye Mirası Bırakacağız”
- 16:55 KALAFAT AİLESİNİN ACI GÜNÜ
- 16:45 Anadolu Şahin Spor Maça Çıkmadı
- 16:43 Altınordu Ziraat Odası Uzunmusa’da Çiftçilerle Buluştu
- 16:41 MÜSİAD YENİ DÖNEM
- 16:42 Mevsimlik İşçilere 25 Milyon Liralık Destek
- 16:32 Donacağız
- 16:19 Torun, nabız yokladı
- 16:04 Başkan abileriyle buluştular
Fındık Fiyatı
Zeytinyağında Lisanslı Depo Dönemi
Lisanslı Depoculuk Projesiyle Fiyatlar Dengelenecek
Zeytinyağı sektöründe kaliteyi artırmak, fiyat dalgalanmalarını önlemek ve Türk zeytinyağını dünya pazarında daha rekabetçi hale getirmek amacıyla "Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk" projesi hızla ilerliyor. Ayvalık Ticaret Odası ev sahipliğinde 16 Ocak 2025’te gerçekleştirilen toplantıda, 6 milyon dolarlık yatırımla 6.000 ton kapasiteli bir lisanslı depo kurulması planı ele alındı.
Depo Yatırımıyla Hedef: Fiyat İstikrarı ve Kalite Artışı
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya, bölgedeki ticaret odaları, borsa başkanları ve kamu kurumlarından temsilciler katıldı. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, lisanslı depoculuk sisteminin, zeytinyağı sektöründe saklama koşullarını iyileştirerek ürün kalitesini artıracağını ve üreticilerin, tüccarların, ihracatçıların ihtiyaçlarını yıl boyunca karşılayacağını belirtti.
Türkiye Dünya İkincisi, Ancak İhracatta 5. Sırada
2024-2025 sezonunda Türkiye’nin 475 bin ton zeytinyağı üretmesi bekleniyor. Bu üretim, Türkiye’yi dünya sıralamasında İspanya’nın ardından ikinci sıraya yerleştiriyor. Ancak Türkiye, ihracatta 5. sırada bulunuyor. Geçtiğimiz sezon, 120 ülkeye 750 bin ton zeytinyağı ihraç edilerek 506 milyon dolarlık gelir elde edildi. En büyük ihracat pazarları arasında ABD, İspanya ve İtalya yer alıyor.
Markalaşma ve İhracatta Yeni Hedefler
Ali Uçar, lisanslı depo yatırımı sayesinde fiyatların dengelenmesinin yanı sıra, Türk zeytinyağının uluslararası pazarda markalaşmasının hızlanacağını vurguladı. Toptan dökme ihracat yerine ambalajlı ve markalı ürün ihracatının artırılması gerektiğine dikkat çeken Uçar, Ayvalık bölgesi olarak bu hedef doğrultusunda çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Sağlıklı Tüketim Trendine Uyum
Türkiye’nin organik zeytinyağı üretimi, dünya genelindeki sağlıklı yaşam trendlerine paralel olarak artış gösteriyor. Organik üretimin toplam üretimdeki payı düşük olsa da bu alanda büyüme hedefleniyor.
Sonuç: Zeytinyağında Yeni Bir Dönem Başlıyor
Lisanslı depo yatırımı, fiyat dalgalanmalarını önleyerek iç pazarda istikrar sağlayacak ve ihracatta Türk zeytinyağını daha güçlü bir konuma taşıyacak. Türk zeytinyağı, mükemmel lezzeti ve kalitesiyle dünya çapında daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyor.
Bu yatırımın tamamlanmasıyla sektörün hem yerel hem de uluslararası alanda önemli bir sıçrama yapması bekleniyor.
HABER MERKEZİ