- 18:03 Cengiz Güzelhan’ın Ailesine Ziyaret
- 18:01 Altınordu Sahilinden Türkiye'ye Seslendiler
- 17:53 İŞ ADAMLARI ANLATTI SİYASETÇİLER DİNLEDİ
- 17:46 Emre Kılıçkaya Göreve Devam Edecek
- 15:11 Trafik Işıklarına Yeni Renk
- 15:01 İlk Yarıda Şov Yaptı.
- 15:00 8. Mesudiye Kar Festivali Renkli Etkinliklerle Başladı
- 14:52 İtalyan Gezginin Kalbini Fetheden Misafirperverlik
- 14:17 Mahmut Özer’den AK Parti Ordu İl Başkanlığı’na Ziyaret
- 14:04 Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Başkan Köse’yi Ziyaret Etti
- 13:58 Giresun Belediyesi, GİRMAR Marketini Açtı
- 13:55 Başkan Genç, "Önceliğimiz Vatandaş Memnuniyeti"
- 13:53 BAKANLIKTAN CEVAP GELDİ
- 13:52 Siber Devriye: 120 Bin Hesaba İşlem
- 13:50 "Dış Ticaret Uygulamaları ve Riskler" Eğitimi
Fındık Fiyatı
Siber Devriye: 120 Bin Hesaba İşlem
Bakanlık, dijital ortamda güvenliğin sağlanması amacıyla 7/24 "siber devriye" faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti.
Siber Devriye Faaliyetleri ve Suçlarla Mücadele
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın yürüttüğü siber devriye faaliyetlerinde, sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesaplar sıkı bir şekilde izleniyor. Ayrıca, çevrim içi platformlar, şifreli mesajlaşma ağları ve karanlık ağlardaki suç faaliyetleri de denetleniyor.
2024 yılı içerisinde, siber devriyeler tarafından 1524 kaçakçılık vakası, 101 göçmen kaçakçılığı durumu ve 12 bin 275 farklı suç kaydedildi. İnternette 54 bin 144 asayiş suçu, 33 bin 207 terör suçu, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu tespit edildi.
Yeni Siber Suçlar ve Dolandırıcılık Yöntemleri
2024'te, yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla artan "deepfake" içerikler ve sahte ses/görüntü kayıtları ile dolandırıcılık girişimleri dikkat çekti. Sosyal medya platformlarında, mavi tık ve takipçi vaatleriyle hesap bilgileri çalındı. Ayrıca, sahte internet siteleri ve manipüle edilmiş görsellerle vatandaşlar yanıltılmaya çalışıldı.
Sahte yorumlar ve beğenilerle alışveriş sitelerindeki ürünlerin ön plana çıkarılması da dolandırıcılık yöntemleri arasında yer aldı. Ayrıca, yasa dışı bahis sitelerinin kurulması ve fidye yazılımlarıyla dosya şifrelenerek kişisel bilgilerin ifşası tehdidiyle ödeme talep edilmesi gibi suçlar da gündeme geldi.
Dolandırıcılık ve Oltalama Yöntemleri
"Ücretsiz tatil" ve "hesap bilgileri paylaşarak kazanç" gibi vaatlerle vatandaşların hesap bilgileri çalınmaya çalışıldı. Ayrıca, "uzaktan iş" vaadiyle asılsız mesajlar gönderildi ve "Ödenmemiş HGS borcu" gibi oltalama mesajları ile vatandaşlar tuzağa düşürülmeye çalışıldı.
Sahte teknik servis siteleri aracılığıyla elektronik eşya tamiri ve bakımı vaadiyle dolandırıcılık yapıldı. Devlet kurumlarının logoları kullanılarak sosyal yardım adı altında kişisel bilgilerin ele geçirilmesi hedeflendi. Ayrıca, "e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet" gibi yasa dışı tekliflerle vatandaşlar dolandırılmaya çalışıldı.
ŞEYMA YILMAZ