- 23:01 Vali Erol, Ordu İş Geliştirme Toplantısına Katıldı
- 22:52 Fenerbahçe - Lyon Maçında Ses Çıkmadı
- 22:19 Türkiye Şampiyonluğu İle Gururlandırdı
- 22:09 Kereste Atölyesinde Yangın
- 21:55 Fenerbahçe ile Lyon İlk Yarıda Eşitliği Bozamadı
- 21:51 32 Yıllık Kayıp: Uğur MUMCU
- 21:45 Uzmandan Çarpıcı Güvenlik Açıklamaları
- 21:30 Deutsche Bank'ın Kripto Para Raporu
- 21:25 Ordulu Gazeteci BİK Yönetiminde...
- 21:21 Gardiyanın Ölümü
- 21:13 ''SÜSE DEĞİL GÜVENLİĞE PARA HARCAYIN''
- 21:08 "Yeni Yargı Reformu, Hızlı ve Etkin Adalet Sistemine Yol Açacak"
- 20:59 Fernando Muslera Krizi: Galatasaray'dan Ayrılık Kararı
- 20:49 Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi Uzmanlarca Değerlendirildi
- 19:41 HESAP VERECEKLER
Fındık Fiyatı
''SÜSE DEĞİL GÜVENLİĞE PARA HARCAYIN''
Elektrik ve mekanik periyodik kontrol ve ölçüm uzmanı, Karadeniz Teknikerler Federasyonu Genel Başkan Vekili, Ordu Teknikerler Derneği Başkanı Musa KIRANLI , ‘’Yüreğimize ateş düştü. İnsan okuduklarına, gördüklerine ve duyduklarına inanamıyor lüx bir otelin 79 kişiye mezar olması akıl alır gibi değil !’’ dedi.
‘’Elektrik yangını önemlidir’’
‘’Mutlaka bilenler biliyordur ama yine de bit hatırlatma yapmakta fayda olacağını düşünüyorum’ diyen Kırımlı, ‘’34 yıldır enerji sektöründe Elektrik ve Mekanik proje ve uygulama işlerinde gerek yurt dışında gerekse yurt içinde birçok projelerde proje kontrol ve uygulama teknik kontrol şefi olarak okul, hastane, yurt ve otel pansiyon projelerinde teknik personel olarak çalıştım ve son 10 yıldır da Ünye ilçemizde MK Yapı teknolojileri artı enerji danışmanlık olarak elektrik ve mekanik periyodik kontrol ve bakım işleri ile kuvvetli akım elektrik iç tesisatı, asansör proje ve zayıf akım tv + internet ve yangın tesisatı proje gibi işlerde doğru ve güvenli enerji kullanımı ile can ve mal kayıplarını önlemek adına yedaş çözüm ortağı olarak proje ve tesisat kontrolü olarak hizmet etmeye çalışmaktayım.
‘’Para güvenliğe harcanmalıdır’’
5 yıldızlı otellerde konaklama bedelleri yüksektir. Bu para dekorasyona göre değil, Güvenli tatil ve yaşam konaklama içindir. Alınması gereken zorunlu tedbirler olsaydı lüx bir otelin 79 kişiye mezar olmazdı diye akıllarımıza gelmiyor değil‘’ yorumunu yaptı.
Musa Kırımlı Çalıştığımız projelerde en önemli konu doğru ve güvenli elektrik ile yangın önlemleri olduğunu söylerken şunları kaydetti.
‘’Hastanelerin bazı servislerinde ve pansiyonlarda özellikle de lüx dediğimiz pahallı konaklama yerlerinde Odaların girişlerinde "A sınıfı" 60 dk boyunca alev almaz kapılar zorunlu olarak (bazı pahalı otellerde 120 dk) takılır. Bu kapılar aynı zamanda duman da geçirmez özelliktedir. Fitilleri yanmaz veya erimez malzemeden imal edilir. Kasa kapısı gibi ağır olur.
Odaların içinde hem "alev ve duman" ikaz alarmı, hem de alev söndüren yangın muslukları bulunur. Bu sprinkler sistemlerinin 68 derece sıcaklıkta ucundaki cam patlayarak 12 m² alana su fışkırtır, herhangi bir insan müdahalesi beklemez. Oda büyükse iki tane veya üç tane takılır. Bu su depodan direk gelir, şebeke ile alakası yoktur. Odadan odaya borulardan alev geçmesin diye tesisat için açılan delikler alev almaz kırmızı silikon ile körlenir.
Hemen hemen her binada olması gerektiği üzere özellikle ahşap yapılarda Elektrik tesisatında halojen free (alev almaz kablo) kullanılır. Hatta kablo kanalları da tutuşmaz ve duman çıkartmaz özelliktedir.
Tüm koridorlarda tavanlarda çıkış (EXIT) yazıları bulunur. Bunlar elektrikli değil, şarjlıdır. Alev vurup eriyene kadar görevlerini yaparlar. Koridorlarda aynı zamanda zeminde acil durum aydınlatmaları da olur. Yangın anında duman önce tavana yükselir, sonra zemine çöker. Bu yüzden tahliyeler her zaman zeminden sürünerek yapılır. Koridor halıları bile kolay alev almaz özelliktedir. Hatta sigara külü düşünce kül kendi kendine söner.
Yangın kaçış merdivenlerine "iki adet" 120 dakika boyunca yanmaz kapıdan geçilerek ulaşılır. Bu kapılar da duman geçirmez özelliktedir. Yangın kaçış merdivenlerinin havalandırması özeldir. Çok büyük fanlar ile bu özel bölüme dışarıdan sürekli taze hava basılır. Dumanı ise ayrıca emilip dışarı üflenir. Bu yangın merdivenlerinin duvarları alev almaz "pembe veya bordo" alçıpan ile çift kat yapılır.
-Yangın kaçış merdivenlerinde asla eşya bulundurulmaz. Kapılarda kilit olmaz !
Mutfaklar köpüklü yangın söndürme tertibatı ile donatılır. Köpük tutuşmuş yağı bile söndürecek kadar boğucu tipte tercih edilir.
Tüm binalarda yüzlerce yangın tüpü bulundurulur. LPG'li araçlar kapalı otoparklara sokulmaz. Otellerin çevresi de hidrant dediğimiz itfaiyelere su veren yangın muslukları ile donatılır.
Bu kurallar tüm dünyada yönetmelikler ile uygulanır. Ruhsat almadan önce bu binalar itfaiye ekipleri tarafından denetlenir. En ufak hatada bile binaya açılma izni verilmez. Dahası bu tğr insan sirkülasyonunun olduğu yaşam ve konaklama alanlarında belirli zamanlarda periyodik bakım ve denetlemeler yapılmalıdır.
İşte tüm Bunca tedbirin maksadı toplu ölümlere engel olmaktır. Ammavelakin Yine ihmaller ve yine tarifsiz acı...
Devletin acilen belediyeler için önlem alması gerekiyor sıkı denetimler getirilmesi gerekiyor bu çok ciddi bir sorun elektrik akımına kapılarak suda ölen insandan tutun aklıma gelen bir sürü var yazamıyorum bu ne sorumsuzluk nasıl olur da yangın önlemlerini alınmaz ahşap yapıların bir anda alevleneceğini çocuğa sorsanız o bile bilir çünkü her yeri ahşap dekore edilmiş. Ve çok daha acı olan maalesef kader deyip kimse üstüne sorumluluk almaz. Sorumluların ceza alması dileğiyle...
Herkesin aklına geliyordur, kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz. Merkeze en yakın itfaiye merkezi 40 km. Neden bu tür yerlerde bir itfaiye yangın müdahale merkezi Afad, umke ve sağlık ekipleri bulunmaz. Neden yangın söndürme helikopterleri müdahale etmez. Neden dronlar ile yangın söndürülmesine katkı sunulmaz. Hangi çağda yaşıyoruz. İnsan hayatı bu kadar mı ucuz. Ve hepimiz hatırlarız ki eskiden mahallemizde kolu komşuda bir cenaze olsa 3 gün tv açılmaz ve acılara ortak olunurdu.
Çocuk, anne, baba, 79 insan! Hayalleri, hayatları gitti. maalesef etrafta yaşam eğlence keyf sefa devam ediyor, nasıl bu kadar vicdansız ve bu hale geldik.
“Bu bir kabus olmalı. Çok acı çok. Sabır dilemek yetersiz. Allah çocuklarını, yakınlarını kaybedenlerin aklını korusun gerçekten. Vefat edenlere Allahtan rahmet, Yaralılara şifalar diliyorum. Başımız sağolsun.’’
HABER MERKEZİ