- 19:50 Türkiye Genelinde GÜRZ Operasyonları
- 19:40 VALİ EROL UĞURLADI
- 19:39 Özgür Tokgöz Giresun’a Atandı
- 19:35 ''KRAL HAMSİ''
- 19:33 İZODER: “Yangın Yalıtımı Tahliye İçin Zaman Kazandırır”
- 19:26 Fatsa’da Park Halindeki Araç Yandı
- 19:27 Ordu’da 190 Bin Araç Trafikte
- 19:13 Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı Açıldı
- 19:10 Ara Tatilde Akademi Şenliği
- 19:10 ŞANLITÜRK GAZETECİLER BULUŞTUK
- 18:59 BU SINIF KALDIRILSIN
- 18:57 İzzet Gündoğar’dan Hilmi Güler’e Ziyaret
- 18:51 Giresun’da Yeşil Dokunuş
- 18:53 GÖZYAŞLARI İLE UĞURLANDI
- 18:35 Ordu’da Devam Eden Okul Projeleri İnceleniyor
Fındık Fiyatı
Diyabet Yönetimi İçin Önemli İpuçları
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Selin Yavuz, diyabetin belirtileri ve yönetimi konusunda önemli bilgiler verdi.
Diyabet Nedir?
Diyabet, insülinin yeterli üretilememesi veya etkisizliği nedeniyle kan şekeri dengesinin bozulduğu bir metabolik bozukluktur. Diyabetin gelişimi, genetik faktörler ve yaşam tarzı etmenlerine bağlıdır.
Tip 1 Diyabet:
Genellikle çocuklar ve gençlerde görülür. Ani gelişir ve insülin üretimi yoktur. Bu bireyler, yaşamları boyunca insülin kullanmak zorundadır. Belirtileri arasında aşırı susama, sık idrar yapma ve yorgunluk yer alır.
Tip 2 Diyabet:
Ailesinde diyabet öyküsü olan, fazla kilolu ve stresli bireylerde daha yaygındır. Yorgunluk, sık enfeksiyonlar ve yara iyileşmesinde yavaşlık gibi belirtiler görülür. Dyt. Yavuz, kişiye özel beslenme planları ile kan şekeri seviyelerinin dengelenebileceğini vurguluyor.
Gestasyonel Diyabet:
Hamilelik sırasında gelişen diyabet, genellikle doğumdan sonra düzelir ancak sonraki gebeliklerde tekrar edebilir.
Diyabetin Yönetimi:
Dyt. Selin Yavuz, diyabetin yönetiminde beslenme tedavisinin önemini belirtiyor. Kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi için dengeli ve kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmalı. Ayrıca, düzenli egzersiz yaparak sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsenmelidir.
Diyabetli bireylerin, basit şekerlerden kaçınarak lifli gıdalar tüketmesi ve düzenli beslenmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, bu yaklaşımların uzun vadeli sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.
ŞEYMA YILMAZ