- 03:22 2000 Yılda Görülmemiş Depremden Hayatta Kalanların Uyarıları!
- 20:23 Diyarbakır'a 119 Milyar Liralık Yatırım
- 20:20 Dış Ticaret Açığı Geriledi
- 20:19 Tatil Yapacaklarına Okul Onardılar!
- 20:16 Merkez Bankası Rezervleri Arttı
- 20:15 Çocuk Edebiyatı Öğretmen Kongresi Başvuruları Başlıyor
- 20:08 Siber Suçlarla Mücadele Operasyonu: 68 Gözaltı
- 20:06 Ünye’de Yeni Dekorasyon Adresi: MD Home Design
- 20:04 Türk-İş: "Açlık sınırı 22 bin 131 TL"
- 20:02 Avrupa Liginde FB ve GS'nin Rakipleri Belli Oldu
- 20:00 Tır Orta Refüje Çıktı, Trafik Bir Süre Aksadı
- 20:00 e-YDS Sınavı Yarın...
- 19:40 Ünye’de 4. Kattan Düşen Ağca Hayatını Kaybetti
- 19:47 Çatalpınar'da Cemaat Katılımını Artıran Örnek Proje
- 19:28 Galatasaray Petrol Ofisi Ünye’de Kamp Yapıyor
Fındık Fiyatı
2000 Yılda Görülmemiş Depremden Hayatta Kalanların Uyarıları!
Hataylı Gazeteci Uyardı: Depremde Hayatta Kalmak İçin Ne Yapmalı?
6 Şubat depremini Hatay’da yaşayan Gazeteci-Yazar Rahmi Vardı, yaşanan büyük felaketten çıkardığı hayati dersleri paylaştı.
Depreme karşı alınması gereken önlemleri sıralayan Vardı; "Bir insanı kurtarmak, tüm insanlığı kurtarmaktır" diyerek herkesi bilinçlenmeye çağırdı.
2000 yıldır kaydedilmeyen büyüklükte bir felaketin içinde kaldıklarını belirten Vardı; "Depreme hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. Tatbikatlarda öğretilen bazı yöntemler yetersiz kalabiliyor" diyerek, edindikleri hayati bilgileri paylaştı.
İstanbul ve diğer bölgelerde artan sarsıntılar endişe yaratırken, Vardı, depreme karşı alınması gereken önlemlerin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
İşte, depreme hazırlık için kritik tavsiyeler;
EVDEKİ EŞYALARI SABİTLEYİN; Dolapları, televizyonları ve duvarlara astığınız tüm eşyaları sabitleyin. Çünkü bunlar, sarsıntı sırasında sizin için büyük bir tehlike oluşturabilir.
GECE DEPREMİ İÇİN HAZIRLIKLI OLUN; Depremler genellikle gece meydana geldiği için, elektrikler gittiğinde güzergahınızı görebilmek adına, kaçış noktalarına şarjlı lambalar yerleştirin. Elektrikler kesildiğinde otomatik yanmaları, hayati bir önlem olabilir.
YATAK ODALARI CAM KENARINDA OLSUN; Allah korusun, bina yıkılırsa arama kurtarma ekipleri cam kenarında olanları daha kolay bulabilir.
ARAÇ DEPOLARINI DOLU TUTUN; Depremden sonraki ilk günlerde akaryakıt bulmak çok zor olabilir. Biz, 3 gün boyunca soğukta hayatta kalmak için arabalarımıza sığındık. Bu nedenle yakıt depolarınızı dolu tutmanız çok önemlidir.
ARAÇ ANAHTARLARINIZ HEP YAKININIZDA OLSUN; Deprem sırasında çabuk hareket edebilmek için telefonunuz, şarj aletiniz ve anahtarlarınız yakınınızda olmalı.
ARAÇLARINIZI BİNA ALTINA VEYA YAKININA KOYMAYIN; Olası bir yıkımda aracınız zarar görebilir veya kullanılamaz hale gelebilir. Mümkünse, bina yıkıldığında etkilenmeyecek bir noktaya park edin.
DEPREM ÇANTANIZ HAZIR OLSUN; Çocuklar ve yetişkinler için ayrı deprem çantaları hazırlayın. Mama, bebek bezi, su ve dayanıklı gıdalar mutlaka bulundurun.
SİTELERDE ORTAK GÜVENLİ ALANLAR OLUŞTURUN; Şehirlerde yaşayanlar için en büyük sorun, deprem sonrasında barınma ihtiyacıdır. Sitelerde ortak kullanım için konteyner alanları oluşturmak büyük bir fark yaratabilir.
Gazeteci Yazar Rahmi Vardı; “Son olarak, Allah'a tevekkül edip dua etmek elbette önemlidir, ancak elimizden gelen tüm önlemleri aldıktan sonra. 'Tehlikeden iman sakınır' sözü gereği, biz önlemimizi alalım, gerisini Allah'a bırakalım.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
HABER MERKEZİ