- 14:18 Çaybaşı'nda Eğitim Toplantısı
- 14:27 CHP, Erken Seçim İçin Hazırlıklarını Tamamladı
- 14:01 Ordu Esnafı Elektrik Faturalarına Tepkili
- 13:44 Ordu’da Soğuk Hava Başlıyor
- 13:18 ÜTSO Yönetimi "Aşkın Dünkü Çocukları"nı İzledi
- 13:05 Kadınlar Plajı’nda Havuz Çalışması
- 12:58 Türkiye’nin Kredi Notu ve Outlook Değerlendirmesi
- 12:35 Batıpark Projesi İncelendi
- 12:15 Ünye’de Hafif Ticari Araç Takla Attı
- 12:21 Başkan Tavlı, Sosyal Projeleri İnceledi
- 12:10 Başkan Tepe, Manço ve İpekçi’yi Andı
- 11:46 Diyabet Cerrahisi Başarı Sağlıyor
- 11:36 Ocak'ta Markette Fiyatı Artan Ürün Kuru Fasulye
- 11:20 Ünye’de Hava Kirliliği Artıyor
- 11:24 Yetersiz Beslenme, Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor
Fındık Fiyatı
Diyabet Cerrahisi Başarı Sağlıyor
Doç. Dr. Yaman, dünya genelinde her 11 yetişkinden birinin diyabetle mücadele ettiğini belirterek, beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzının bu hastalığın yayılmasındaki temel faktörler arasında yer aldığını vurguladı. Diyabetin engellenmesi için toplumsal önlemlerin artırılması gerektiğini dile getiren uzman, diyabet tanısı alan hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri ve medikal tedavi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, diyabet hastalarının büyük çoğunluğunun (yüzde 90) Tip 2 diyabet olduğunu ve bu hastaların cerrahi müdahalelerle tedavi edilebileceğini söyledi.
Diyabet Cerrahisinin Avantajları
Diyabet tedavisinde cerrahinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Yaman, diyabet cerrahisinin vücudun insüline olan ihtiyacını azalttığını ve mevcut insülinin daha verimli kullanılmasını sağladığını söyledi. Diyabet cerrahisi, özellikle vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzerinde olup kontrolsüz şeker değerlerine sahip bireylerde uygulanabiliyor. Yaman, cerrahi müdahale önerilen hastaların gerekli testler ve değerlendirmelerin ardından uygun yöntemle tedavi edileceğini belirtti.
Başarılı Cerrahi Yöntemler
Diyabet cerrahisinin doğru hasta seçimi ve uygun yöntemle büyük başarı sağladığını vurgulayan Yaman, tüp mide ameliyatı, transit bipartisyon ve rouxNY gastrik bypass gibi cerrahi yöntemlerin kullanılabildiğini söyledi. Bu cerrahilerle, mide hacminin küçülmesiyle açlık hissinin azalacağı, tokluk hissinin ise hızla oluşacağı ve karbonhidrat emiliminin azalacağı belirtiliyor.
Uzun Vadeli Başarı ve Yeni Yaşam Alışkanlıkları
Yaman, diyabet cerrahisinin düzenli takiplerle 10 yıl sonrasında bile yüksek başarı oranları gösterdiğini söyledi. Bununla birlikte, ameliyatın ardından yeni yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin başarı için çok önemli olduğunu da ekledi. Yeni yaşam tarzı ve doğru beslenme alışkanlıklarıyla, cerrahiden elde edilen faydaların uzun süre korunabileceği ifade ediliyor. Ancak cerrahinin de düşük riskleri bulunmakta; bu nedenle operasyon öncesi ayrıntılı değerlendirme yapılması gerektiği vurgulandı.
Diyabet tedavisinde cerrahinin, doğru hasta ve doğru yöntemle yüksek başarı sağladığı, ancak yaşam tarzı değişikliklerinin de bu sürecin önemli bir parçası olduğu uzmanlar tarafından bir kez daha vurgulandı.
Şeyma YILMAZ